Kymmeniä osastoja jäämässä ilman suojelutyötä Tyksissä

15
Salon sairaalan päivystyksen ollessa kiinni Tyksin päivystys on hoitanut myös salolaispotilaat. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Kymmeniä osastoja jää Turun yliopistollisen keskussairaalan eli Tyksin arvion mukaan ilman suojelutyötä ensi viikon keskiviikkona.
Syynä on se, ettei Tyks saanut lääketielliseen arvioon perustuen välttämättömään suojelutyöhön pyytämäänsä noin tuhatta hoitajaa aamuvuoroon eri osastoille päivystyksellisen ja kiireellisen hoidon turvaamiseksi. Sen sijaan Tehyn keskuslakkotoimikunta ilmoitti Tyksille antavansa keskiviikkona 20. huhtikuuta koko kantasairaalaan aamuvuoroon 94 hoitajaa suojelutyöhön.
Kymmeniä osastoja jää tuolloin täysin ilman suojelutyötä. Vastaavassa aamuvuorossa on arkisin tavallisesti noin 1 870 hoitajaa.
– Nyt yksipuolisesti ilmoitettu vähennys vaarantaa potilaiden turvallisuuden vakavasti. On vaikea ymmärtää ilmoituksen perimmäisiä vaikuttimia.

– Teemme kaikkemme turvataksemme potilasturvallisuuden, mutta mahdollisuutemme ovat valitettavasti hyvin rajalliset, sanoo johtajaylilääkäri Mikko Pietilä Tyksin tiedotteessa.
Suojelutyötä ei Tehyn keskuslakkotoimikunnan päätöksen mukaan saada Tyksissä 20. huhtikuuta lainkaan esimerkiksi sädehoitoihin, syövän lääkehoitoihin, kantasairaalan, Salon, Loimaan eikä Uudenkaupungin dialyysihoitoihin, psykiatrian riippuvuuksien korvaushoitoon eikä silmäleikkauksiin.
Tavallisesti arkisin aamuvuorossa aikuisten teho-osastolla työskentelee 28 ja vastasyntyneiden teho-osastolla 12 hoitajaa. Suojelutyöhön on ensi keskiviikolle luvattu aikuisten teholle yhdeksän ja vastasyntyneiden teholle neljä hoitajaa.
Tyksissä hoitoalan lakon piirissä on kaikkiaan noin 6 000 henkilöä. Suojelutyöhön on saatu neuvotteluissa sovittua tähän mennessä useita satoja hoitajia kullekin arkipäivälle.
Lähes kaikki kiireetön hoito sekä tutkimukset ovat olleet hoitoalan lakon vuoksi pysähdyksissä huhtikuun alusta lähtien. Tähän mennessä lakon alkamisesta lähtien on siirretty kaikkiaan noin 4 000 toimenpidettä.

15 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
11 kuukautta sitten

Joka leikkin lähtee, se leikin kestäköön.

Huolestunut omainen
11 kuukautta sitten

Keijo K:lle. Ei ole potilailta kysytty, että haluavatko leikkiin mukaan. Ymmärtävätkö Tehyn päättäjät, että dialyysipotilaat elävät dialyysihoitojen varassa.

Keijo K
11 kuukautta sitten

Onko TYKS kysynyt asiakkailtaan, voiko suojelutyön käyttöä tehdä väärin perustein?

Allan
11 kuukautta sitten

Ihan varmasti ymmärtävät.

Ymmärrätkö sinä, ettei omaisesi saa kohta sitä dialyysihoitoa, kun yhä useampi hoitaja hakeutuu muihin tehtäviin ja uusia ei hakeudu opiskeluun kun alalla on huono maine ja asiakkaiden omaiset ja asiakkaat eivät arvosta pätkääkään hoitajia?

Nytkin kaavailtiin täksi kesäksi Saloon useiden hoivayksikköjen sulkemista, niin kuin monina muina vuosina, kun ei ole hoitajia.

Ketä sitten syytät, jos sulkemiset jonain vuonna koskevat dialyysihoitoa, kun hoitajat lopettavat?

Kannatako mieluummin pakkolakia, mikä pakottaa hoitajat pysymään tehtävissään?

Musta sisar
11 kuukautta sitten

Miksei sieltä kipata potilaita suoraan hautausmaalle – eivät kiinnosta hoitajia.

