Kiskon vanhustentukiyhdistys aikoo lakkauttaa itsensä ja myydä rivitalot

0
Kiskon Vanhustentukiyhdistyksellä on rivitaloja Kuusitiellä Toijassa. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Kiskon Vanhustentukiyhdistys aikoo lakkauttaa itsensä ja yrittää myydä rivitalojaan. Yhdistyksen hallitus esittää yleiselle kokoukselle, että yhdistys haetaan vapaaehtoiseen selvitystilaan. Syynä on, että se ei pysty enää lyhentämään lainojaan.

– Yhdistyksen lopettamisesta tai asuntojen myynnistä ei ole virallisia päätöksiä, korostaa vanhustentukiyhdistyksen puheenjohtaja Hannu Koistiau.

Yhdistys on rakennuttanut 1980- ja 1990-luvuilla Toijaan vanhuksille vuokra-asuntoja ja tuetun asumisen asuntoja. Yhdistyksellä on useita rivitaloja, yhteensä yli 30 asuntoa.

Syy huonoon taloudelliseen tilanteeseen on asuntojen pitkään jatkunut alhainen käyttöaste. Asukkaita on siis liian vähän, jotta heidän maksamillaan vuokrilla pystyttäisiin kattamaan menot ja hoitamaan lainat.

Yhdistyksellä on velkaa vajaat 1,7 miljoonaa euroa. Suurimman osan on myöntänyt Asumisen rahoittamis- ja kehittämiskeskus ARA, kertoo Koisti.

Hannu Koistin mukaan asuntojen vuokrausaste oli korkea toiminnan käynnistymisestä aina 2010-luvun alkuun saakka.

– Alkuun, itsenäisen Kiskon kunnan aikana, asuntoihin oli oikeastaan jonoa.

Sen jälkeen kysyntä on hiipunut.

– Erityisen selvästi tämä on näkynyt Kiskokodissa, jonka vuokrausaste oli vuonna 2021 enää 37,5 prosenttia ja Kuusitien rivitaloissakin vain noin 76 prosenttia. Asuminen suuntautuu kaupungin keskustaan.

Kiskokoti on vuosina 1992 ja 1997 Makasiinitielle valmistunut palvelutalon ja ryhmäkodin kokonaisuus. Siinä on kahdessa rivitalossa ja yhdessä asuintalossa yhteensä kuusitoista huoneistoa aputiloineen.

Kuusitiellä on kaksi rivitaloa, joissa 18 asuntoa ja yksi liikehuoneisto.

– Jos käyttöaste olisi 90 prosenttia, voisimme nippa nappa pärjäillä. Vaikeaa olisi silloinkin, sillä remonttitarve kasvaa, Koisti sanoo.

Laatimassaan tiedotteessa hän kuvaa tilannetta näin: ”Rakennusten ikääntymisestä ja niiden palveluasumiskäyttötarkoituksesta johtuva täydennys-, korjaus- ja kunnossapitorakentaminen on myös rasittanut yhdistyksen taloutta merkittävästi. Työkohteista merkittävimmät lienevät liittyminen kaukolämpöön, sprinklerilaitteiston asentamiset Kisko- ja Kalliokotiin sekä käyttövesiputkistojen uusimiset Kuusitien rivitaloissa ja Kiskokodin kahdessa rakennuksessa.”

Vanhustentukiyhdistyksen tarkoitus on myydä asunnot. Se edellyttää, että ARA vapauttaa ne aravarajoituksista. Salon kaupunki puoltaa vapautusta. Kaupunginhallitus päätti asiasta tällä viikolla.

Yhdistys arvioi, että mahdollinen omistajan vaihdos ei vaikuta heti vuokralaisten asumiseen ja asemaan. Pyrimme joka tapauksessa käytettävissä olevin mahdollisuuksien mukaan turvaamaan nykyisten vuokralaisten asemaa, sanoo Koisti.

Kiskon Vanhustentukiyhdistyksellä on myös Kalliokoti-niminen 13-paikkainen kehitysvammaisten ryhmäkoti. Se on vuokralla kaupungilla, joka myös pyörittää ryhmäkotia.

Kalliokodin tulevaisuus näyttää muita asuntoja valoisammalta. Ryhmäkoti on toimintaa, joka todennäköisesti siirtyy ensi vuodenvaihteen sote-uudistuksessa kaupungilta Varsinais-Suomen hyvinvointialueelle.

Suurin osa yhdistyksen lainasta kohdistuu 2010 valmistuneeseen Kalliokotiin.

Kiskon Vanhustentukiyhdistys ry on perustettu huhtikuussa 1982.

Kiskon kunta ja kuntaliitoksen jälkeen Salon kaupunki ovat vastanneet Kiskokodin ja Kalliokodin toimintaan ja palveluasumiseen liittyvistä järjestelyistä. Kuusitiellä on ollut tavanomaisempaa vuokraustoimintaa.

Yhdistys on käytännössä vastannut kiinteistöjen ylläpidosta ja asuntojen vuokrauksesta.

Vastaavia järjestelyjä on tehty pitkin Suomea, myös muualla Salossa. Yhdistysten ja säätiöiden kautta kunnat ovat saaneet tuntuvaa tukea asuntojen rakentamiseen.