Koronatartuntoja todetaan nyt vähemmän, mutta totuus on paljon karumpi – testauskäytänteet muuttuneet, myös hoitajalakko vaikuttaa

0
Koronavirustartuntoja todettiin tuoreella seurantajaksolla huomattavasti vähemmän kuin edellisillä. Syyt tähän ovat kuitenkin selkeät: hoitajalakko, testauskäytänteiden muutokset ja kotitestien kasvava suosio. Kuva: SSS-arkisto.

Salossa on todettu 179 uutta koronatartuntaa viime viikon keskiviikon jälkeen. Asia käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastosta.

Kyseinen luku sisältää siis kahdeksan päivän otannan. Kun lukemaa verrataan edellisiin, seitsemän päivän seurantajaksoihin, huomataan sen olevan merkittävästi pienempi. 17.3.–23.3. tartuntoja rekisteröitiin nimittäin 679 ja 24.3.–30.3. 486 kappaletta.

Syyt ilmiölle ovat kuitenkin melko yksinkertaiset: kun hoitajalakko alkoi 1. huhtikuuta, Salon kaupungin koronanäytteenotto suljettiin ja se avautui uudelleen vasta eilen.

Tällä hetkellä Salon kaupungin koronanäytteenotto on auki vain rajoitetusti. Testejä otetaan sairaalassa ja laitoksissa hoidettavista potilaista, sosiaali- ja terveyspalveluiden henkilöstöstä sekä vakavan koronainfektion riskiryhmiin kuuluvista henkilöistä.

Näytteitä otetaan toistaiseksi näillä lääketieteellisillä perusteilla, sillä meneillään oleva hoitajajärjestöjen lakko vaikuttaa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tuottamiin laboratoriopalveluihin, joita kaupunki käyttää.

Yksityisellä puolella testiin pääsee normaaliin tapaan. On kuitenkin huomioitava, etteivät THL:n tilastot anna nykyisellään kattavaa kokonaiskuvaa Suomen tai Salon koronatilanteesta. Virallista testaamista on vähennetty radikaalisti, ja yhä useampi tartunta todetaan kotitestistä, jolloin ne eivät rekisteröidy THL:n tietokantaan.

Salon terveyskeskuksen tartuntataudeista vastaava lääkäri Marita Reivonen arvioi Salon Seudun Sanomille viime viikolla, että tartuntojen todellinen määrä on virallisiin tilastoihin verrattuna 2- tai 2,5-kertainen.

Sekä valtakunnallinen että Salon rokotuskattavuus nousee hitaasti. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

Salon rokotuskattavuus on noussut täysi-ikäisten keskuudessa yhdellä prosenttiyksiköllä viikon aikana. Täyden kolmen rokotteen sarjan on saanut 69,6 prosenttia kaupungin vähintään 18-vuotiaista asukkaista.

Rokotuskattavuus nousee hitaasti, koska sairastettu koronatauti vastaa käytännössä kolmatta rokoteannosta.

Valtakunnallisesti kolme rokotetta on saanut 63,3 prosenttia täysi-ikäisistä kansalaisista, kun viime viikolla vastaava lukema oli 62,2.

Salossa on todettu nyt yhteensä 6 418 koronatartuntaa koko pandemian aikana. Lukema on Suomen 31. suurin.

Varsinais-Suomessa tartuntoja on kirjattu 70 848 kappaletta, joista liki puolet (34 017) Turussa.

Valtakunnallinen tartuntaluku lähestyy uhkaavasti miljoonaa. Suomessa on pandemian aikana noteerattu jo yhteensä 920 692 koronatapausta. Pelkästään Helsingissä tartuntoja on tilastoitu 151 546 kappaletta.

Juttua muokattu 7.4.2022 klo 14.18. Poistettu virheellinen tieto Salon Seudun Sanomien koronakatsauksen siirtymisestä torstaipäiville.