Lasku perään hoidosta
11 kuukautta sitten
Reply to  Musta sisar

Eivät ehkä sitten kiinnosta omaisia, jos niin kävisi. Asia on ensisijsisesti omaisten käsissä ja päätettävissä. Hoito on vapaaehtoista Suomessakin.

Myötätuntoinen
11 kuukautta sitten

Tässä lakossa paljastuu, miten vähän hoitajilta löytyy empatiaa hoitojaan odottavia kohtaan. Jos jokainen joutuu odottamaan hoitoon pääsyä siihen loppusuoraan asti, kuka heitä sieltä enää ehtii pelastamaan. Ja mikä on jokaisen sairastavan henkinen tuska ja kärsimys. Nyt jo eläkkeellä olleet hoitajat ovat työssä, miten pitkään he jaksavat, koska uskoisin heidän tekevän työtään sydämestään, vaikka väsyttäisikin.

Veka
11 kuukautta sitten

Tässä lakossa paljastuu, miten vähän hoitajia kohtaan löytyy empatiaa. Ensin sanotaan, että arvostetaan, sitten sanotaan, että pitäisi mennä töihin ja ylitöihin ja tuplavuoroihin samalla palkalla eikä saa vaatia enempää, mut hei me arvostetaan.

Ylkky
11 kuukautta sitten
Reply to  Veka

Veka, se on juurikin näin. Arvostusta tulee värjätyistä talon seinistä, itse printattavista korteista. Lause ”Te teette kyllä tärkeätä työtä” olikin kuitenkin pelkkä korulause, jolla ei ollut mitään merkitystä. Jos tämä työtaistelu ei tuo korjauksia palkkaan ja työoloihin, nämä korulauseiden kylväjät joutuvat tulevaisuudeessa ihan itse hoitamaan omaisensa ja myös omat vaivansa.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri on Husin jälkeen Suomen surkein työnantaja terveydenhuollossa.

Olli
11 kuukautta sitten
Reply to  Ylkky

Niinpä, voisihan se työnantajapuolikin tarjota sopimusta, mielellään kohtuukorotuksilla (ei millään prosentin osilla). Kannattaako pitkittää neuvotteluja, se ei ainakaan ole hyväksi, ei lakon jatkumisesta voi yksinään työntekijöitä syyttää.

Kummaa puuhastelua työnantajan puolelta.

Ajattelija
11 kuukautta sitten

Ne nyt jo eläkkeellä olevat hoitajat ovat siellä jatkuvasti sen takia, että on pula henkilökunnasta. Ja se on yksi tärkeä syy lakkoilla, jotta tulevaisuudessa ala kiinnostaisi paremmin ja tekijöitä löytyisi.

Talkoovoimin
11 kuukautta sitten

Tilanne on se, että useat hoitajat ovat vaihtamassa alaa. Se ei toki ole kiellettyä.

Mikko Engren
11 kuukautta sitten

Tarkemmin ottaen ”aamuvuorossa arkisin pitäisi olla tavallisesti noin 1 870 hoitajaa”. Ei asia sitten kuinka monta oikeasti on.

Palkan ja työolot voi toki kuitata ”mutta meillähän ovat asiat vielä huonommin” -kommentilla. Sen sijaan potilasturva ja vuosia kestänyt lakien rikkominen luulisi olevan ihan eduskunnankin käsittelyssä. Eduskunta on koko ajan kiristänyt mitoituksia, tiukentanut vaatimuksia jne. Jo tätä ennen näitä hoitajia taas ei faktisesti ollut olemassakaan ja nyt vielä vähemmän.

Jos ei jatkuva laiton tilanne edes huolestuta, luulisi edes oma kohtalo, mikäli joutuu vaikka ensiapuun, jossa hoitajia on liian vähän ja väsyneitä tuplavuorojen sun muun ja ikuisesti työn kanssa naimisissa olemisen takia.

Keijo K.
11 kuukautta sitten

Olisi mielenkiintoista saada julki vertailu hoitajien ja sairaanhoitopiirien ja laitostenkin johtavassa asemassa olevien palkkakehityksestä vaikkapa viimeiseltä kymmeneltä vuodelta?

Ilmaista kaikki on vaan
11 kuukautta sitten
Reply to  Keijo K.

Kiinnostaisi myös siivoojan palkkakehitystaulukko. No, siellähän kaikki ovat jo ulkomailta. Terveydenhoito on Suomessa kohta samassa tilassa.