Kemiönsaari vaatii merivartioasemien säilyttämistä saaristossa

0
Muun muassa Kemiönsaaren Hiittisten merivartioasemaa ollaan siirtämässä lähemmäksi mannerta. Kuva: TS/Timo Jakonen

Saaristoasiain neuvottelukunta SANK ja saaristoiset kunnat vaativat merivartioasemien säilyttämistä saaristossa.

Rajavartiolaitos on uudistamassa organisaatiorakennettaan. Muun muassa Vallgrundin, Hiittisten ja Tammisaaren merivartioasemien toimipaikkoja ollaan siirtämässä pois nykysijainneilta lähemmäksi mannerta.

Saaristoasiain neuvottelukunta, Mustasaaren ja Kemiönsaaren kunnat sekä Raaseporin kaupunki ovat sitä mieltä, että edellä mainittujen merivartioasemien sijainteja ei tulisi muuttaa, todetaan tiedotteessa.

Valtiovalta, puolustusvoimat sekä rajavartiolaitos ovat vähentäneet läsnäoloaan huomattavasti saaristossa 1990-luvulta alkaen. Valtion läsnäolo ulkosaaristossa heikkenisi huomattavasti, mikäli Rajavartiolaitoksen suunnitelmat toteutuisivat,

Merivartioasemien siirtäminen lähemmäksi mannerta heikentäisi huomattavasti saariston asukkaiden, niin vakituisten kuin kausiasukkaiden, sekä veneilijöiden turvallisuutta.

Yleistynyt monipaikkaisuus on lisännyt saaristossa asuvan ja aikaansa viettävän väestön määrään suuremmaksi kuin koskaan. Myös veneilijöiden määrät ja kotimaan matkailun suosio ovat kasvaneet viimeisimpien vuosien aikana.

Merialueen pelastustehtävissä tehdään tärkeää yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa, mutta Merivartiosto on usein se taho, joka tuntee alueen hyvin ja pääsee paikalle ensimmäisenä.

Lisäksi Ukrainan sodan myötä muuttunut turvallisuustilanne tuo esille merivartioasemien tärkeyden saaristossa.