SaloJazzin kevät yhdistää nuorta intoa ja vuosien kokemusta

0
Peelassa soittavat saksofonia Sami Leponiemi (vas.), bassoa Oliver Karttunen, lyömäsoittimia ja koskettimia Mikko Antila, kitaraa Johannes Granroth, koskettimia solisti Maja Mannila ja rumpuja Severi Sorjonen. Kuva: Maarit Kytöharju

SaloJazzin kevätkauden konserteissa jazz soi sekä nuoruuden innolla että vuosien kokemuksella.

Bar Bizarressa esiintyy lauantaina 9. huhtikuuta kotimainen Peela, jonka solistina laulaa Maja Mannila. Nuoren polven jazztaitureista koostuva kuusikko yhdistelee jazzia, funk-rockia ja neo-soulia.

Peelan musiikki pohjautuu suurelta osin bändin kitaristi Johannes Granrothin sävellyksiin, jotka antavat muusikoille tilaa leikkiä ja improvisoida. Parhaillaan kolmatta albumiaan äänittävä Peela lähti maaliskuussa yhdeksän paikkakunnan kiertueelle, joka päättyy Saloon.

Norjalainen Trygve Seim soittaa saksofonia kokoonpanossa Seim/Henriksen/Jormin/Ounaskari. Kuva: Antonio Armentano

Peelan jälkeen on vuorossa italialais-suomalainen Dáien5, jossa omaperäisten nuorten muusikoiden ideat virtaavat vapaasti. Toissa vuonna perustetun kvintetin musiikki on saanut vaikutteita amerikkalaisesta hard bopista, jota tekivät tunnetuksi muun muassa Horace Silver, Arthur ”Art” Blakey ja Julian Edwin ”Cannonball” Adderley.

Dáien5:n jäsenet ovat kiertäneet Euroopan ja Amerikan festivaaleilla ja tehneet yhteistyötä eri maiden muusikoiden kanssa. Saloon yhtyeen tuo Salon musiikkiopistossa saksofonin soittoa opettava Casimir Ekman. Bar Bizarressa tiistaina 12. huhtikuuta esiintyvä Dáien5 tekee Salossa myös koulukonsertin.

Huhtikuun lopussa SaloJazz keskittää toimintansa Bizarren naapuriin avattavaan tapahtumaravintola Musineen. Pope Puolitaival Nordic4 nousee lavalle torstaina 28. huhtikuuta. Silloin vahvat melodiat ja perinnetietoinen sointi yhdistyvät vapaaseen improvisaatioon ja rosoiseen saksofonisoundiin. Petri ”Pope” Puolitaival on säveltänyt bändilleen elokuvallisia tunnelmia. Hänet tunnetaan muun muassa Ricky Tick Big Bandin ja Dalindèon riveistä.

Nordic4-bändinsä kanssa Saloon saapuva Petri ”Pope” Puolitaival on tullut tutuksi muun muassa Ricky Tick Big Bandistä. Kuva: SaloJazz

Vappuaattona Musinessa soittaa salolaismuusikoiden Emmi Raasumaa & SaloJazz HouseBand. Bändin ohjelmisto koostuu pop- ja soulmusiikin uutuuksista ja klassikoista.

Kevään ohjelmiston vankinta kokemusta edustaa ruotsalais-norjalais-suomalainen Seim/Henriksen/Jormin/Ounaskari. Sen muodostavat pohjoismaisen jazzin huippunimet basisti Anders Jormin, saksofonisti Trygve Seim, trumpetisti Arve Henriksen ja rumpali Markku Ounaskari. Kvartettia kuullaan Suomessa ensimmäistä kertaa Salon ravintola Musinessa torstaina 12. toukokuuta.

Särkisalossa asuva säveltäjä-muusikko Jukka Linkola saapuu ensimmäisen Jazz tutuksi -teemaillan vieraaksi. Kuva: SaloJazz
Laulaja Eeppi Ursin tulkitsee Jukka Linkolan kanssa tämän tuotantoa ja keskustelee sävellystyöstä. Kuva: Jyrki Sariola

SaloJazz aloittaa Musinessa Jazz tutuksi -sarjan torstaina 5. toukokuuta. Ensimmäisessä teemaillassa särkisalolainen, pitkän linjan säveltäjä-muusikko Jukka Linkola ja New Yorkissa uraa tekevä laulaja Eeppi Ursin esittelevät Linkolan tuotantoa sanoin ja sävelin.

Jamitilaisuuksien sarja alkaa Musinessa toukokuun lopulla. Turun konservatorion ja SaloJazzin rytmimusiikin työpajojen yhtyeet lämmittelevät jameja torstaina 26. toukokuuta.

Kaikki SaloJazzin kevätkauden keikat alkavat iltaseitsemältä.

Salon pääkirjastosta saa lainata SaloJazz-keikkakorttia. Se oikeuttaa kahden hengen sisäänpääsyyn.