”Ikinä ei tiedä, missä vaiheessa asiakkaiden kipuraja tulee vastaan” – raaka-aineiden ja kuljetusten kallistuminen nostaa lounaiden hintoja

0
Dreamravintolan omistajat Heidi Lehtovaara (vas.), Mona Lehtovaara (takana oik.) ja Niina Lehtovaara. Niina Lehtovaaran mukaan asiakkaat ovat pääsääntöisesti ymmärtäväisiä, kun lounaan hintaa joudutaan korottamaan. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Lounasruokailijat joutuvat Salossa avaamaan kukkaron nyörejään jatkossa entistä enemmän. Osa lounaspaikoista on jo nostanut hintojaan, osa nostaa niitä lähitulevaisuudessa.

– Raaka-aineiden hinnat vaikuttavat. Kahvi on kallistunut jo kahteen kertaa ja myös kuljetusten hinnat ovat nousseet, Muurlan lasin ravintolapäällikkö Marjo Laakko kertoo.

Laakko sanookin, että Muurlassa lounaan hintaa nostetaan lähitulevaisuudessa.

– Kun kustannukset nousevat tasaisesti, niin jotain on pakko tehdä.

Salkkarin Lounasravintolassa lounaan hinta nousi hiljattain 40 sentillä 10,20:een.

– Kerralla enempää hintaa ei olisi voinut nostaa. Palautetta korkeammasta hinnasta ei juuri ole aiemmin tullut eikä tullut nytkään, yrittäjä Satu Nurminen sanoo.

Muurlassa kotiruokalounas maksaa tällä hetkellä 10,50 euroa.

– Päätöstä tulevasta hinnankorotuksesta keskustellaan vielä. Katsotaan, onko hinta jatkossa 11 euroa vai 10,90, Laakko pohtii.

Myös Dreamravintolassa lounaan tulevaa hintaa pohditaan. Nykyisellään se maksaa 9,80 euroa.

– Hinnankorotus on ajankohtaista lähiaikoina. Pitää pohtia tarkasti, kuinka paljon asiakkaat ovat valmiita maksamaan lisää. Sitä kun ei ikinä tiedä, missä vaiheessa asiakkaiden kipuraja lounassyömiselle tulee vastaan, Dreamravintolan yksi omistajista Niina Lehtovaara sanoo.

Lehtovaara kertoo, että asiakkaat ovat pääsääntöisesti ymmärtäväisiä lounaan hinnankorotukselle.

– Meillä on käynyt niin, että asiakkaat ovat jopa vaatineet hintojen nostamista, koska ruoka on niin hyvää, Lehtovaara naurahtaa.

Kustannusten nousu on vaikuttanut myös Cafe Riossa.

– Kahvin hintaa olemme joutuneet nostamaan. Myös muiden tuotteiden hintoja on tarkistettu. Kahvin lisäksi suklaan hinta on tullut ylöspäin, yrittäjä Miranda Heikkilä kertoo.

Lounaan hintaan Heikkilä ei ole ainakaan vielä tehnyt muutoksia.

– Katsotaan, kuinka paljon kustannukset vielä nousevat. Ihmiset, jotka käyvät ulkona syömässä tai kahvilla, ovat valmiita myös maksamaan siitä, Heikkilä uskoo.

Dreamravintolan Lehtovaaran mukaan perusraaka-aineista esimerkiksi rypsiöljyn hinta on pompannut huimasti ylöspäin.

– Sen hinta on kolminkertaistunut. Myös kala on todella arvokasta ja pitää miettiä, voiko sitä pitää lounaspöydässä. Sen menekki on aina niin suurta, että kate jää miinuksen puolelle, Lehtovaara summaa.

Myös Muurlan Laakko sanoo samaa.

– Arkena ei voi lohta tarjota. Viikonloppulounaalla sitä on tarjolla, koska silloin myös hinta on kovempi.