Myyntiautot eristivät jokiterassit torista – Salon torin uudistaminen palaa uuteen valmisteluun

16
Salon torin toimintojen sijoittelua pohditaan uudelleen. Kuva: SSS arkisto

Salon kaupunkikehityslautakunta on palauttanut uudistetun torikartan ja päivitetyt torisäännöt jälleen uuteen valmisteluun.

Torin järjestelyitä on jouduttu muuttamaan uuden huoltorakennuksen takia, koska rakennus vähentää myyntipaikkoja torin eteläosassa.

Torikarttaa ja -sääntöjä käsiteltiin ensimmäisen kerran lautakunnassa maaliskuun alussa. Tuolloin päättäjät toivoivat nähtävikseen myös vanhoja sääntöjä. Lisäksi asiasta haluttiin kuulla torin vuosipaikkojen haltijoita. Kuulemiskierroksen perusteella karttaan ja sääntöihin on tehty pieniä muutoksia.

Kierroksella ei kuitenkaan kysytty jokiterassiyrittäjiltä mitään. Terassiyrittäjien mukaan uudessa kartassa automyyntipaikat on sijoitettu hankalasti terassien eteen, ja ne eristävät terassit muusta torialueesta.

Lautakunta päätti, että myyntiautoille on haettava sopivammat paikat. Kalle Räike (kok.) esitti lisäksi, että valmistelussa mietittäisiin mahdollisuuksia pidentää torin myyntipäiviä.

Tori voisi olla esimerkiksi kesäperjantaisin avoinna iltakuuteen asti, jolloin mökkiläiset voisivat tehdä hankintoja paikallisilta tuottajilta.

Esitys myyntiautojen paikan vaihdosta hyväksyttiin yksimielisesti. Torin myyntiaikojen pidentämisestä äänestettiin. Asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi äänin 4–8 (1 poissa).

16 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tavis torilta
1 vuosi sitten

Se onkin niin, että autoista torimyyntiä tekevien autot häiritsevät toriterassien toimintaa. Toriterassien harmaa väritys ja varastokoppimainen muotoilu ei turisteja houkuttele. Sama koskee Salon infokoppia, jonka katolta puuttuu iso vihreä I-logo. Miettimään näkyvyyttä.

Suomen toreja nähty
1 vuosi sitten
Reply to  Tavis torilta

Ne autoista myyvät kauppiaathan ovat iltatorilla. Jokiterassien väristä ja malleista samaa mieltä, ettei harmaista laatikkokopeista osaisi tarjoiluja etsiä, jos olisin eka kertaa Salon torilla ja muualta tullut.

Onko kiellettyä asettamasta jotain värikästä kopin seinälle tai katolle ihmisten huomion herättämiseksi?

Salo nousee näin
1 vuosi sitten

Mikkeli on suurin piirtein saman kokonen kaupunki. Siellä tori on auki myöhään. Miksi ei Salossa?

Marko
1 vuosi sitten

Kun eläkeläiset menevät nukkumaan aikaisin, pitää olla kaupungissa hiljaisuus kello 18. Silloin, kun kesäelämä alkaa muualla.

Jos joku tekaisee vaikka terassin, niin johan alkaa parkuminen, kun rollaattorilla ei mukamas pääse kulkemaan juuri siitä terassin kohdalta. Ja siitähän on pakko kulkea, niin näkee samalla, kuka siinä istuu, niin voi sitten naapurin kanssa kauhistella kaljajuoppoja.

Todella eurooppalaista kaupunkikulttuuria.

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Markohan se tuntuu meitä eläkeläisiä ylistävän lähes kaikesta, mitä olemme tehneet. Saa nähdä, vanheneeko Marko koskaan ja pääseekö eläkeikään, nauttimaan elämästä? On hyvä, että meistä eläkeläisistä näin välitetään.

Marko
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Missä kohtaa kommenntissani on sana eläkeläinen? Pitäisi ymmärtää luettu ennen kuin kommentoi. Tiedätkö jotakin elämäntilanteestani, mitä minä en ole huomannut, kun ikänikin on hallussa?

