Kamarimusiikkia kartanoissa ja kirkoissa – ulkomaiset esiintyjät palaavat kesällä Kemiönsaaren Musiikkijuhlille

0
Ensemble Nylandia vierailee ensimmäistä kertaa Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla. Kuva: Kari Kohvakka

Klassiseen kamarimusiikkiin vahvasti nojautuvat Kemiönsaaren Musiikkijuhlat pidetään ensi heinäkuussa eri puolilla Kemiönsaarta sekä Karunassa ja Salossa.

Festivaalin konserttipaikkoina toimii kulttuurihistoriallisesti mielenkiintoisia kartanoita ja kirkkoja. Konsertteja pidetään viikon aikana 13.

Festivaalille on muodostunut omia perinteitä ja teemoja. Yksi tällainen on orkesterivierailu, joka tänä kesänä koetaan avajaiskonsertissa.

Kesän orkesterivieraana kuullaan Mikkelin kaupunginorkesteria, joka on esiintynyt useilla festivaaleilla ja konserttiareenoilla kotimaassa ja ulkomailla. Konsertin johtaa kapellimestari Jan Söderblom ja solistina taituroi viulutaiteilija Anna-Liisa Bezrodny, jota kuultiin Kemiönsaarella edellisen kerran vuonna 2018.

Musiikkijuhlien mielenkiintoinen taiteilijakaarti koostuu useista huipputaiteilijoista. Aiemmilta vuosilta tuttuja taiteilijoita ovat sellisti Jan-Erik Gustafsson ja pianisti Folke Gräsbeck.

Kahden vuoden tauon jälkeen musiikkijuhlilla on mukana myös ulkomaisia esiintyjiä. Ensimmäistä kertaa festivaaleilla vierailevat pianistina maailmaa valloittanut Alfredo Perl, sellisti Guido Schiefen, alttoviulisti Roland Glassl ja klarinetisti Norbert Kaiser.

Alfredo Perl on valloittanut maailmaa pianistina. Kuva: Marco Borggreve

Festivaaleilla ensi kertaa vierailee myös Ensemble Nylandia, jonka seurassa Västanfjärdin uudessa kirkossa lähdetään mielikuvitusmatkalle Pietari Brahen ja Axel Oxenstiernan yhteiseen kuvitteelliseen illanviettoon.

Brahe oli muiden opintojensa ohella opiskellut myös luutunsoittoa, ja tämä konsertin ohjelmassa suurin osa on peräisin Brahen muistiin kirjoittamasta luuttusävellysten kokoelmasta. Ensemble Nylandialta kuullaan myös Lainahöyhenissä-konsertti, jossa on luvassa yllättäviä sovituksia perinteisestä barokista musikaalihitteihin. Konsertti pidetään Café Söderlångvikissa.

Viulutaiteilija Anna-Liisa Bezrodny nähtiin festivaaleilla edellisen kerran vuonna 2018. Kuva: Kaupo Kikkas

Jokaisella konserttipaikalla on luotu oma tunnelmansa: lauantain Labbnäsin lounaskonsertti saaristokattauksella, Söderlångvikin tunnelmallinen kartano, jossa on konsertin jälkeen mahdollisuus osallistua opastetulle kierrokselle.

Myös Salon taidemuseo Veturitalliin on tehty laaja remontti. Sandön kartano huokuu historian havinaa. Kansallisromantiikkaa edustava Karunan kirkko on tunnettu erinomaisesta akustiikastaan. Västanfjärdin Kirkosta kirkkoon -konsertit sekä soihtukulkue pidetään tänä kesänä perjantai-iltana.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat kuuluu myös radiossa. Yle lähettää kanavillaan konsertit Sandöstä ja Karunasta.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlat eri Kemiönsaaressa, Karunassa ja Salossa 11.–17.7.