Päättäjien epäasiallinen toiminta jatkuu Somerolla – jo toinen viranhaltija puhuu kaupungin luottamushenkilöiden ongelmakäytöksestä

5
Hallintojohtaja Hanna Saarni on uskaltanut tuoda julki joidenkin luottamushenkilöiden asiattoman käytöksen. Valtuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) tunnistaa ongelman. Kaupunginjohtaja Sami Suikkanen lupaa luottamushenkilöille koulutusta näiden ja viranhaltijoiden roolijaosta. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

Joidenkin Someron kaupungin luottamushenkilöiden epäasiallinen käytös ja toimintatavat ovat nousseet jälleen keskusteluun. Tällä kertaa asiaan on tarttunut hallintojohtaja Hanna Saarni, joka toimii kaupunginhallituksessa pöytäkirjanpitäjänä.

Saarni käsitteli ongelmaa varsin kovasanaisesti Facebook-päivityksessään 18. maaliskuuta. Hän muun muassa totesi joidenkin poliitikkojen syyllistyvän viranhaltijoiden julkiseen haukkumiseen, epäilemiseen ja vihjailuihin niin kokouksissa kuin lehtien palstoilla. Saarni kertoi, että näiden mielestä ”erityisesti johtavassa asemassa tai esihenkilöasemassa olevat ovat suurimpia lusmuilijoita”.

Someron tilakeskuksen päällikön viran jättänyt Jari Kauppi puuttui aiemmin samaan asiaan. Alkusyksystä Tammelan tekniseksi johtajaksi lähtenyt Kauppi kertoi kokeneensa toistuvasti vähättelyä ja naureskelua joidenkin luottamushenkilöiden taholta (SSS 26.8.2021).​

Saarni totesi Facebook-päivityksessään joidenkin luottamushenkilöiden antavan ymmärtää, että kuka tahansa hoitaisi päälliköiden hommat paremmin kuin nämä itse. Hänen mukaansa jotkut välillä yrittävätkin hoitaa viranhaltijoille kuuluvia tehtäviä ja saavat sekaantumisellaan ”koko pakan sekaisin”.

”Emme puutu keskeneräisiin asioihin.”
Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Mäki-Teeri

Salon Seudun Sanomat lähetti Someron päätöksentekokulttuurista ja toimintatavoista kyselyn neljän suurimman valtuustoryhmän puheenjohtajalle. Kysely meni myös kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jutta Varjukselle (kok.), jolle kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Markku Mäki-Teeri sen välitti. Kyselyn saatuaan Varjus kutsui ryhmien puheenjohtajat koolle samana iltapäivänä.

– Kokouksen viesti oli, että emme puutu keskeneräisiin asioihin, Mäki-Teeri sanoo.

Hän viittaa kaupunginhallituksen helmikuussa tilaamaan konsulttiselvitykseen teknisen toimialan kehittämistarpeista. Se on tulossa hallituksen käsittelyyn maanantaina.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jani Kurvinen (kesk.) näkee päätöksenteossa laajempaa ongelmaa. Hänelle jäi epäselväksi valtuustoryhmien kokoon kutsumisen tarkoitus.

– Osa luottamushenkilöistä on sitä mieltä, että viranhaltijat eivät tee tarpeeksi, eivätkä ajattele kunnan etua, Kurvinen tietää.

Mäki-Teeri ei vastannut lehden kysymyksiin somerolaisen päätöksentekokulttuurin ongelmista.

”En ole voinut välttyä kuulemasta ikävään sävyyn esitettyjä puheenvuoroja.”
Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Riitta Ryhtä

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Riitta Ryhtä osallistuu kaupunginhallituksen kokouksiin valtuuston varapuheenjohtajana.

– En ole voinut välttyä kuulemasta ikävään sävyyn esitettyjä puheenvuoroja, hän kertoo.

Ryhtä huomauttaa, että ongelmia syntyy ensisijassa siitä, että kokouspöytiin tuodaan esittelijän ehdotuksesta suuresti poikkeavia vastaesityksiä.

– Niistä tehdään äänestyspäätöksiä, joiden vaikutuksia ja laillisuutta ei ole etukäteen arvioitu.

Ryhtä näkee somerolaisessa päätöksentekokulttuurissa ilmiöitä, jotka vaikeuttavat asioiden etenemistä.

