Salon sairaalan uudistaminen viivästyy jälleen – uusi hyvinvointialue pääsee päättämään siitä vasta joulukuussa

3
Salon sairaalan uudistamista on suunniteltu kuin Iisakin kirkkoa. Nyt töiden käynnistäminen viivästyy jälleen kerran.

Salon sairaalan uudistaminen viivästyy jälleen. Pääsyy löytyy sote-uudistuksesta ja uuden hyvinvointialueen käynnistämisestä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri ja Salon kaupunki hyväksyivät sairaalahankkeen jo viime vuonna, ja Sairaalatien varteen nousevan uudisrakennuksen maanrakennustöiden piti alkaa tänä vuonna.

Urakalle haettiin aloituslupaa sosiaali- ja terveysministeriöstä viime syksynä. Ministeriö ilmoitti kuitenkin yllättäen, ettei se ota asiaan kantaa, koska sote-uudistuksen ja uusien hyvinvointialueiden valmistelu on jo pitkällä.

Päätös jäi uudelle hyvinvointialueelle, joka aloitti toimintansa maaliskuun alussa.

Hyvinvointialue ottaa vetovastuun sosiaali- ja terveystoimesta ja pelastustoimesta vuoden 2023 alussa.

Se pääsee käytännössä päättämään Salon sairaalasta vasta loppuvuonna käsitellessään ensi vuoden talousarviota ja investointisuunnitelmaa.

– Meillä ei ole toimivaltaa tehdä mitään päätöksiä nyt, vaikka hankkeen tarpeesta on laaja yhteisymmärrys, uuden hyvinvointialueen valmisteluorganisaatiossa hallinnosta, taloudesta ja tukipalveluista vastaava hankejohtaja Arja Pesonen vahvistaa.

Hyvinvointialueella ei Pesosen mukaan ole myöskään lainanottovaltuutusta, jonka se tarvitsisi hankkeen käynnistämiseen.

Hyvinvointialue saa valtuudet vasta, kun sosiaali- ja terveysministeriö on näyttänyt vihreää valoa uuden hyvinvointialueen ensimmäiselle investointisuunnitelmalle.

– Ensimmäinen investointisuunnitelma pitää jättää ministeriölle lokakuun alussa, ja jos ministeriö näyttää vihreää valoa, hyvinvointialueen valtuusto voi hyväksyä sen joulukuussa, Arja Pesonen kertoo.

Näin STM, joka ei halunnut ottaa Salon sairaalahankkeeseen kantaa viime syksynä, hyväksyy sen kuitenkin tulevana syksynä.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kiinteistöjohtaja Timo Seppälä muistuttaa, että Salon sairaalassa olisi tehty tänä vuonna joka tapauksessa B-osan nollakerroksen korjaustyöt ja sähköpuolen aluehanke. Ne on päätetty tehdä erillisurakoina, ja urakat valmistuvat syksyllä.

– Tässä puhutaan maksimissaan puolen vuoden viivytyksestä koko hankkeessa, Seppälä arvioi.

Hänen mukaansa sairaalan tarjouskilpailu on tarvittaessa mahdollista käynnistää jo ensi syksynä. Näin projekti pääsisi liikkeelle pian hallinnollisten päätösten jälkeen.

Timo Seppälän mielestä aikataulun venyminen ei muodosta uhkaa Salon sairaalan uudistamiselle.

Suurempi uhka on Ukrainan sota, joka on nostanut raaka-aineiden ja rakennustarvikkeiden hintoja rajusti.

Rakennustarvikkeiden hintojen heilahtelu on aina ongelma suurille ja monta vuotta kestäville rakennushankkeille. Sen takia pieni viivytys voi olla jopa eduksi, jotta sota ehtii loppua ja markkinat tasaantua.

– Tällä hetkellä meillä voisi olla vaikeuksia saada järkeviä tarjouksia urakasta, koska rakennustarvikkeiden hinnat heiluvat niin hirveästi, Seppälä arvioi.

Salon sairaalan uudistaminen maksaa 58 miljoonaa euroa.

3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Hoitaja
5 kuukautta sitten

Päivystys kiinni. Sairaalan rakennushanke jäihin. Suunnitteilla Salon sairaalan alasajo.
Mitä muuta ”hyvää” maakuntauudistus tuokaan tullessaan?

Remonttireiska
5 kuukautta sitten

Vahva veikkaus, että ei tulla rakentamaan mitään uutta sairaalaa. Rakentamisen hinta on tuplaantunut lyhyellä ajanjaksona, ja tulee siirtämään hankkeen harmaaseen tulevaisuuteen.

Alasajo käynnissä
5 kuukautta sitten

Rakentamisesta on tullut niin kallista että turha odottaa mitään uudisrakentamista lähivuosina.