Talvinopeusrajoituksia poistetaan ensi tiistaista alkaen – tarkoista ajankohdista päätetään alueellisesti

0
Talvinopeusrajoituksista luovutaan 12. huhtikuuta alkaen. Kuva: SSS-arkisto

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto on mahdollista aloittaa tiistaina 12. huhtikuuta. Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset päättävät muutosten ajankohdan paikallisten sää- ja keliolosuhteiden mukaan.

Ely-keskukset voivat lykätä muutosten ajankohtaa kelitilanteen edellyttäessä, mutta koko maassa on määrä palata kesäkauden nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä.

– Talven jälkeen monilla teillä voi olla päällysteessä halkeamia tai muita vaurioita. Pahiten vaurioituneilla tieosuuksilla alennetut nopeusrajoitukset voivat jäädä turvallisuussyistä voimaan, kunnes korjaustyöt on tehty, Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman kertoo tiedotteessa.

Vaikka kesänopeuksiin siirrytäänkin, voi turvallinen ajaminen edellyttää alempia nopeuksia kuin liikennemerkki sallisi. Talvi on ollut runsasluminen etelässäkin, ja sulamisveden suuri määrä lisää riskiä liukkauteen etenkin aamun tunteina.

– Liikennemerkissä oleva lukema on nimensä mukaisesti suurin sallittu nopeus. Sen alle voi ja kannattaa ajaa, jos esimerkiksi keli sitä vaatii. Myös polttoainetta säästyy, jos ajaa rauhallisemmin, Österman muistuttaa.

Kesällä 2020 voimaan tulleen tieliikennelain myötä oikea rengasvalinta on entistä enemmän kuljettajan vastuulla.

Monet käyttävät talvirenkaina nastarenkaita. Nastoja on saanut käyttää maaliskuun loppuun saakka ja vielä senkin jälkeen, jos sää tai keli sitä edellyttää.