Musiikkiopiston ”vähemmän jännittävä” haku toistetaan tänä vuonna – videohaku tuotti viime vuonna paljon positiivista palautetta

0
Salon musiikkiopistossa voi opiskella muun muassa viulunsoittoa. Arkistokuvassa Fanni Karttunen viulutunnilla opettajanaan Sofia Rockas. Kuva: SSS arkisto/Minna Määttänen

Salon musiikkiopiston oppilasvalinta toteutetaan tänä keväänä videohaun perusteella.

Viime vuonna videohakuun päädyttiin koronan vuoksi. Uudistus otettiin innolla vastaan.

– Saimme viime keväänä ensi kertaa toteutetusta videohausta paljon positiivista palautetta. Hakijan kannalta videon tekeminen ei ole niin jännittävää kuin pääsykoeraadin edessä esiintyminen, joten tämä hakumuoto toivottavasti madaltaa kynnystä hakeutua opintojen pariin, sanoo Salon musiikkiopiston rehtori Annika Viitanen Friberg.

Videot tulee toimittaa musiikkiopistolle 15. toukokuuta mennessä. Videolla hakija esittelee itsensä, kertoo soitinvalinnastaan ja motivaatiostaan sekä laulaa tutun ja yksinkertaisen laulun. Hakulomake ja tarkemmat ohjeet videohausta löytyvät Salon musiikkiopiston verkkosivuilta.

Oppilaita otetaan oppiaineittain vapautuville paikoille viuluun, alttoviuluun, selloon, kontrabassoon, huiluun, klarinettiin, saksofoniin, trumpettiin, kornettiin, käyrätorveen, pasuunaan, baritoniin, tuubaan, yksinlauluun, pianoon, kitaraan, harmonikkaan, lyömäsoittimiin ja sähköbassoon.

– Hakijan kannattaa ensisijaisen soitintoiveensa lisäksi pohtia myös mahdollinen varainstrumentti. Jos paikkaa ei ole tarjota ensisijaiseen instrumenttitoiveeseen, varatoiveesta voi toteutuessaan tullakin ihan ykkössoitin, sanoo Viitanen Friberg.

– Ainutlaatuisen harrastuksesta musiikkiopistossa tekee se, että opetusta omassa instrumentissa annetaan yksilöopetuksena. Oppilas saa koulutetun pedagogin jakamattoman huomion ja kannustuksen koko oppitunnin ajan.

Opetusta annetaan ensisijaisesti lapsille ja nuorille, mutta myös aikuiset voivat opiskella musiikkiopistossa. Lauluun voi hakeutua aikaisintaan 15–16-vuoden iässä.

Musiikkiopistossa opiskeluun kuuluu solistisen instrumentin lisäksi myös yhteissoitto ja musiikin hahmotusaineiden opiskelu.

Oppilasvalinnasta ilmoitetaan hakijoille henkilökohtaisesti toukokuun aikana. Opinnot alkavat elokuussa 2022.

Varhaisiän musiikkikasvatuksen osalta ilmoittautuminen elokuussa alkaviin musiikkileikkikouluryhmiin alkaa 9. toukokuuta. Tarjolla on vauva- ja perhemuskariryhmiä sekä lasten musiikkileikkikoulu- ja soitinmuskariryhmiä.