Suuret klassikot soivat soolokitaralla – Tomi Paldanius esiintyy Salossa maanantaina

0
Tomi Paldaniuksen suhde musiikkiin ja kitaransoittoon muuttui, kun hän löysi vapaamman ilmaisutyylin: tyylirajoitteet eivät sido fingerstyle-soittajaa. Kuva: SSS-arkisto/Veli-Matti Henttonen

Kitaristi Tomi Paldanius saapuu keikalle Saloon ensi maanantain. Yhteistyössä Salon musiikkiopiston kanssa järjestettävä Suuret klassikot soolokitaralla -konsertti tarjoilee klassikkohittejä menneiltä vuosikymmeniltä; Queenia, Santanaa, Jean Sibeliusta ja Ennio Morriconea.

– Vihdoinkin! Kahden perutun kevään jälkeen, Paldanius huokaa koronapandemian aiheuttamaa keikkakatkosta.

– Korona vei keikat, mutta ei intoa.

Tomi Paldaniuksen laaja ja monipuolinen soolokitaraohjelmisto laajeni korona-aikana, ja hän julkaisi albumit elokuva- ja televisiosävelmistä sekä Dire Straitsin musiikista. Ne kumpikin sisältävät 20 uutta tunnelmapalaa yhdelle kitaralla sovitettuna.

Fingerstyle-kitaristi on esiintynyt ammatikseen vuodesta 2017. Korvakuulosoittajaksi hän siirtyi jo 15 vuotta sitten. Paldanius soittaa tunnetuiden kappaleiden melodiat, soinnut, bassolinjat ja jopa kitarasoolot samanaikaisesti.

– Yleisön palaute on osoittanut, ettei jokaisen soinnun äänen tai äänen kuljetuksen tarvitse olla ehdottoman oikeaoppinen.

Paldaniuksen sovittamat hitit ovat innostaneet kitaristeja ympäri maailmaa ja keränneet sosiaalisessa mediassa kymmeniä miljoonia katselukertoja. Muun muassa yksi Youtuben kirkkaimmaksi tähdeksi noussut korealainen Sungha Jung soittaa Paldaniuksen sovituksia. Paldaniuksen vuonna 2005 Youtubeen lataama sovitus Bon Jovin Livin’ On A Prayer -kappaleesta valittiin Total Guitar -lehden Youtuben parhaita esitelleeseen artikkeliin.

Uudessakaupungissa syntynyt Tomi Paldanius asuu Bangkokissa, josta hän käy pari kertaa vuodessa Suomessa keikkakiertueilla.

Tomi Paldanius valmistui klassisen kitaransoiton opettajaksi Turun taideakatemiasta vuonna 2003. Vuonna 2005 hän myi omaisuutensa, jätti Suomen, suuntasi Yhdysvaltoihin, jatkoi Australiaan ja päätyi lopulta Thaimaahan. Poikansa, vaimonsa ja kahden koiransa kanssa Thaimaassa asuva Paldanius lentää muutaman kerran vuodessa Suomeen kiertueille.

Paldanius aloitti kevätkiertueensa 7. maaliskuuta ja jatkaa toukokuun lopulle. Salossa kuullaan elokuva- ja tv-sävelmien sekä Dire Straitsin musiikin lisäksi muun muassa Finlandia, Myrskyluodon Maija, Lapin Kesä jaPohjois-Karjala. 

Suuret klassikot soolokitaralla -konsertti Hilkansalissa (Vilhonkatu 4, Salo) ma 11.4. klo 18.30. Liput 10 euroa.