Seurakuntaliitos nytkähti ratkaisevasti eteenpäin – Salossa äänestystulos oli selkeä, Martinkoskella hyvin tiukka

5
Salon ja Martinkosken seurakuntien kirkkovaltuustot sanoivat liitosaloitteelle "kyllä" äänestyksen jälkeen. Kuva: SSS arkisto

Martinkosken seurakunta liittyy Salon seurakuntaan ensi vuoden alusta alkaen, jos mitään yllättävää ei jatkossa tapahdu. Seurakuntaliitos nytkähti ratkaisevasti eteenpäin keskiviikkona, jolloin Salon ja Martinkosken seurakuntien kirkkovaltuustot kokoontuivat tahoillaan.

Molemmissa valtuustoissa äänestettiin liitoksesta. Salossa aloitteen puolesta äänesti 27 jäsentä, vastaan kolme. He olivat Tapani Kaitala, Matti Lähdekorpi ja Simo Vesa.

Martinkoskella äänestystulos oli huomattavasti tiukempi. Liitos sai hyväksynnän äänin 6–5.

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli käsittelee asian 11. toukokuuta ja Kirkkohallituksen täysistunto tekee lopullisen päätöksen liitoksesta 25. toukokuuta.

– Koska liitoksen puolesta on molemmissa valtuustotason päätös, en näe mitään syytä, miksi Kirkkohallitus päättäisi eri tavalla, Martinkosken seurakunnan kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja ja kirkkovaltuutettu Kalle Mikkola sanoo.

– Lopullinen päätösvalta on Kirkkohallituksella, mutta päätös on täysin selvä, varsinkin kun tuomiokapituli on ollut asiassa koko ajan aktiivisena, Salon kirkkoherra Timo Hukka toteaa.

Sekä Salossa että Martinkoskella seurakuntaliitos puhutti valtuutettuja.

– Heitä kiinnosti se, miten kalliiksi liitos tulee Salolle. Liitos on kuitenkin parempi tehdä nyt kuin muutaman vuoden päästä, jolloin Martinkoski olisi taloudellisesti entistä heikommassa jamassa, Hukka sanoo.

Tuleeko liitos kalliiksi Salolle?

– Synergiahyödyt ovat sellaiset, että suoraan euroissa laskettuna liitos ei tule millään lailla kalliiksi. Martinkoskella henkilöstöä on liitosta ajatellen jo vähennetty, Hukka sanoo.

– Salolla on hyvä kokemus seurakuntaliitoksista. Uskon, että Martinkoski sulautuu ketterästi meidän organisaatioomme.

Mikkola näkee, että Martinkosken seurakuntalaisille liitoksesta on kokonaisuutena enemmän hyötyä kuin haittaa.

– Onhan se kipeä päätös, kun seurakunnan itsenäinen toiminta loppuu ja se yhdistyy isompaan, Mikkola sanoo.

– Uskon kuitenkin, että seurakunnan toiminta tulee jopa paremmaksi. Itsenäistä seurakuntaa rasitetaan tarpeettomasti suurella määrällä hallinnollista kuormaa, ja liitospäätöksessä turha hallinnollinen kuorma poistuu meiltä ja sulautuu jo olemassa olevaan hallintokuormaan, jota Salo pyörittää.

Miten Martinkosken seurakuntalaiset ottavat liitoksen vastaan?

– Toivottavasti he ymmärtävät, että seurakunnan toiminta on sitä, mitä seurakuntalaiset haluavat. On tärkeää osoittaa omat tarpeensa toiminnasta, Mikkola sanoo.

Martinkosken seurakunta aloitti toimintansa alkuvuodesta 2019, kun Marttilan ja Kosken seurakunnat yhdistyivät. Martinkosken seurakunnassa jäseniä oli tämän vuoden maaliskuussa 3 300, Salon seurakunnassa 37 400.

5 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Liitos on järkiratkaisu
7 kuukautta sitten

Paikallislehdissä on näkynyt kovaa lobbausta seurakuntaliitosta vastaan juuri Martinkoskella. Vanhoillinen muutosvastarinta ei riittänyt ja hyvä niin, että liitos tapahtuu tuoden taloudellisen vakauden koko laajenevan Salon seurakunnan alueelle.

Martinkoskella erityisesti vanhukset ovat olleet jo usean vuoden heikossa asemassa, sillä pappia ei ole saatu syntymäpäiväkäynneille. Muukin henkilökunta on ollut paljon poissa töistä tai muilla tavoin poistunut seurakunnan palveluksesta, ja remontit ovat lykkääntyneet.

Osana Salon seurakuntaa Koski ja Marttila tulevat olemaan hyvissä, aikaansaavissa käsissä.

Yrmy
7 kuukautta sitten

Salossa on yhteissynttärit. Ei käy papit onnittelemassa.

Kunto huomioiden
7 kuukautta sitten
Reply to  Yrmy

Nuoremmille varmasti. Mutta entä sitten, kun täytetään 90 tai 100 vuotta, ja asutaan mahdollisesti hoivakodissa?

Täti Salon maaseudulta
7 kuukautta sitten
Reply to  Yrmy

Salossa on yhteissynttärit, jotka monilta menevät ohi, kun ei tule kutsua postitse. Ilmoituksia lehdissä ei huomata, ja etenkin maaseutualueilla on iäkkäitä ilman nettiyhteyksiä.

On myös heitä, jotka odottavat pappia onnittelukäynnille kotiin, kuten vuosia sitten oli. Tuskin tästäkään on seurakuntien liitoksesta liittyville paljoa myönteistä seurakuntalaisille.

Eija S.
7 kuukautta sitten

Mikä noilla kolmella vastaan äänestäneellä oli perusteena?