Korona-aika toi väljyyden vaatteisiin, ja se näkyy nyt myös muodissa – tyylikonsultti Leena Sarvi kertoo kauden trendit

1
Koronapandemia on lyönyt leimansa muotiin. Kotoilun ja etätöiden myötä trendikästä on vaatteiden väljyys, kankaiden joustavuus, kenkien mukavuus ja mustaan pukeutuminen. Antton Koponen (vas.), Sari Luostarinen ja poikansa Elias Lukkari viihtyvät mustissa. Koposen lenkkareiden punainen korostaa mustaa yleiskuvaa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Väljälinjaiset vaatteet ja joustavat materiaalit ovat isossa osassa lähestyvän kesän muodissa. Tyylikonsultti Leena Sarvi toteaa eletyn pandemiakauden vaikuttaneen trendeihin.

– Ollaan oltu paljon etätöissä ja kotona, ja nyt tavoitellaan samaa: ylläpidetään mukavuutta, johon ollaan totuttu.

Pandemian jälkimainingeissa housut ovat väljälinjaisia ja tarjolla on paljon joustovyötäröisiä malleja. Naisten housujen lahkeet ovat täysimittaiset tai culottes eli suorat, leveät ja noin pohkeen alle päättyvät.

Korona-ajan mielialasta muotivärien joukkoon nousee musta.

– Mustaan voi pukeutua vaikka kiireestä kantapäähän erilaisin materiaaliratkaisuin ja tekstuurein.

Maiju Råman (vas.), Mats Äikäs ja Violetta Lindström kulkevat rennosti tennareissa kevääseen. Råmanin hennon vaaleanpunainen huppari korostaa mustaa asua. Äikkään lila huppari loistaa kauden muotivärissä. Lindström on yhdistänyt trendikkäisiin leveälahkeisiin farkkuihinsa Queen-paidan. Bändipaita on varma valinta kaudesta toiseen. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mustan voimakkaasta tulemisesta huolimatta kesäkaudella nähdään paljon värejä, joskin useimmiten ohennettuina. Housupukujakin valmistetaan vaaleansinisinä ja vaaleanpunaisina.

– Erityisen muodikkaita ovat pehmeät ja haaleat pastellisävyt pinkistä, sinisestä, vihreästä ja keltaisesta, mutta käytössä ovat myös voimakkaat värit kuten kirkas punainen, raikas oranssi, sinisen eri sävyt ja uutena violetit, Leena Sarvi painottaa.

Pastellivärien voittokulusta johtuen lilan sävyistä ykkönen on laventeli.

– Keski-Euroopassa joka näyteikkunassa oli laventelinvärisiä vaatteita ja asusteita kuten laukkuja, vöitä ja huiveja, Sarvi huomauttaa.

Vaateet ovat nyt hyvin monikäyttöisiä. Se on Sarven mukaan seurausta paljon puhutusta vastuullisuudesta ja kiertotaloudesta: vaatteita korjataan, muokataan ja kierrätetään.

– Kotiasun voi muuntaa toimistokäyttöön kauluspaidan, jakun tai vyön avulla. Niillä kotioloista tuttua mukavuutta saa säädettyä konservatiivisempaan suuntaan.

Sari Luostarinen tietää, että lenkkareita sopii käyttää myös mekkojen kanssa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Kotona ollessa on totuttu myös mukaviin jalkineisiin, ja sporttisia lenkkareita voidaan nyt käyttää mekkojenkin kanssa.

– Mukavuuden merkitys on huomattu ja se on hyväksytty. Jonkin verran näkyy myös maiharikenkiä ja vaelluskenkien tyylisiä jalkineita. Loaferit tulevat kovaa vauhtia takaisin, ja kesän myötä tietenkin myös sandaalit. Joihinkin tilanteisiin vaaditaan korkkarit, jotta mittasuhteet saadaan kohdilleen, Sarvi muistuttaa.

– A-linjaiset mekot ovat tärkeässä roolissa hulmuavine helmoineen. Niissä voi olla pussihihat tai muuten väljät, isot hihat ja sivutaskuja.

Mekkojen printeissä on ruutuja, kukkia ja muita luontoaiheita kuten jäljiteltyä puunpintaa tai botaanisia kuoseja. Muissa vaatekuoseissa näkyy myös camouflagea eli tyyliteltyä maastokuviota. Vääntyneen pisaran muotoinen vanha paisley-kuviokin pääsee esille.

Asko Lehtosen paita kukkii ja lahkeet päättyvät hyvissä ajoin ennen kenkiä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Miesten pukeutumisessa väritys on tyypillisesti maltillisempaa ja neutraalimpaa. Muotisävyjä ovat raikas merensininen, merilevä, savi, terrakotta, piparinruskea, vaalea keltainen, taitettu vaaleanpunainen ja voimakas oranssi.

– Hillittyjä värejä voi maustaa käyttämällä voimakkaita aksenttivärejä.

Esimerkiksi vyön, solmion tai aurinkolasien vahvalla värityksellä voi korostaa hillittyä yleiskuvaa.

Kukkakuviot tulevat miesten pukupaitoihin ja syrjäyttävät haaleat yksiväriset paidat. Puvuissa näkyy ruutuja ja raikkaita raitoja. Miesten pukulinja on kapea: housut ovat hyvin istuvat ja usein vajaamittaiset.

Sinikka Ilomäen huivi piristää kukikkaana ja vaaleanpunaisena. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Silkkihuivi nousee naisten asusteista tärkeimmäksi.

– Se voi olla kaulassa, hiuksissa, laukun somisteena tai vyöksi kiedottuna tai jopa mummomaisesti päässä leuan alta solmittuna, Sarvi vakuuttaa.

Kauden laukut ovat pehmeitä ja niissä on rypytyksiä. Olka- ja käsilaukkujen lisäksi mallistoissa on kainalolaukkuja ja jättikasseja.

– Aurinkolasit ovat isoja ja näyttäviä. Niiden muoto on pyöristetyn suorakulmainen. Muovikehyksissä kilpikonnakuvio pitää pintansa.

Sarvi palasi huhtikuun alussa Italiasta.

– Katukuvassa jalkineet olivat enimmäkseen citylenkkareita, mutta näyteikkunoissa oli jo värikkäitä kesäkenkiä. Kaupoissa hypisteltiin laventelinliloja neuleita, korallinvärisiä mekkoja, puhvihihaisia puseroita ja kashmir-villapaitoja. Farkut alkavat olla eri värisiä. Ohuita tikkiliivejä myytiin joka paikassa.

– Kasari oli värikästä aikaa purkkapinkkeineen, sanoo Leena Sarvi nykymuotiin vaikuttaneesta 1980-luvusta. Kuva: Studio Varjo/Pasi Hakala

Leena Sarvi kuvaa alkanutta kautta paitsi sporttiseksi myös retroksi.

– 1980-luku näkyy sekä väreissä että esimerkiksi suurentuneissa ja pidentyneissä bleisereissä.

Takkeja on nyt lupa pukea päällekkäin vaihteleviin säihin.

– Bleiserin päälle tikkiliivi ja sen päälle pidempi ulkotakki. Trenssitakki on tälläkin kaudella tärkeä ikiklassikko niin naisten kuin miesten pukeutumisessa.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Maija
4 kuukautta sitten

Surullista, että musta on kaupoissakin ulkoiluvaatteiden valtaväri.