– Samalla ne aiheuttavat epävarmuutta ja kustannusten kasvua. Aiemmin tehtyjä suunnitelmia hylätään ja päätöksiä muutetaan. Se vaatii valmistelijoilta kohtuutonta lisätyötä ja nostaa kustannuksia.

Ryhtä painottaa, että päätöksiä ei saisi tehdä hetken mielijohteesta, vaan ne pitäisi valmistella ja niiden vaikutukset selvittää ennen nuijan lyömistä pöytään. Hän muistuttaa viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden rooleista päätöksenteossa.

– Viranhaltijat valmistelevat päätöksentekoon tulevat asiat ja luottamushenkilöt tekevät valmistelun pohjalta päätökset.

”Tilanne on poikkeuksellisen vaikea.”
SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Kotti

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Antti Kotti ei ole nähnyt toimintaa, johon Hanna Saarni kirjoituksessaan viittaa. Hän tuntee olevansa ulkokehällä, koska ei istu kaupunginhallituksen pöytäkunnassa. Kotti korostaa kuitenkin, että kokeneen ja arvostetun viranhaltijan viesti täytyy ottaa vakavasti.

– Kannanotto kielii siitä, että tilanne on poikkeuksellisen vaikea.

Kotti katsoo, että asian esille nosto sosiaalisessa mediassa raflaavin sanankääntein ei ole paras menettelytapa. Hänen mielestään asia pitää käsitellä kaupunginhallituksessa tai muissa sisäisissä kokouksissa.

Kotti painottaa, että kaupunginhallituksen ja valtuuston puheenjohtajan toiminta vaikuttaa keskeisesti päätöksenteon ilmapiiriin.

– Ehkä juuri tässä on yksi pohdinnan paikka meilläkin.

”Paljon on mennyt pieleen.”
Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Matias Mäkinen

Hanna Saarni haastoi Facebook-päivityksessään luottamushenkilöt puuttumaan asiattomaan käytökseen silloin, kun he sitä näkevät. Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja, kaupunginhallituksen jäsen Matias Mäkinen ei ole pannut merkille hallintojohtajan esille nostamia asioita, mutta uskoo niiden olevan todellisia.

– Paljon on mennyt pieleen, hän sanoo.

Mäkinen arvelee kuitenkin tietävänsä, mistä Saarni puhuu ja keitä Jari Kaupin esittämät kiusaamissyytökset erityisesti koskevat.

– Vahvoja henkilöitä, hän kuvailee, mutta ei halua puhua nimistä.

Tätä juttua varten tehdyssä tiedonkeruussa nousi esille kaksi nimeä. Samoihin henkilöihin viitattiin taustalla, kun Salon Seudun Sanomat viime vuonna selvitti Someron teknisen lautakunnan toimintaa. Kukaan ei kuitenkaan ole halunnut puhua nimistä julkisuudessa.

”Roolijakoa on hyvä selventää.”
Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen

Somerolta lähtiessään Jari Kauppi kehui esimiehiä ja työtovereita, mutta totesi kokeneensa kiusaamista joidenkin luottamushenkilöiden taholta. Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen kertoo, että Kaupin lähdön jälkeen tämän esille tuomista ongelmista keskusteltiin sisäisesti, mutta mitään konkreettista ei tehty.

Suikkanen sanoo teknisen toimen kehittämistarpeista valmistuneen selvityksen osoittavan, että työntekijäorganisaatiossa ei ole ongelmia.

– Työntekijöiden ja luottamushenkilöiden näkemykset samoista asioista poikkeavat kuitenkin selvästi.

Suikkanen huomauttaa selvityksen myös osoittavan, että joillekin päättäjille luottamuselinten, yksittäisten luottamushenkilöiden, työntekijäorganisaation ja esittelijöiden roolit ovat epäselviä.

– Roolijakoa on hyvä selventää ja järjestää asiasta koulutusta.

Hanna Saarni on hakenut Forssan hallintojohtajan virkaa.

