Metroaseman läheisyydestä omenapuiden katveeseen – Marika Merin ja Tero Kauppisen työhuoneiden ikkunoista aukeavat näkymät Perttelin maaseudun rauhaan

0
Marika Meri tekee yrittäjänä kuvittajan ja graafikon töitä Visual Meri -nimisessä yrityksessään. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Puutalon ikkunasta aukeaa kaunis maalaismaisema. Omenapuut kurkistavat kevätlumen alta ja naapurin hevoset kirmailevat aitauksessa. Pertteliläiset Marika Meri ja Tero Kauppinen tekivät viime vuoden kesällä ison elämänmuutoksen ja muuttivat Helsingistä Saloon. Samalla kerrostaloasuminen vaihtui omakotitaloasumiseen.

– Ruohonleikkuri ja lumilapio ovat maalla asuessa tulleet tutuiksi, samoin kuin auttavaiset naapuritkin. Helsingissä naapurit jäivät etäisiksi, toteaa Kauppinen.

Takka lämpiää naapurista hankituilla puilla, ja aamukahvin saa halutessaan valmistettua keittiön puuhellalla.

– Niin ja onhan täällä törmännyt myös hiiriin ja lepakoihin, naurahtaa Meri.

Pariskunta etsi aktiivisesti neljän kuukauden ajan sopivaa kotia Salosta. Talonäyttöjä kertyi useita, mutta oikean talon löydyttyä kaikki loksahti paikoilleen.

– Ihastuimme 50-luvun puutaloon välittömästi. Tämä täytti kriteerit tilan, kunnon ja hinta-laatusuhteen vuoksi. Isoimmat remontit oli tehty, emmekä ole itse joutuneet remontin keskelle, kertoo Meri.

Maalle muuttaessa pariskunnan asuinneliöt kasvoivat puolella. Omalla, 2 000 neliön tontilla kasvavat loppukesästä luumupuut ja raparperit.

– Helsingissä asuinneliöitä oli 75. Nyt niitä on huomattavasti pienemmillä kustannuksilla tuplasti enemmän. Samalla hinnalla emme olisi saaneet Helsingin syrjästä edes yksiötä, toteaa Kauppinen.

Kauppinen työskentelee liikkeenjohdon konsulttina ja tekee freelancerina käännös- ja mediatöitä sekä toimii nuorten pelikasvattajana. Hän teki etätöitä jo Helsingin asunnosta. Sen sijaan Merin arki muuttui maallemuuton johdosta merkittävästi.

– Työskentelin ison pörssiyhtiön palveluksessa, ja lisäksi toimin sivutoimisena yrittäjänä. Muutto mahdollisti irrottautumisen oravanpyörästä ja vapauden panostaa enemmän omaan yrittäjyyteen kuvittajana ja graafikkona. Aloitin myös etätyöt Joulupuu ry:n markkinointi- ja viestintäasiantuntijana, kertoo Meri.

Asunnon ostoon Perttelistä vaikutti myös siellä valmiina ollut valokuituyhteys. – Etätöissä tarvitaan hyvä ja nopea internetyhteys, tietää Tero Kauppinen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Meri on kotoisin Vantaalta ja Kauppinen Espoosta. Kumpikaan ei ole aiemmin asunut maalla, mutta Salo tuli heille tutuksi Kauppisen vanhempien Muurlassa sijaitsevan kesämökin kautta.

– Emme aluksi ajatelleet muuttaa näin kauas, mutta Salo onkin osoittautunut sijainniltaan hyväksi vaihtoehdoksi. Käyn välillä töiden puolesta toimistolla Espoossa. Kun kuljin Vuosaaresta metrolla Espooseen, työmatka kesti enemmän kuin nyt, kertoo Kauppinen.

Meri on muuton ansiosta nähnyt jopa enemmän Vantaalla asuvia vanhempiaan, sillä pääkaupunkiseudulla vieraillessaan hän jää yleensä sinne myös yöksi. Helsingistä kylään tulevat ystävät viihtyvät hyvin yön yli pariskunnan vierashuoneessa.

Merin ja Kauppisen kodista löytyy molemmille työhuoneet. Lounasseura on lähellä, ja yrittäjän arki mahdollistaa joustavamman työtahdin. Vaikka elämä metroaseman kupeessa kulttuuritarjonnan ja ravintoloiden läheisyydessä oli osaltaan mutkatonta, maalle muutto on pariskunnan mukaan tuonut mukanaan enemmän sisältöä elämään.

– Edullisempi eläminen on tuonut vapautta. Minulle yrittäjänä toimiminen on samalla myös rakas harrastus. Kierrän esimerkiksi erilaisissa myyjäisissä tuotteideni kanssa ja tapaan sitä kautta mielenkiintoisia ihmisiä, kertoo Meri.

Merin kuntosaliharrastus on maalla asuessa jäänyt, mutta vastaavasti hän löysi syksyllä itsensä ensimmäistä kertaa sienimetsästä. Myös luontopolut ja frisbeegolfradat ovat tulleet tutuiksi.

Julkinen liikenne on asia, jota pariskunta on maalla asuessa välillä kaivannut.

– Totuus on, että täällä meidän on pakko omistaa auto, sanoo Kauppinen.

Meri on iloinnut Postin tarjoamasta noutomerkkipalvelusta.

– Pyöritän yrittäjänä verkkokauppaa, jossa myyn muun maussa tarroja, avaimenperiä ja koruja. Saan vietyä asiakkaiden tilaukset omaan postilaatikkooni, josta Posti vie ne eteenpäin, iloitsee Meri.

Tero Kauppinen ja Marika Meri ovat totutelleet maalla asumista viime kesästä asti. – Täällä asiat hoituvat maalaisjärjellä, tietää pariskunta. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kaiken kaikkiaan maalla asuminen on pariskunnan mielestä rennompaa. Myös perheen Väinö-koMyös perheen Väinö-koira on sopeutunut hyvin muutokseen.

– Koiran ulkoilutus käy omakotitalosta käsin huomattavasti helpommin kuin kerrostalon seitsemännestä kerroksesta, muistuttaa Meri.

Oma piha palvelee myös grillaamisesta pitävää Kauppista.

– Helsingissä ei saanut savuhaittojen vuoksi grillata omalla parvekkeella.

Meri taas odottaa kovin pääsevänsä ulos kasvimaan kimppuun.

– Sitä ennen nautin keittiön pöydällä olevan älypuutarhan kirsikkatomaateista.