Kemiönsaarelainen yläkoulu valittiin vuoden KiVa-kouluksi – ”Tuntuu hyvältä, että koulussa tehty pitkäjänteinen ja ennaltaehkäisevä työ saa tunnustusta”

0
Kimitonejdens skola on ollut mukana KiVa-kouluohjelmassa alusta asti, vuodesta 2009. Kuva: TS-arkisto/Mikael Rydenfelt

Vuoden 2021 KiVa-koulu on Kimitonejdens skola Kemiönsaarelta. Valinnassa kiinnitettiin erityistä huomiota siihen, että Kimitonejdens skolassa opettajien tekemä pitkäjänteinen kiusaamisenvastainen työ näkyy oppilaille. Kimitonejdens skola on yläkoulu, jossa opiskelee noin 90 oppilasta vuosiluokilla 7–9.

– Opettajien kiusaamisenvastaisten asenteiden välittyminen oppilaille on kantava tekijä kiusaamisenvastaisessa työssä. Erityisesti yläkoulussa oppilaat ovat hyvin herkkiä huomaamaan, ovatko opettajat aidosti sanomansa takana. Kimitonejdens skolassa opettajien määrätietoinen kiusaamisenvastainen työ välittyy oppilaille erinomaisesti, erityisasiantuntija Elisa Poskiparta Turun yliopistosta kertoo tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että KiVa-koulun tekemästä oppilaskyselystä välittyy selkeästi Kimitonejdens skolan oppilaiden tietoisuus opettajien asenteista kiusaamista vastaan ja se, kuinka opettajat ovat tehneet paljon työtä kiusaamisen vähentämiseksi. Samaan aikaan koronapandemia ja siihen liittyvä epävarmuus on haastanut koulujen kiusaamisenvastaista työtä.

– Tuntuu hyvältä, että koulussa tehty pitkäjänteinen ja ennaltaehkäisevä työ saa tunnustusta, koulun rehtori Britt-Mari Norrbacka sanoo.

Aineenopettaja Camilla Wisur-Heikkilä kertoo, että koulussa on sisällytetty lukuvuoteen kuuluvaksi KiVan toimintamalli, jota henkilökunta käy läpi oppilaiden kanssa.

– Jokainen lukuvuosi aloitetaan KiVa-ohjelmaan kuuluvalla startilla, jolloin oppilaiden kanssa kerrataan, mitä tarkoittaa olla KiVa-koulu, Wisur-Heikkilä sanoo.

Turun yliopistossa kehitetty KiVa Koulu eli kiusaamisen vastainen toimenpideohjelma on ollut suomalaisten perusopetusta tarjoavien koulujen saatavilla jo yli kymmenen vuoden ajan.

Ohjelmaa toteuttavien koulujen parista on valittu Vuoden KiVa-koulu jo vuodesta 2010.

Kimitonejdens skola on ollut mukana ohjelmassa alusta asti, vuodesta 2009.