Sepelin poisto jatkunut takatalven jälkeen – kokonaisurakka kestää Salon katumestarin mukaan vielä ainakin kuukauden

4
Sepeliä harjattiin tiistaina esimerkiksi urheilupuiston ympäristössä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Hiekoitussepelin poistourakka on saanut lisäpuhtia lämmenneistä keleistä.

– Viikonloppu oli sula, ja lämpötilat ovat päivisin selvästi plussan puolella. Yöpakkaset hidastavat projektia vielä jonkin verran, Salon katumestari Markus Romppanen sanoo.

Kevät otti viime viikolla takapakkia eteläisessä Suomessa. Sankka lumipyry saapui Saloon tiistaina, minkä vuoksi aura-autoille ja tiesuolalle riitti taas käyttöä.

Talvi oli Salossa kaikkinensa runsasluminen. Ensimmäinen hiekoitushiekan harjauskierros suoritettiin jo maaliskuussa, koska kaupunki levitti sesongin aikana kaduille noin kolme kertaa normaalitalvea vastaavan määrän sepeliä.

Romppanen totesi jo viime viikolla (SSS 6.4.), että sepelin harjausta on tehty vähän väkisinkin, vaikka pakkasten takia työaikaa oli päivittäin vain muutama tunti.

– Hiekkaa on kevyen liikenteen väylilläkin niin paljon, että olemme yrittäneet saada sitä poistettua. Liikkuminen sepelin keskellä on jaloin tai pyörällä varsin raskasta, hän kertaa.

”Katujen pöllyäminen alkaa kelien lämmetessä. Keskustan alueella pesutoimenpiteet voisivat alkaa parin viikon kuluessa.”

Sään lauhduttua kaupunki on kyennyt ottamaan käyttöönsä isompaa harjauskalustoa. Kokonaisurakka on Romppasen mukaan kuitenkin vasta alussa.

– Kyllä tähän vielä kuukausi tai puolitoista menee, hän arvioi.

Hiekoitushiekan runsaan määrän vuoksi koneilla suoritetaan ensin ”raakaharjaus”, jonka aikana poistetaan suurimmat sepelimäärät. Sen jälkeen kadut harjataan uudestaan tarkemmin syynäten.

Kun sepeli on saatu poistettua, kadut ja kevyen liikenteen väylät pestään.

– Katujen pöllyäminen alkaa kelien lämmetessä. Keskustan alueella pesutoimenpiteet voisivat alkaa parin viikon kuluessa, Romppanen uumoilee.

Korkeat katupölypitoisuudet voivat aiheuttaa perusterveillekin ihmisille ärsytysoireita. Vakaville vaikutuksille alttiita ovat esimerkiksi astmaatikot ja sydänsairauksista kärsivät.

– Emme panisi pahaksemme, jos luonto olisi meidän puolellamme pesun jouduttamisessa, Romppanen toteaa ja toivoo pientä kosteutta kevätkeleihin.

Katupölyn määrä lisääntyy tyypillisesti kelien lämmetessä ja kuivuessa. Kuva: SSS-arkisto

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hallinnoimilla salolaisilla teillä hiekoitussepelin harjaamista ei ole tänä keväänä vielä aloitettu.

– Lähipäivinä päästään Saloonkin. Esimerkiksi Liedossa sepelin poisto on jo alkanut, maanteiden hoidon projektipäällikkö Petri Suomi Varsinais-Suomen ely-keskuksesta kertoo.

Ely-keskuksen ylläpitämiin teihin kuuluvat moottori- ja maantiet sekä tietyt kevyen liikenteen väylät.

Yöpakkaset ovat viivyttäneet Suomen mukaan myös elyä.

– Uskon, että harjaustoimet alkavat Salossa pääsiäisen jommallakummalla puolella, hän täsmentää.

4 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Lasse Reunanen, Salo
7 kuukautta sitten

Hyvä – tiet kuivuvat ja kevät etenee. Kerroin eilen Salon vikailmoitukseen, että Halikontien kohdalla ennen Paukkulan urheilukenttää käännyttäessä Ohikulkutielle, on pyörätien risteämässä suuria kuoppia, asfalttia rikki ja soraa poistunut. Pitäisi sepeliä tai soraa saada nopeasti kuoppiin jo ennen asfaltointia. Kovalla vauhdilla auto voi rikkoontua tai polkupyörällä kaatua kuoppiin.

Pääkirjaston pihaltakin sepeliä on vielä poistettavana.

Pölykeuhko
7 kuukautta sitten

Ollikkalassa ovat kaikki pyörätiet putsaamatta, pöly leijailee kahden päiväkodin ja koulun pihalle. Koko alueen hoito on retuperällä, lumet luodaan iltapäivällä, jos luodaan ja taitaa hiekatkin olla juhannukseen asti.

Täällä asuu varmasti eniten lapsia koko kaupungissa, mutta ketään ei kiinnosta.

Urpo
7 kuukautta sitten
Reply to  Pölykeuhko

Onko sinulla antaa esimerkkiä kaupungista, joka kerää sepelit ja pesee kadut parissa päivässä keväällä? Millainen armeija tuohon pitää valjastaa ja paljonko tarvitaan kalustoa?

Itse olen hyväksynyt sen, että keväällä on pölyä ja talvella liukasta. Pölystä kärsiviä toivottavasti lohduttaa se, että tänään sataa vettä.

Olli
7 kuukautta sitten

Täällä Palometsän alueella kaivattaisiin myös hiekoitussoran harjaajaa, ainakin se karkea harjaus olisi paikallaan.

Tulee vaan mieleen viime syksy, jolloin kaikki lehdet jäivät talveksi muhimaan, ja sieltähän ne löytyvät nyt. Toivottavasti ei sora jää kesäksi odottamaan uutta talvea.