Pöhinä kantoi pitkän talven yli – lauantaina kautensa aloittava SalPa on nostanut budjettiaan 60 prosenttia ja saanut myytyä ideansa myös yrityksille

0
SalPan taustayhtiön toimitusjohtaja Tero Karinti esitteli ylpeänä edustusjoukkueen uutta pelipaitaa.

SalPan edustusjoukkueen taustayhtiön Swan Business & Sports Oy:n toimitusjohtaja Tero Karinti esittelee ylpeänä juuri painosta tullutta SalPan ensi kauden pelipaitaa.

– Otettiin vähän myös historiaa eli punaista väriä mukaan, Karinti osoittaa paidan kaulusta sekä hihansuita ja paljastaa samalla tehneensä kotiläksynsä.

Karintin johtama sijoittajaryhmä vuokrasi SalPa ry:ltä Kakkosen sarjapaikan viime syksynä ja 20 vuotta menestyksekkäästi paikallaan kelluneessa seurassa alkoi uusi aika ja ennenkokematon pöhinä.

Joukkueen runko oli valmis jo ennen joulua, kun TPS:stä siirtyneitä paluumuuttajia Oskari Jakosta ja Elmo Heinosta seurasi MM-kisakävijä Taye Taiwo. SalPa on ollut talvella enemmän esillä paikallisesti ja valtakunnallisesti kuin kertaakaan sitten Ykkösen kauden 2001.

Miten pitkä talvi on ollut seurajohtajan näkökulmasta?

– Odotus on ainakin ollut pitkä. Vaikka saimme rungon nopeasti kasaan, niin tekemistä on riittänyt ja kauden alku pääsi vähän yllättämään.

Oletko joutunut selittämään koko talven, mitä tällä projektilla haette?

– Kyselyt hiljenivät aika nopeasti, kun olimme talvella niin paljon esillä. En ole joutunut enää vääntämään rautalangasta, motiivimme ovat tulleet selviksi.

Kerro vielä kerran, että mitä te tästä saatte?

– Haluamme luoda taloudellisesti itseohjautuvan mallin pyörittää jalkapalloseuraa, vaikka mitään bisnestä jalkapallon ympärille on vaikea luoda.

– Kyllähän tässä mennään rakkaudesta suomalaiseen jalkapalloon. Jos onnistumme, niin seura menestyy, yleisö viihtyy ja Salon seutu voi paremmin. Haluamme jättää jäljen.

Teitä oli sinun lisäksesi kuusi sijoittajaa, mutta olette löytäneet myös kahdeksannen sijoittajan?

– Kyllä. Mukaan tuli turkulainen tilitoimistoyrittäjä (Jussi Uotila).

Puhuit marraskuussa, että haluaisitte myös salolaisia sijoittajia mukaan.

– Ja haluamme edelleen. Olemme keskustelleet parin kolmen salolaisen kanssa, mutta he eivät ole halunneet lähteä mukaan vielä ensimmäisessä aallossa.

Nigerian entinen maajoukkuepelaaja Taye Taiwo on SalPan alkavan kauden seuratuin pelaaja. (Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo)

SalPan edustusjoukkueen kokonaisbudjetti on ollut viime kausina noin 100 000 euroa. Paljonko se on nyt?

– Haluatko laittaa sen lehteen?

Kyllä, koska se kiinnostaa ihmisiä.

– No pitäähän meidän olla avoimia. Kokonaisbudjettimme on 160 000 euroa. Se sisältää sitten aivan kaiken. Olemme ottaneet esimerkiksi kenttävuoroja 25 prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Paljonko pelaajabudjetti on kasvanut?

– 20–30 prosenttia. Ei siis missään nimessä yhtä paljon kuin kokonaisbudjetti. Pelaajabudjettimme on samaa tasoa Ykkösen viimeisen kolmanneksen joukkueiden kanssa.

Selittääkö Taye Taiwo yksin pelaajabudjetin nousun?

– Ei selitä. Onhan meille tullut paljon muitakin uusia vahvistuksia. Suurin osa pelaajista on edelleen ottelukorvauksilla. Tulevina vuosina haluamme, että pelaajat muuttavat enemmän Saloon.

