Perhepuistoon tulee uusi 50 000 euron vetonaula, tori saa lisää istutuksia – kaupungin kevättyöt vauhdissa

0
Erikoisammattimies Marjo Elovaara (vas.) ja kausityöntekijä Anu Repo siistivät Perniöntien liikenneympyrää Perniössä. Kuva: SSS/Katri henttonen

Salon kaupungin puutarhapuolen kevättyöt ovat vihdoin päässeet vauhtiin haastavan talven jälkeen. Hitaasti sulavat lumet ja syvällä ollut routa hidastivat perinteisten puistojen kunnostus- ja rakentamistöiden aloittamista.

– Puiden ja pensaiden leikkuu ja karsiminen on hyvällä mallilla, mutta ihan samaan tahtiin ei ole töitä päästy tekemään kuin viime vuosina, sanoo Salon kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Puistomestari Heidi Suomisen mukaan parhaillaan tehdään kevätsiivouksia eli muun muassa kukkapenkkejä siistitään lehdistä ja perennojen kuntoja tarkistetaan talven jäljiltä.

– Lisäksi tarkistetaan esimerkiksi puistojen roska-astioiden kunto ja asennetaan uusia roska-astioita, Suominen sanoo.

Erikoisammattimies Marjo Elovaara ja kausityöntekijä Anu Repo siistivät alkuviikolla Perniöntien liikenneympyrää Perniössä.

– Liikenneympyrän angervot leikataan tänä keväänä alas, kertoo raivaussahan varressa oleva Elovaara.

Kausityöntekijä Anu Repo nauttii kesäpestistään kaupungin puutarhapuolella. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Uusien taimien istutus on Salossa edessä muutaman viikon päästä, mikäli kelit sallivat.

– Katu- ja puistopuiden sekä puuvartisten koristekasvien istutuksia tehdään vuosittain kahdessa erässä eli toukokuun ja lokakuun aikana, Nikander kertoo.

Salon torin tuntumaan on tulossa ensi kesänä lisää koristekasveja, sillä rakenteilla olevan torin huoltorakennuksen yhteyteen tehdään uusi istutusalue.

–Istutusalue tehdään huoltorakennuksen ja ympyräparkin väliselle alueelle alkukesään mennessä, Nikander kertoo. Istutusalueelle tulee muun muassa matalaa ikivihreää, muutamia koristeheiniä ja mahdollisesti jonkin verran perennoja.

Puistoyksiköllä riittää töitä myös muun muassa Vähäjoen varrella. Viime syksynä aloitettu Vähäjoen perkuu-urakka jatkuu kevään aikana amfiteatterilta golfkentän suuntaan.

– Joesta poistetaan vesikasvillisuutta ja törmiä siistitään. Maisemoinnin jälkeen alueelle tuodaan penkkejä ja tehdään istutuksia.

Muun muassa erilaisten istutusalueiden siistiminen talven jäljiltä pitävät kausityöntekijä Anu Revon (vas.) ja erikoisammattimies Marjo Elovaaran kiireisinä. Kuva: SSS/Katri Henttonen

Salon kaupunki hankki viime kesänä kokeilumielessä ensimmäisen robottiruohonleikkurin. Kokeilu osoittautui toimivaksi ja nyt kaupunki on hankkimassa toista robottileikkuria Perniöön.

Robottiruohonleikkuri urakoi viime kesänä Salon Kylmälähteenpuistossa Mököistenmäessä. Leikkurin hankinnan taustalla oli uusien toimintamallien kokeileminen ja etenkin perinteisellä tavalla toteuttavasta nurmikonleikkuusta muodostuvan leikkuujätteen vähentäminen.

Nikanderin mukaan leikkuri onnistui työssään erittäin hyvin, vaikka kesä oli sääolosuhteiltaan haastava.

– Loppukevät oli todella sateinen, minkä jälkeen alkukesään tuli helle, mikä sai nurmikon kasvamaan ennätysvauhtia.

4 000 euroa maksanut robottileikkuri urakoi Mököistenmäessä noin 2 800 neliön kokoisella nurmikentällä. Perniössä robottileikkurin paikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

– Meillä on muutama vaihtoehto, joiden välillä pohdimme vielä, Nikander kertoo.

Salon ensimmäinen robottiruohonleikkuri teki viime kesänä hyvää jälkeä Kylmälähteenpuistossa. Kuva: SSS-arkisto/Minna Määttänen

 

Kuusjoen leikkipaikka uusitaan, perhepuisto saa uuden vetonaulan

Salon Kuusjoen leikkipaikka Leinolantiellä peruskorjataan toukokuusta alkaen.

– Leikkipaikka uusitaan kokonaan. Alueella tehdään maanrakennustöitä ja sinne tuodaan uudet leikkipuistovälineet. Myös valaistus uusitaan, kertoo Salon kaupunginpuutarhuri Matti Nikander.

Kuusjoen leikkipaikan peruskorjaukseen on varattu noin 40 000 euroa. Leikkipaikan korjaustyöt kestävät neljästä viiteen viikkoa.

Myös Salon Urheilupuiston läheisyydessä olevan perhepuiston leikkipaikalla tehdään jälleen pientä perusparannusta. Leikkipaikan ”isojen puolen” suurin monitoimikiipeilyteline vaihdetaan uuteen.

– Kiipeilyteline on alkuperäinen ja se on tullut käyttöikänsä päähän reilun kahdenkymmenen vuoden iässä. Se on ollut pidetty ja hyvin palvellut, mutta sitä on korjailtu viimeisen viiden vuoden aikana lähes vuosittain jostain kohtaa, Nikander kertoo.

Uusi kiipeilyteline maksaa asennettuna noin 50 000 euroa.

Salon perhepuiston vanha kiipeilyteline vaihdetaan tänä vuonna uuteen. Kuva: SSS/Minna Määttänen