Elokuvayleisön paluu odotuttaa yhä – salolaisten suosikkeja olleet muun muassa 70 on vain numero ja Vuodet ollu tuulisii

0
Hannele Laurin (vas.) tähdittämä ja Johanna Vuoksenmaan ohjaama 70 on vain numero on vetänyt Salon elokuvateattereihin monenikäistä yleisöä. Kuva: TS-arkisto/Jori Liimatainen

Elokuvayleisö ei ole vieläkään kaivautunut koronapoteroistaan. Salon elokuvateattereista todetaan väkimäärän kasvaneen, mutta koronaa edeltäneitä katsojalukuja ei ole vielä likikään saavutettu.

– Hiihtoloma oli jo melkein normaali, mutta elokuvissa käynti tyssäsi nätteihin ilmoihin, eikä ole parantunut huonommillakaan keleillä. Ehkä vielä ollaan koronasta sen verran sairaina ja toipilaina, elokuvateatteri Lumon yrittäjä Minna Matila arvelee.

– Koko leffa-ala on yhtä virvelöintiä, mutta aina joku eksyy ovesta sisään, Bio-Salon yrittäjä Jari Mäkilä hymähtää.

– Muutama päivänäytös on vetänyt jo mukavasti porukkaa, mutta maanantai-iltana kotimaista Odotusta katsoi vain kolme ihmistä.

Mäkilän mukaan musiikkielokuvat eivät ole yleensä olleet suuria yleisömagneetteja, mutta JVG-elokuva Vuodet ollu tuulisii on vetänyt väkeä odotettua paremmin.

– Myös perheleffat kuten Sing 2, Vinski ja näkymättömyyspulveri sekä Etsivätoimisto Henkka & Kivimutka ovat menneet hyvin, Mäkilä kertoo.

Aikuisten elokuvista kotimainen tuotanto 70 on vain numero on vetänyt Salossa parhaiten, mutta prinsessa Dianasta kertova Spencer ei juurikaan kiinnostanut salolaisia.

Spencer veti niukasti yleisöä. Ylipäätään perusdraamat eivät vedä suuria yleisömääriä, Minna Matila kertoo.

–  70 kiinnosti yllättävän laajaa ikäskaalaa. Lastenleffoista Jättiläiskoira Clifford on mennyt tosi hyvin, ja Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet sekä The Batman keskimääräistä paremmin.

Ville-Petteri Gallen (vas.) ja Jare Brandin rap-duon kymmenestä vuodesta kertova JVG-elokuva Vuodet ollu tuulisii on kiinnostanut Salossa selvästi enemmän kuin monet muut musiikkielokuvat. Kuva: TS-arkisto/Jane Iltanen

Matila huomauttaa, että kevään aikana ei ole ollut valtavan merkittäviä elokuvia esitettävänä. Mäkilä huomauttaa touko–kesäkuun olevan perinteisesti hiljaista aikaa elokuvissa: seuraavat suuren vetovoiman elokuvat heijastetaan valkokankaille vasta heinäkuussa.

– Aiempaa paremmalta alkaa kuitenkin näyttää ja kesää kohti piristyä. Odotukset ovat suuret Downton Abbey Uuden aikakauden ja Top Gun Maverikin suhteen, Matila toteaa.

Sekä Bio-Salossa että Lumossa iloitaan siitä, että koululaisten pääsiäisloma kestää Salossa viikon.

– Toivottavasti sinä aikana ehditään elokuviinkin, Minna Matila sanoo.

Jari Mäkilä tietää pääsiäisen yleisömäärien riippuvan paljon ilmoista. Hän on joka tapauksessa pannut paljon näytöksiä tarjolle.

– Ensi-iltaan tulee koko perheen elokuva Hurja jengi. Olen tilannut myös parhaan elokuvan Oscarilla palkitun Codan. Siinä on laatupläjäys pääsiäiseen, hän huomauttaa.

Coda – kahden maailman välissä kertoo kuurojen vanhempien kuulevasta lapsesta Rubysta, joka uurastaa koulunkäynnin ohella perheensä kalastusyrityksessä, rakastaa laulamista ja joutuu vaikean valinnan eteen, kun saa tilaisuuden unelmansa tavoitteluun.

Elokuvateattereissa joudutaan siis yhä odottamaan katsojien paluuta koronapandemian jäljiltä.

– Tautia on yhä liikkeellä, joten käsidesiä pidetään edelleen tarjolla, pintoja pyyhitään ja saleja tuuletetaan, Jari Mäkilä toteaa.