Elmeri Eronen teki eron – millintarkka laukaus piti TPS:n toiveet voimassa

0
TPS:n juhlahetket olivat kolmessa ensimmäisessä finaalissa vähissä, mutta Elmeri Erosen (kesk.) osuma riitti tiistaina. (kuva: TS/Ari-Matti Ruuska)

Selkä seinää vastaan pelannut TPS teki sen, mitä valtaosa yli kymmenestätuhannesta Turkuhallin katsojasta hartaasti toivoi, kun turkulaiset kukistivat Tapparan äärimmäisen tasaisessa Liigan neljännessä finaalissa 1–0.

Palloseuran ykkössankari oli pelin ainokaisen vajaat seitsemän minuuttia ennen päätössummeria viimeistellyt puolustaja Elmeri Eronen. Turkulaisten maalilla selvästi parhaan loppuottelunsa pelannut Andrei Karejev torjui nollapelinsä eteen 25 kiekkoa.

Voittonsa myötä Tappara ei varmistanut vielä mestaruuttaan. Se on seuraavan kerran katkolla tamperelaisille torstaina sen kotikaupungissa. Mikäli TPS venyisi toiseen urotekoon, pelattaisiin kuudes loppuottelu lauantaina Artukaisissa.

– Pelasimme todella ehjän ottelun. Kyttäsimme paikkoja, ja onneksi saimme palkinnon lopussa, Eronen kertoi.

TPS pelasi puolustuspäässä erinomaisesti. Se ei ottanut yhtään jäähyä, kun Tapparalle niitä vihellettiin kolme.

– Olemme puolustaneet väkevästi koko kauden ja niin tänäänkin.

– Oli totta kai tärkeää, ettemme ottaneet jäähyjä, koska Tapparalla on niin kova ylivoima, Eronen selvitti.

Tappara aloitti tiistaina vahvasti laukoen avauserän ensiminuuttien aikana neljästi kohti Karejevia.

Tamperelaisten väkevän alun jälkeen pelitapahtumat tasoittuivat, mutta TPS loi parhaat tonttinsa vasta aivan viime hetkillä. Kultakypärä Markus Nurmi ei saanut kuitenkaan jatkettua Ville Lajusen ampumaa irtokiekkoa maaliin Christian Heljangon torjunnasta.

Tappara otti kuskin paikan myös kakkoserässä hyvässä iskussa luistelleen nelosketjunsa voimin. TPS:lle puolestaan tarjottiin johtomaalin tekoa ylivoimalla, mutta maalitontit jäivät tyystin uupumaan.

Tamperelaiset loivat loppuminuuteilla armottoman paineen kärkiketjujensa vyöryttäessä hyökkäyksiä turkulaisten maalille. Paras paikka kuparisen rikkomiseen avautui Waltteri Merelälle, mutta Tappara-hyökkääjä nosti kiekon Anton Levtchin luomasta avopaikasta karkeasti yli maalin.

– Puolustimme kakkoseränkin hyvin, mutta hyökkäyspäässä ajauduimme liian kauaksi toisistamme, TPS:n kapteeni Juhani Jasu pohti kenttähaastattelussa.

Kolmanteen erään TPS sai täysin erilaisen startin, ja Jack Rodewald oli heti avausminuutilla senttien päässä avausosumasta. Kanukkihyökkääjän vedon Heljanko kuitenkin pysäytti maagisella torjunnalla.

Jatkossakin parhaat turkulaistontit avautuivat kolmosketjulle. Eronen kilautti jopa kertaalleen tolppaa, ennen kuin sama mies huudatti kotiyleisöä millintarkalla kudillaan b-pisteen kaarelta. Se kilahti Tappara-maaliin tolpan kautta. Kutiaan ennen Eronen harhautti näyttävästi Kristian Kuuselan, joka seurasi kiekon painumista maaliin makuuasennossa.

– Saimme siinä hyvän aloitusvoiton hyökkäysalueella ja pääsin luistelemaan hyvin keskelle. Hyvä, että oli tuuria mukana ja kiekko meni tolpan kautta sisään. Loimme kolmannessa erässä hyvän paineen, joten kyllähän se oli ansaittu maali, Eronen kertasi.

Osuman jälkeen Tappara otti jälleen hallinnan, mutta sen paras kirivaihe jäi piippuun Veli-Matti Savinaisen otettua hölmön jäähyn kirvesrintojen pelattua ilman maalivahtia.

TPS:ssä riittää uskoa, että ottelusarja olisi vielä käännettävissä.

– Keskiviikon vapaapäivä tulee tarpeeseen. Totta kai uskoa riittää yhä. Kunhan teemme vain kärsivällisesti hommia, niin Tappara on jatkossakin lyötävissä, Eronen sanoi.

Jutun kirjoittaja: Joonas Jussila

MIESTEN LIIGAN 4. FINAALI

TPS–Tappara 1–0 (0–0, 0–0, 1–0)

Tappara johtaa voitoin 3–1, mestariksi neljällä voitolla.
3. erä: 53.17 Elmeri Eronen (Aarne Intonen–Mitch Hults) 1–0.

Jäähyt yhteensä: TPS 0x2 min=0 min, Tappara 3×2 min=6 min.
Maalivahtien torjunnat: Andrey Kareev TPS 10+11+4=25, Christian Heljanko Tappara 8+12+6=26 (pois: 58.26–59.09) (pois: 59.27–60.00).
Yleisöä: 10 251.