Keijo K.
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

”Kun eläkeläiset menevät nukkumaan aikaisin, pitää olla kaupungissa hiljaisuus klo 18. Silloin, kun kesäelämä alkaa muualla.” Joku kirjoitti näin, ja olen pahoillani, että erehdyin tuon liittämään sinuun.

On kuitenkin hienoa, että joku kunnioittaa vanhempaa väkeä siitä, että saa elää kohtalaisen hyvinvoivassa maassa.

Allan
1 vuosi sitten
Reply to  Keijo K.

Se oli varmaan valemarko kun kirjoitti eläkeläisistä.

Autiota on
1 vuosi sitten
Reply to  Marko

Tämä minuakin harmittaa, että Salo hiljenee klo 18. Myös lämpiminä kesäiltoina. Olisi intoa ja miksei rahaakin lähteä ulos viettämään iltaa, mutta mitä minä siellä yksin teen. Ennemmin ostan 7,90 euron junalipun ja menen Helsinkiin nauttimaan seurasta.

Urpo
1 vuosi sitten
Reply to  Autiota on

Minä taas en ymmärrä, miksi pitäisi viettää aikaansa kaupungin keskustan asfaltti- ja betoniviidakossa rahojansa kuluttamassa. Pakolliset asiat hoidetaan, kauniin sään sattuessa lauantaina voi samalla pysähtyä torikahville, ja jos torstaina on iltatorilla hyvä esiintyjä, sielläkin voin käydä.

En silti kaipaa ihmisiä ympärilleni. Ruokaa voin syödä ja kaljaa juoda ilman väkijoukkojakin. Helsingin iltaelämässä en edes tuntisi ketään. Salossa aina joskus sentään tulee jotain puolituttua vastaantulijaa moikattua.

Olen siis tyytyväinen nykytilaan.

Tavis torilta
1 vuosi sitten

Mielestäni Mikkeli ohittaa Salon mennen tullen. On muutamankin kerran käyty. On historiallisia nähtävyyksiä, järvi ja satama. Kesäkuukausina turisteja päivittäin kulkemassa ja yöpymässä, hotellit täynnä. Kristiinankaupunkiin, Raaheen tai muuhun ehkä vertaisin?

Tarvitaanko terasseja?
1 vuosi sitten

Asia on niin, että terasseja on tätä nykyä Suomi puolillaan. Elävää torikauppaa löytää enää harvemmasta paikasta, ja sen vuoksi torille tullaan.

Salosta pois muuttanut
1 vuosi sitten

Tarvitaan, jos sinne halutaan muitakin kuin eläkeläisiä.

Noinkohan
1 vuosi sitten

Sitten sinne terasseille tarvittaisiin kyllä ruokaravintolan tarjoilut. Pelkkä juominen on jo pois muodista.

Ajattelija
1 vuosi sitten
Reply to  Noinkohan

Torilla olisi kysyntää nimenomaan enemmille terasseille ja tuoreista raaka-aineista tehdylle monipuoliselle katuruualle, jota voisi syödä terasseilla tai ottaa mukaansa. Aika on ajanut ohi makkaraperunoista ja kelmuun käärityistä juustosämpylöistä. Ihmisten makumieltymykset ovat kehittyneet, ja laadukkaasta katuruuasta ollaan valmiita maksamaan aiempaa enemmän.

Elävään torikauppaan kuuluvat ainakin sesongin kasvisten, marjojen, kalan ja muiden elintarvikkeiden myyjät sekä erilaiset käsityötuotteet. Kirpparirojut, kiinarihkama sekä kaiken maailman ostos-tv-tuotteet kuten pölypussit ja pikaliimat joutavat torin sijaan jonnekin halpahalleihin näytille.

Toivo
1 vuosi sitten
Reply to  Ajattelija

Olipa viisaasti ajateltu. Juuri tuota Salon näivettyneeseen keskustaan kaivattaisiin.