 

TOIMITTAJAN KOMMENTTI

Someron puolesta

SSS/Minna Filppu

Juttua tehdessäni sain syytöksiä Someron mustamaalaamisesta, mutta tällaisten asioiden esille nostamisessa on kyse paikkakunnan puolustamisesta. Jokaisen somerolaisen on syytä olla huolissaan päätöksenteon nykytilasta: poukkoilusta ja junnaamisesta, joka vaikuttaa paikkakunnan tulevaisuuteen.

Esille nousseita ongelmia myös vähäteltiin monelta taholta ja kuitattiin sellaisia olevan jokaisessa päätöksentekokulttuurissa.

Jokaisen päättäjän täytyy olla valmis tarttumaan omassa kunnassaan esille nouseviin ongelmiin. Asiatonta käytöstä ja kiusaamista ei pidä hyväksyä eikä katsoa sivusta missään tilanteessa, mutta hämmentävän useista päättäjistä tuntuu olevan mukavampaa laistaa vastuusta ja työntää päänsä pensaaseen.

Viranhaltijat asettavat itsensä alttiiksi kovalle arvostelulle uskaltaessaan tuoda ongelmia julki. Tällaisia esilletuloja ei tehdä kevyin perustein, eikä niihin pidä kevyesti suhtautua.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Allu
1 vuosi sitten

Täällä täytyy vaan sopeutua määrättyjen tahojen toimintaan, muutosta ei hevin tapahdu.
Ei täällä muutenkaan toimintatapoja vaihdeta vaan vaihdetaan mieluummin asukkaat, koska yleisin neuvo, jos jostain epäkohdasta puhut, on että ”muuttakaa pois”! Tuon asenteen näkee jo, kun lueskelee Someron ilmoitustaulu-ryhmän kirjoituksia.

Somerolta terveisiä
1 vuosi sitten
Reply to  Allu

Eikä yksistään Someron ilmoitustaulu fb:ssä kerro koko totuutta. Täällä on liiaksikin muiden mustamaalaamista ja juoruilua, minkä annetaan vaikuttaa liiaksi myös ihmissuhteisiin. Se mikä niistä juoruista on aina totta ja mikä ei, onkin toinen juttu.

Somero on minulle vain asuinkunta sen aikaa kuin työtä ja työvuosia riittää. Eläkkeelle en aio tänne mädäntymään jäädä, ellen lähde jo ennenkin.

Uskomatonta pelleilyä
1 vuosi sitten

Onko todella niin, ettei Someron kaupunginjohtaja saa tällaista loppumaan?

Pauli Eino
1 vuosi sitten

Somerolla keskustapuolue on ollut vallassa vuosikymmenet, ja täten myös monet johtavat viranhaltijat ovat keskustamielisiä. Täällä on totuttu siihen, että virkamiehet ovat valmistelleet asioita keskustapoliitikkojen linjausten mukaisesti. Viime vaaleissa keskusta koki kuitenkin rökäletappion ja muut puolueet (kokoomus, SDP ja perussuomalaiset) voivat halutessaan päättää asioista, mikäli löytävät yhteisen sävelen. Toivottavaa tietysti olisi, että löydettäisiin asioihin ratkaisuja, jotka tyydyttäisivät kaikkia puolueita. Oma käsitykseni on, että ongelmat johtuvat paljolti siitä, että keskustalaiset kipuilevat ja tekevät surutyötä menetetyn valta-asemansa johdosta. Ei todellakaan ole häiriköintiä se, että luottamushenkilö tekee kokouksessa esittelijän ehdotuksesta poikkeavan ehdotuksen. Tätä kutsutaan demokratiaksi, ja enemmistö päättää, mikäli ei löydetä yhteistä näkemystä. Kaupunginhallitus… Lue lisää »

Menoon kyllästynyt kuntalainen
1 vuosi sitten
Reply to  Pauli Eino

Kuulostaa haetulta selitykseltä, sillä hullu meno alkoi jo viime kaudella paljon ennen vaaleja. Urheilukentän remontti ja uuden palvelutalon tekeminen pistettiin täysin solmuun. Ja samalla saatiin ensimmäiset viranhaltijat lähtemään kiusaamisen takia muualle.

Nyt olisi päättäjillä vihdoin peiliin katsomisen paikka, mutta näköjään huomio halutaan taas siirtää todellisesta ongelmasta muualle. Tällä menolla Somero on kuihtuva kunta, josta hyvät viranhaltijat ovat lähteneet muualle.