Edes pieni pisara normaalia – useat salolaisseurat tarjoavat sotaa paenneille ukrainalaislapsille mahdollisuuden harrastaa

0
Anastasia Tinkovan kokeili pesäpalloa Kunnari Salon ukrainalaislapsille järjestämässä liikuntapäivässä. Lukkarina toimi Kunnarin Kirsi Hakkarainen. Taustalla tulkkina toiminut Jaana Virko. (Kuva: Antti Rissanen

Salolaiset urheiluseurat ovat lähteneet aktiivisesti mukaan tarjoamaan harrastusmahdollisuuksia sotaa paenneille ukrainalaislapsille.

Salolainen pesäpalloseura Kunnari järjesti jo muutama viikko sitten Märynummeen majoittuneille ukrainalaislapsille liikunnallisen sunnuntaipäivän Armfeltin koulun salissa.

– Sieltä suunnasta tuli pyyntö meille ja meidän oli nuorena ja ketteränä seurana helppo järjestää tällainen mukava iltapäivä. Lapsilla kun on kovasti tekemisen puutetta, Kunnari Salon puheenjohtaja Sami Kilpiö kertoo.

– Kokeiltiin vähän pesistä pehmomailoilla ja -palloilla, pelattiin futista ja korista sekä rakennettiin temppurata. Mukana oli viitisentoista lasta.

Vaikka pesäpallo on lajina satavarmasti vieras ukrainalaisille, Kunnari aikoo järjestää vastaavan päivän myös myöhemmin.

– Puhetta oli, että sama uudestaan kesällä, mutta silloin ulkona. Meillä on myös valmius ottaa lapsia mukaan junioriryhmiimme, Kilpiö kertoo.

Isommista salolaisseuroista Vilppaan koripallo ja yleisurheilu sekä SalPan jalkapallo kävivät alkuviikosta Tehdaskadun yhteisötalolla kertomasta toiminnastaan ukrainalaislasten vanhemmille.

Nämä kolme jaostoa sekä Salon Viestin lentopallo ovat sitoutuneet järjestämään ukrainalaislapsille kesäliikuntakerhoa kesäkuussa.

– Mielestäni jokaisen seuran tulee kantaa yhteiskuntavastuunsa. Jos jokainen seura antaa edes vähän, niin se ei kuormita ketään liikaa eikä varsinkaan ole keneltäkään pois. Kunhan saamme lapsille mielekästä tekemistä ja estämme laitostumista, SalPan valmennuspäällikkö Ilkka Virtanen muistuttaa.

SalPan jalkapallotoimintaan onkin tullut mukaan jo kymmenkunta ukrainalaislasta. Virtanen kertoo, että aluksi ukrainalaislapset ovat mukana matalan kynnyksen toiminnassa kuten perhefutiksessa, jalkapalloleikkikoulussa sekä Prisma-liigassa.

Varsinaiseen joukkuetoimintaan osallistuminen on vielä auki.

– Yli 10-vuotiaiden pelilupien kanssa on vielä haasteita. Se ei ole pelkästään Palloliiton, vaan myös UEFA:n ja FIFA:n asia, että miten heidän pelilupansa käsitellään, Virtanen kertoo.

Mutta yhtä kaikki SalPa on valmis tarjoamaan kaikille ukrainalaisille paikan seuran toiminnassa.

– Eikä pelkästään lapsille. Myös aikuisten harrastefutiksessa on heille paikkoja, Virtanen muistuttaa.

Perniöläisen PeU-Basketin puheenjohtaja Pekka Leikkonen oli ottanut jo aiemmin yhteyttä Vilppaan koripallovalmentaja Jere Anttilaan. Perniöön oli saapunut nuori tyttö, joka oli pelannut koripalloa korkealla tasolla.

– Hän oli pelannut Ukrainan joukkueessa EGBL-liigaa, jossa pelaa eurooppalaisia seuroja. Esimerkiksi Tapiolan Hongan U17-tytöt olivat pelanneet hänen joukkueensa kanssa samassa lohkossa, Anttila kertoi.

Ukrainalaistyttö on ollut tämän viikon Anttilan joukkueen harjoituksissa mukana.

– Hän kyseli jo kovasti, että koska pääsisi pelaamaan. Eiköhän asiat saada järjestettyä niin, että hänellä on paikka joukkueessa myös syksyllä kun uusi kausi alkaa, Anttila mietti.

Korkean kielimuurin ylittämiseenkin löytyi nopea keino.

– Lähetin Lemminkäisen Tomille (LP Viestin päävalmentaja) listan yleisimmistä sanoista, joita käytän treeneissä. Oksana (Lemminkäisen ukrainalainen vaimo) käänsi ne minulle ja antoi lausumisohjeet. Tällainen pieni asia auttoi valtavasti seuraavissa harjoituksissa, Anttila kertoi ja kiitti Lemminkäistä avusta.

Anttilan mukaan Vilpas on suunnittelemassa varustekeräystä ensi viikolla alkavan Korisliigan finaalien kotiotteluiden yhteyteen. Anttila muistutti Virtasen tavoin, että urheiluseuroilla on oma vastuunsa kannettavana.

– Jos onnistumme tuomaan edes pienen pisaran normaalia heidän arkeensa ja tarjoamaan edes hetkeksi muuta ajateltavaa… Turha miettiä kausimaksuja ja muita, kunhan saamme heidät palaamaan oman harrastuksensa pariin.

– Esimerkiksi keskiviikkona opetin tytölle punttiharjoituksessa rinnallevetoa ja jalkakyykkyä. Jokainen pieni hymynpilkahdus viestitti, että oman elämäni ongelmat eivät ole ihan niin suuria kuin luulen, Anttila sanoi.