Designtekstiiliala valokeilassa – Salon seudun ammattiopiston opiskelijat avasivat Verso-näyttelyn Plazaan

0
Verso-näyttelyn avajaisia vietettiin maanantaina. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Salon seudun ammattiopiston designtekstiilialan opiskelijat esittelevät luovuuttaan ja osaamistaan Verso-näyttelyssä, joka avautui tiistaina kauppakeskus Plazan toisessa kerroksessa entisissä Pentikin tiloissa.

Näyttelyyn oli mahdollista tutustua jo maanantain avajaisissa. Verso-näyttelyssä eri vuosikurssin opiskelijat ovat tuoneet esille töitä monilla eri tekstiilitekniikoilla toteutettuna. Opiskelijat ovat päässeet hyödyntämään myös digitaalisuutta, joka tuonut uusia vivahteita alalle.

Näyttelyssä on vajaan 30 opiskelijan tekemiä töitä.

Salolainen Saana Pitkänen valmisti näyttelyyn tuftaamalla korallinvärisen villamaton. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Salolainen ensimmäisen vuosikurssin opiskelija Saana Pitkänen teki näyttelyyn villamaton tuftauskoneella. Matto on korallinvärinen.

– Värjääminen oli prosessi erikseen. Tein monta koevärjäystä eri vaaleanpunaisen sävyistä ja lopulta koralli oli värinä paras. Maton kuvio on simppeli, Pitkänen kertoo.

Pitkänen on tyytyväinen lopputulokseensa.

– Yllättävän hyvin meni. Tuftauskoneen käyttäminen on tosin pidemmän päälle raskasta, kun pitää painaa koko ajan tuftauskankaaseen.

Pitkänen on tykännyt opiskella desingtekstiilialalla.

– Opiskelu on ollut paljon mukavampaa kuin odotin. Tekstiilialassa kiinnostaa monipuolisuus ja se kuinka vapaasti voi keksiä tyylejä. Tämä on tosi vapaa ala, hän sanoo.

– Tuntuu myös tosi kivalle, että näyttelyn avulla pääsemme esittelemään muille tätä alaa.

Raaseporilainen Pinja Sohlman oli neulonut käsin villapaidan, johon hän oli värjännyt langat.

– Hain inspiraatiota tanskalaiselta neulesuunnittelija Katja Dyrbergiltä, joka tekee värikkäitä ja kevyitä neuleita. Yleensä teen paksumpia ja muhkeampia neuleita, mutta nyt kun on kevät, en halunnut tehdä niin paksua, Sohlman kertoo.

Sohlman sanoo olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

– Tein sen itselleni, mutta se on ehkä hieman vääränkokoinen, hän tuumii.

Ensimmäistä vuotta designtekstiilialalla opiskeleva Sohlman kuvaa projektia työlääksi.

– Maaliskuun puolivälissä aloitin ja perjantaina sain valmiiksi.

Myös näyttelyn pystyttämisessä riitti työtä.

– Kaikki ottivat kuitenkin hyvin vastuuta ja suunnitelmia kuunneltiin. Yhdessä teimme näyttelyn. Toivottavasti ihmisiä kiinnostaisi näyttely, koska käsillä tekeminen on viime vuosina ollut taas suosittua. Tälle alalle on myös hakeutunut koko ajan enemmän opiskelijoita.

Sohlman on viihtynyt hyvin ammattiopistossa eivätkä puolen tunnin junamatkatkaan ole rassanneet.

– Tulevaisuudessa työuran voisin tehdä tällä alalla, mutta kaupallisella puolella esimerkiksi markkinoinnin parissa. Seuraavaksi tähtään tradenomi-opintoihin, Sohlman kertoo.

Raaseporilainen Pinja Sohlman neuloi käsin keväisen villapaidan. Kuva: SSS/Tuomas Reinikainen

Verso-näyttely kauppakeskus Plazan 2. kerroksessa 14.5. asti. Näyttely on avoinna maanantaista perjantaihin kello 10–18 ja lauantaisin kello 12–16.