Sadat ihmiset seurasivat Seppä Laurin lakitusta – katso video H-hetkestä!

5

Koleasta säästä viis. Salolaiset vaelsivat sankoin joukoin seuraamaan tämänkertaista Seppä Laurin lakitusta. Ilmassa oli selvästi patoutunutta kysyntää päästä katsomaan salolaista vapunaaton perinnetapahtumaa, sillä kahtena edelliskertana lakitus tapahtui virtuaalisesti koronapandemian vuoksi.

Aallon perhe Timo ja Tanja sekä lapset Sofie ja Juliet saapuivat Länsirantaan jo hyvissä ajoin ennen iltakuutta.

– Meidän on helppo tulla paikalle, kun asumme lähelle. Olemme käyneet monet kerrat täällä pois lukien nämä pari viime vuotta, Timo Aalto kertoi.

Uutta oli se, että Timo Aalto oli itsekin painanut valkolakin päähänsä.

– Olen kirjoittanut vuonna 1992, mutta laitoin nyt ensimmäistä kertaa vappuna lakin päähän. Se on puhdas kuin lumihanki, hän esitteli.

– Monta kertaa olen yrittänyt saada hänet laittamaan lakin tänne, mutta vihdoin se onnistui, Tanja Aalto huikkasi vierestä.

Seppä Lauria on lakitettu Salossa vuodesta 2002. Välillä perinne oli lähellä katketa, mutta ainakin tämän vuoden tapahtuma osoitti, että kiinnostusta yleisön taholta löytyy myös jatkossakin.

– Ilta on hyvä ajankohta lakitukselle. Tämä on vapun aloitus ja tästä sitten jatketaan eteenpäin, Tanja Aalto sanoi.

– Kiva perinne ja hyvä startti keväälle. Monissa isommissa kaupungeissa on lakitus, mutta ainakaan Salon tapahtuma ei tunnu päälle liimatun oloiselta, Timo Aalto kehui.

Miten Aaltojen vappuaatto oli sujunut ennen lakitukseen tuloa?

– Olemme leiponeet ja koristelleet taloa serpentiineillä, Sofie Aalto kertoi.

Juliet Aalto kertoi, että simaa he eivät tänä vuonna ehtineet valmistaa, mutta erikoislimpparit odottavat kyllä kotona.

– Ja mummi hoitaa sokerimunkit, joten siltä perinteeltä emme myöskään välty, Timo Aalto naurahti.

Sunnuntaiksi vapunpäiväksi perhe suuntaa Perniöön.

– Perniön museon vappuaamu on ollut meille perinteenä jo ennen lasten syntymää. Toivotaan, että sää on museonmäellä huomenna vähän tyynempi, Timo Aalto sanoi.

Lakituksen seuraamaan kuuluu Tanja ja Timo Aallon sekä lapsien Julietin (vas.) ja Sofien vappuperinteisiin. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kokeiksi valmistuneet, mutta sittemmin alaa vaihtaneet salolaiset Tiia Lehtovirta ja Silja Sirkelä odottivat myös lakituksen alkua. Sirkelä kertoi olleensa paikalla viimeksi lapsena, mutta Lehtovirralle lakituskokemus oli ensimmäinen.

– Tämä vappu ei poikkea mitenkään aikaisemmista. Pientä kuppia otetaan, Lehtovirta paljasti illan suunnitelmista.

– Munkkia ja simaa myös. Ensimmäistä kertaa, kun on lakki päässä, niin pitää sitä vähän juhlistaa, Sirkelä komppasi.

Kaksikon vapunpäivä on ainakin alkuperäisten suunnitelmien mukaan huomattavasti rauhallisempi.

– Porukoille mennään perhevappua viettämään, naiset nyökyttelivät.

Tiia Lehtovirralle (vas.) lakituskokemus oli ensimmäinen, kun taas Silja Sirkelä oli ollut aikaisemmin paikalla lapsena. Kuva: SSS/Marko Mattila

Virpi ja Ninni Wiman erottuivat runsaasta väkijoukosta.

– Emme ole aiemmin mitenkään pukeutuneet tänne, mutta nyt jostain syystä ajattelin, että täytyy olla jotain hauskaa vapuksi, Virpi Wiman kertoi.

Wimanien vapunaatto oli sujunut simaa ja munkkia hakien.

– Veimme ne isomammalle, Virpi Wiman sanoi.

Wimanien vapunpäiväsuunnitelmat olivat jo myös selvillä.

– Tulemme torille käymään, koska jotain ohjelmaa siellä piti olla.

Virpi (vas.) ja Ninni Wiman olivat laittautuneet vapun kunniaksi hienoin peruukein. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ukrainalaistaustaiset entiset lentopalloilijat Viktoriia Tuchashvili ja Oksana Lemminkäinen oli valittu tällä kertaa suorittamaan lakitus. Varsinaisen lakituksen satojen ihmisten edessä teki tähän kevääseen uransa lopettanut Tuchashvili.

Salon tuore vapaa-aikajohtaja Antti Mattila piti tilaisuudessa puheen. Musiikista vastasivat Jukka Alanko, Ismo Kakko ja Jyrki Sjöholm. Tilaisuudessa esiintyi myös taikuri Jerry Nyholm.

Tapahtuman ohjelmasta ja järjestämisestä vastasivat Valitsen suomalaista ry, Salontekeväisyystalkoot ja Salon kaupunki.

Seppä Laurin lakitusta seurasi sadoittain ihmisiä. Kuva: SSS/Marko Mattila
5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tarmo
1 kuukausi sitten

Eikös nojatikkaiden käyttö ole nykyään kiellettyä? Tämä tikasmalli on vielä semmoinen missä ei ole vaakatukea lainkaan. Äänentoistokin oli aika heikkoa, ei paljon saanut puheista selvää vaikka en ollut kuin kymmenen metrin päässä.

Eeva
1 kuukausi sitten

Totta. Mitään ei kuullut muiden kuin Jyrkin puheesta. Tilaisuus pitäisi aloittaa klo 17.30, jotta lakitus tapahtuisi klo 18, jolloin lakitus virallisesti tapahtuu. Ihmettelin, kun lakkeja oli niin paljon jo päässä ennen kuutta.

Keltainen yo-lakki
1 kuukausi sitten
Reply to  Eeva

Salolaiset ovat sen verran maalaisia, etteivät tiedä, ettei yo-lakkia saa laittaa päähän ennen kuutta (tai Tampereella ennen keskiyötä). Patsaan lakitus ensin.

Kaupunkilainen
1 kuukausi sitten

Harmillista, että kansaa runsaasti keränneen tapahtuman yleisjärjestelyt olivat huonot: äänentoisto, esiintyjien puhuminen suuntaan, jossa oli kaikkein vähiten väkeä jne.

Toivottavasti ensi kerralla asiaan paneudutaan paremmin.

Tavis torilta
1 kuukausi sitten
Reply to  Kaupunkilainen

Se tullee siitä, kun ollaan omintakeisia salolaisia. Varsinaisia perinteitä lakitukseen ei ole, eikä kaiketi otettu ohjeita mistään.