Somerolaisyrittäjä tilasi luvatta kaasuaseita – syyte oli jo nostettu, kun hän keräsi yli 630 ääntä aluevaaleissa

0
Varsinais-Suomen käräjäoikeuden tuomitsi kemiönsaarelaisen miehen räjähderikoksesta.

Aluevaaleissa yli 630 ääntä saanut somerolaisyrittäjä on tuomittu ampuma-aserikoksesta. Tulli pysäytti hänen Puolasta tilaamansa paketin Turussa.

– Hän on toiminut tahallaan, Varsinais-Suomen käräjäoikeus totesi keskiviikkona.

Tulli takavarikoi lokakuussa 2021 Puolasta saapuneen lähetyksen. Paketissa oli kaksi OC-sumutinta sekä 28 kappaletta OC-ammuksia. Somerolaisyrittäjä oli tilannut tuotteet omalla nimellään.

Lyhenne OC tarkoittaa paprikasumutetta, joka on sekoitus synteettistä öljyä, pihkaa ja chilipaprikoista saatavaa kapsaisiinia. Sumutetta kutsutaan Suomessa usein harhaanjohtavasti pippurisumutteeksi.

Kaasusumuttimien tuontiin ja hallussapitoon tarvitaan lupa. Kuulusteluissa somerolaisyrittäjä oli selittänyt, että hän oli luullut tilaavansa paintball-tuotteita, joita käytetään värikuulapelissä.

Syytetty ei ilmestynyt keskiviikkona Salon käräjäsaliin, jossa syyttäjä esitteli kuvakaappauksen puolalaisen verkkokaupan sivustosta ja tilauksen lähetysluettelon. Niistä oli luettavissa muun muassa sanat pepperballs, gas pistol pepper cartridge sekä personal guard system.
Lähetysluettelon perusteella tilaus sisälsi ammuksia, joita olisi voinut ampua värikuula-aseilla sekä niin sanotuilla kodinturva-aseilla.

Käräjäoikeus ei uskonut yrittäjän selitystä paintball-harrastuksesta. Se tuomitsi Yazka Janin ampuma-aserikoksesta kahteenkymmeneen päiväsakkoon, joka hänen tuloillaan tekee 120 euroa.
Tulli tuhosi kaasuaseet.

Oxfordissa syntynyt Jani muutti vuonna 2020 Helsingistä Somerolle. Syyte oli nostettu jo pari kuukautta aiemmin, kun Jani osallistui Valta kuuluu kansalle -puolueen ehdokkaana tammikuun aluevaaleihin. Hän sai 635 ääntä eli toiseksi eniten kaikista somerolaisista ehdokkaista.
Jani ei kuitenkaan tullut valituksi aluevaltuustoon.

– Yhteiskunta ja politiikka jollain häilyvällä, mutta terveellisellä tavalla kiinnostaa, Jani sanoi internetissä julkaistussa haastattelussa pari vuotta sitten.

Valta kuuluu kansalle -puolueen puheenjohtaja, kansanedustaja Ano Turtiainen ei ota kantaa Janin tuomioon.
–  Emme lähde harjaamaan ketään. Jos joku munaa, kansalaiset ratkaisevat seuraavissa vaaleissa. Se on demokratiaa.