Jeesusorgioista paavin asekauppoihin – Eija Komu avaa Juice Leskisen laulutekstien uskonnollisia arvoituksia

0
– Jotka osaa, ne tekee mitä vaan, jotka ei, ne ryhtyy opettamaan, sanaili Juice biisissään Epäile vain. Kuva: TS-arkisto/Harri Pälviranta

Säveltäjä ja sanoittaja Juice Leskisen (1950–2006) mielestä lauluja kannatti tehdä vain neljästä aiheesta: ihmisestä, ihmisestä ja toisesta ihmisestä, ihmisestä ja yhteiskunnasta sekä ihmisestä ja uskonnosta. Kirjallisuuden tutkija, filosofian tohtori Eija Komu keskittyy ensi keskiviikkona viimeksi mainittuun aihepiiriin ja kertoo Somerolla Leskisen laulutekstien uskonnollisesta problematiikasta. Esitelmän nimi Kyllä Jeesuskin diggaa Tuomastaan on ote kappaleesta Epäile vain.

– Juice sanoi uskolle kyllä ja uskonnolle ei. Käsittelen aihetta tekstianalyytikkona; en uskon tunnustajana enkä kieltäjänä, Komu painottaa.

Hän toteaa, että Juice ei hyväksynyt Jeesuksen brändäämistä ihmisten omiin tarkoitusperiin eikä alistamista muoti-ilmiöksi kuten Jeesushipit tekivät liikkeen rantautuessa Yhdysvalloista Suomeen 1970-luvun alussa. Aiheesta kertoo muusikon ensimmäisellä levyllä Juice Leskinen & Coitus Int vuonna 1973 julkaistu kappale Jeesus pelastaa:

Nyt mennään jeesusorgioihin, Jeesus kyllä sallii sen.
On jeesuskaljaa mukanamme jeesuskorillinen.
Ja jeesusrokkilevyt pannaan jeesuslevariin,
ja jeesuskalu peitellään me jeesuskondomiin,
ja monet synnit muut saamme anteeksi nimeen Jeesuksen.

Kappaleessaan Kuinka jumalaa pilkataan Juice kritisoi toimintaa, jota ihmiset oikeuttavat uskonnolla. Kappaleessa kysytään, pilkkaanko Jumalaa vai jumalan kuvaa:

Jos väitän, että kirkonmiehet armeijoita kyhäsi,
sä loukkaannut ja taivastelet, että pilaan pyhäsi.
Ja totta kai myös taistelussa hän on meidän puolella,
kun autuaita olimme ja rukoilimme huolella.

Komu muistuttaa Juicen olleen intohimoinen suomen kielen ja kirjallisuuden ystävä. Hän myös allekirjoitti kirjailija Oiva Paloheimon toteamuksen siitä, että hyvä ja paha eivät ole vastakkaisia voimia, vaan pyrkivät tasapainoon toistensa kanssa. Tätä ajatusta Juice hyödynsi kappaleessaan Virsi:

Jumala ja saatana
yhteisessä unessa
toisistansa mittaa ottaa,
toinen potkii, toinen mottaa.
Ei, me hartautta harjoitamme aina huolella,
siksi heistä kumpikin on meidän puolella.

Kappaleessaan Jumala Juice kysyy, missä hän on:

Jumalalle soitin, koitin sitä tavoittaa.
Missä äijä väijyy, kun ei sitä kiinni saa?
No, neuvottelemassa ja toivoo, ettei häirittäis.
Muuten asekaupat paavin kanssa hoitamatta jäis.

Someron seurakunnan järjestämään tilaisuuteen vanhalle seurakuntatalolle on vapaa pääsy. Kanttori Olli Salomäenpää soittaa tiskijukkana näytekappaleita unohtamatta Ekumeenista jenkkaa, jossa Jeesus hurrasi alttaritaulusta, kun pastori lauloi jenkan ja löysäsi kaulusta.

Kyllä Jeesuskin diggaa Tuomastaan -esitelmä vanhalla seurakuntatalolla (Kirkkotie 14, Somero) ke 27.4. klo 18.