Kehitysvammaisille toinen ryhmäkoti Somerolle – Svenssonintielle tulevassa uudessa asumisyksikössä on tilaa 15 asukkaalle

0
Somerolle vuonna 2013 valmistunut Tuulentuvan ryhmäkoti on ollut jo pitkään täynnä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Somerolle rakennetaan uusi ryhmäkoti kehitysvammaisille. Keskustaan Svenssonintielle rakennettavaan tuetun asumisen yksikköön tulee 15 paikkaa. Kyseessä on yksikerroksinen rivitalon tyyppinen rakennus.

Uuden asumisyksikön rakennuttamisesta ja toiminnasta vastaa Kehitysvamma-alan tuki ja osaamiskeskus KTO, joka tunnetaan myös Varsinais-Suomen erityishuoltopiirinä. Kuntayhtymällä on vastaavia kehitysvammaisten asumisyksikköjä useissa kunnissa.

KTO:n kiinteistöpäällikkö Pasi Saantola kertoo, että asumisyksikön rakennustyöt alkavat syksyllä, jos kaikki etenee hankkeessa suunnitellusti. Ryhmäkoti olisi tällöin valmis ensi vuoden syksyllä.
– Odotamme Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskukselta vielä lopullista rahoituspäätöstä. Myös rakennuslupa-asia vie oman aikansa, Saantola huomauttaa.

Uuden asumisyksikön toteuttaa MVH-Asunnot Oy, joka vuokraa tilat kuntayhtymälle. MVH rakennuttaa, omistaa ja ylläpitää ikääntyneiden, kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien asuntoja.

Someron ympäristölautakunta myönsi MVH-Tammi Oy:lle poikkeamisen asemakaavan määräykseen erityisryhmien asuinrakennuksen rakentamiseksi. Asemakaavassa kortteli on merkitty rivitalojen ja muiden kytkettyjen asuinrakennusten korttelialueeksi, joten suunniteltu rakentaminen poikkeaa kaavasta vain vähän.
– Vähäinen poikkeama kaavasta tulee siitä, että asumisyksikköön tulee yhteisiä tiloja, Someron kaupungin rakennustarkastaja Juha Kopra toteaa.

Rakennus tarvitsee vielä varsinaisen rakennusluvan.

Somerolla on tällä hetkellä kova pula kehitysvammaisille tarkoitetuista asumispaikoista, sillä vuonna 2013 valmistunut Tuulentuvan ryhmäkoti on täynnä.

Tuulentuvassa on tilaa 13 asukkaalle, minkä lisäksi käytössä on yksi tilapäispaikka. Tuulentuvan kiinteistön omistaa Aspa-säätiö, mutta sen toiminnasta vastaa Someron kaupunki.

Kaupunki on joutunut ostamaan kehitysvammaisille asumispalveluita niin erityishuoltopiiriltä kuin yksityisiltä palvelutuottajilta parin viime vuoden aikana aiempaa enemmän Someron ulkopuolelta.