
Kotihoitoon haettiin viime syksynä myös vakinaisia sijaisia, mutta tekijöitä ei löydetty näihinkään tehtäviin.
– Tehtävät olivat syksyn aikana monta kertaa avoinna, mutta hakijoita ei ollut. Sijaisjärjestelyt vievät edelleen valtavasti työaikaa. Toukokuussa tilanne on sijaisten osalta hieman helpottumassa, mutta nyt tarvitaan erilaisia toimia tilanteen parantamiseksi, Someron perusturvajohtaja Marjaana Sorokin huomauttaa.
Sorokin korostaa, että työt kotihoidossa ja kotisairaanhoidossa ovat koko ajan lisääntyneet ja kotona hoidetaan entistä huonokuntoisempia ikääntyneitä.
– Korona on lisännyt kotihoidon työntekijöiden kuormitusta entisestään.
Someron perusturvalautakunta hyväksyi 17 kohdan toimenpideohjelman, jolla pyritään parantamaan kotihoidon työntekijöiden jaksamista ja tehtävien vetovoimaa.
Kotihoidon käyttöön vuokrataan kesällä Lamminiemen hyvinvointikeskuksesta 270 neliötä lisää tilaa. Lisäyksen jälkeen kotihoidolla on käytössään 500 neliötä.
– Kotihoito tarvitsee lisää rauhallista kirjaamistilaa, riittävät taukotilat sekä tilaa asiakasasioiden hoitamiseen ja lääkkeiden käsittelyyn, Sorokin sanoo.
Kotihoitoon hankitaan tämän vuoden aikana viisi leasing-autoa helpottamaan työntekijöiden kulkemista. Kustannukset ovat tältä vuodelta noin 15 000 euroa.
– Polttoaineiden raju hinnannousu tuntuu omia autoja käyttävien työntekijöiden kukkarossa todella rajuna. Kaikilla hoitajilla ei ole myöskään omaa autoa, Sorokin huomauttaa.
Tuomo Kurkikangas (kok.) esitti perusturvalautakunnan päätökseen kirjausta, että leasing-autoista kolme olisi sähköautoja. Esitys hävisi äänin 4–5.
Kaupunki parantaa myös kotihoidon työntekijöiden mahdollisuutta hankkia työvaatteita. Sadan euron vuosittaisen vaaterahan lisäksi työntekijät voivat hankkia tulevan syksyn aikana turvalliset ulkojalkineet tai sääolosuhteisiin sopivat työvaatteet. Sijaisten asemaa parannetaan siten, että he pääsevät liikunta- ja kulttuuriseteleiden piiriin.
Kotihoidon viikonloppujen tilannetta yritetään parantaa uudella varallaolojärjestelmällä.
– Viikonloppujen varallaolon avulla voidaan varautua aiempaa paremmin yllättäviin sijaistarpeisiin, Sorokin toteaa.
Kaupunki pyrkii uudistuksilla vähentämään myös painetta kotihoidon käyntien määrän kasvuun. Lääkkeiden jakoon hankitaan kymmenen lääkerobottia. Lämpimien aterioiden rinnalle pyritään tuomaan kylmät ateriat.
– Kylmä ateria on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka pystyvät itse lämmittämään aterian. Tämä vähentää myös painetta viikonloppuihin, Sorokin huomauttaa.
Kaupunki otti viime vuonna käyttöön kotihoidon palvelusetelin, jolla asiakkaat voivat ostaa kotihoidon palveluita yksityiseltä.
– Kotihoidon yksityisiä palveluntuottajia on ollut Somerolla hyvin vähän, mutta yksityisten palveluiden käyttöä pitää ehdottomasti vahvistaa, Sorokin sanoo.
Someron kotihoidossa on noin 50 työntekijää. Sijaisten kanssa kotihoidossa työskentelee noin sata henkilöä.
Leasingit ovat tätä päivää, kaikkea ei tarvitse ostaa omaksi. Monessa muussakin asiassa Somerolla voitaisiin ottaa käyttöön jo leasingit. Leasingien helppous: huollot, korjaukset ja tietyin väliajoin vaihdetaan uuteen, kun tehdään järkevä leasingsopimus.
Vanhanaikaista, että kaikki pitäisi omistaa.
Kunnallishallinnossa kaikki ei ole niin yksinkertaista. Riippuen asuinpaikasta, niin esimerkiksi Kaarinan kaupungin työntekijän kannattaa matkakorvausbyrokratian vuoksi ajaa ensiksi työpaikalle ja sieltä lähteä keikalle siihen kodin viereen. Menee jopa tunti työaikaa tähänkin turhaan ajeluun. Kaupungin omistamia autoja henkilöstön käytössä ei juuri ole.