Myös tulobudjettinne kasvaa. Olen kuullut, että olet pystynyt keräämään enemmän rahaa SalPan yhteistyökumppaneilta kuin aiemmilla kausilla.

– Pitää paikkansa. Olemme onnistuneet kasvattamaan tukipotteja paikoin merkittävästikin.

Eli yhteistyökumppanit ovat ”ostaneet” uudistuneen SalPan idean?

– Uskon, että bisneslähtöisempi suhtautuminen yhteistyökumppaneihin kannattaa. Emme voi tarjota kaikille samaa pakettia vaan meidän pitää kuunnella yritystä ja miettiä, miten yritys voisi hyötyä SalPasta.

SalPa kiinnostaa myös valtakunnan mediaa. Seurasta on ilmeisesti tekeillä podcast-sarja?

– Yle otti meihin yhteyttä. He halusivat tehdä podcastin suomalaisesta jalkapallosta ja me suostuimme. Tarkoitus olisi, että sarja ilmestyy vasta kauden jälkeen.

SalPan yleisömäärät ovat laahanneet jo pitkään reilussa 200 katsojassa.

SalPan edustusjoukkueen suurin ongelma 2000-luvulla on ollut se, ettei se kiinnosta salolaisia. Viime kauden yleisökeskiarvo putosi loppukauden panoksettomien pelien vuoksi 217:een katsojaan. Lukema oli pienin sitten kauden 2016. Edellisen 12 vuoden aikana yleisökeskiarvo on ollut vain yhdellä kaudella (2017) yli 300.

Mikä on SalPan yleisötavoite tulevalla kaudella?

– Yleisökeskiarvon pitää olla 300–400. Se on enemmän henkinen tavoite, sillä emme ole budjetoineet yleisötuloja sen varaan.

Mitä konkreettisia toimia aiotte tehdä, että keskiarvo nousee yli 300 katsojan?

– Panostamme ruoka- ja juomapuolella saatavuuteen ja nopeuteen. Yläkentällä vanhan olutkatsomon lisäksi tulee toinen olutkatsomo lähemmäs lipunmyyntiä. Kahvipisteitä on myös kaksi. Joissain peleissä tuomme yhteistyökumppanien kanssa myös vaihtoehtoja perinteiselle makkara- ja hodarilinjalle.

– Pääasia, että kaikki sujuisi mahdollisimman nopeasti ilman jonotusta. Ja kaljan on oltava kylmää.

SalPan jalkapallo on Salon suurin lajijaosto noin 600 lisenssipelaajalla. Mutta SalPan junioreita ei näy edustusjoukkueen otteluissa kuin pallopoikina ja -tyttöinä.

– Tämä on iso ongelma Suomessa ylipäätään, mutta tätäkin on mietitty.

– Päävalmentajamme (Tero Suonperä) on käynyt junnujoukkueissa kertomassa kuulumisia, edustuksen pelaajat lähettävät ennen ekaa matsia videotervehdykset junnujoukkueille. Lisäksi KaaPo-ottelu (14.5.) pelataan Prisma-liigan avajaisten yhteydessä. Työtähän tämäkin vaatii!

Kauden alkuun on haastatteluhetkellä 52 tuntia.

Pelottaako?

– Ei, mutta jännittää.

Mitä jos avausottelussa tulee 0–3-tappio ja kausi lähtee heikosti liikkeelle?

– Totta kai se olisi henkisesti kova paikka hyvin menneen harjoituskauden jälkeen, mutta ei se meitä saisi pois raiteilta.

– Olemme puhuneet tästä paljon päävalmentajan ja taustaporukan kanssa. Muutkin seurat ovat satsanneet paljon. Meillä on tietty pistekeskiarvotavoite, joka kärkiporukkaan vaaditaan ja sitä me seuraamme.

Onko se 2,15 pistettä?

– Sitä luokkaa. Vastoinkäymisiä tulee kauden aikana varmasti, mutta kuten sanoin, ei pelota. Enemmän tuntuu sellainen mukava kipinöinti.

Kakkosen B-lohkon avauskierrosta SalPa–Ilves-Kissat Urheilupuiston tekonurmella lauantaina kello 17.