Täysin odottamaton odotettu tulos – ”kakkosseitsikko” nosti LP Viestin poikkeuksellisen syvästä suosta

0
Hämeenlinnan päävalmentaja Giovanni Torchio (taustalla) joutui LP Viestin juhliessa hämmästelemään, että mitähän merkillistä ottelussa oikein tapahtui. Arkistokuva.

Eipä siinä ollut mitään yllättävää, että LP Viesti voittilentopallonnaisten Mestaruusliigan ensimmäisen pronssiottelun erin 3–2. Se oli ennakkosuosikki myös vieraskentällä Hämeenlinnan Lentopallokerhoa vastaan.

Tapa, jolla voitto tuli, oli sitten jotain ihan muuta kuin odotettua.

LP Viesti lähti otteluun aloitusseitsikolla Viktoriia Tuchashvili, Jessica Kosonen, Anna Czakan, Iina Andrikopoulou, Kaisa Nyman, Elena Becheva, Netta Laaksonen. Siis sillä ryhmällä, joka on koko ajan ollut se lähtökohtainen ykköskokoonpano.

Seitsikko romahti ensimmäisessä erässä 6–14-tappiotilanteeseen. Päävalmentaja Tomi Lemminkäinen pyöritti vaihtorulettiaan niin, että erän aikana kentällä kävivät kaikki pelaajat Anna Syrjälää ja Emmi Mäki-Kojolaa lukuun ottamatta.

Vaikka erän loppu etenikin tasaisesti, näyttivät salolaiset ajautuvan kohti yhtä seurahistorian synkimmistä illoista toisessa erässä. Hämeenlinnan johtaessa 14–4 luki muistiinpanoissa muun muassa seuraavaa: ”Hämeenlinnalta onnistuu kaikki”. Ja ”kukaan LP Viestistä ei sitten taaskaan viitsinyt koskea palloon”.

Toisen erän lopettivat Kosonen, Becheva, Nyman, Jenni Jantunen, Anna Syrjälä, Saana Virtanen ja Arita Ternava. Ja tottahan toki erän voitti Viesti.

Ketäs heitä olikaan tämän erän lopun 21–9-kirin aikana vaihtonurkkauksessa? Maajoukkueen aloittava keskipelaaja Czakan. Runkosarjan tähdet Andrikopoulou, Laaksonen ja Tuchashvili. Kentällä kävivät erän aikana kaikki paitsi Mäki-Kojola.

Sinänsä loogiselta peliltä tuntuva lentopallo ei ole aina looginen peli. Ja pronssiottelu voi tälläisilla käänteillä olla mitä kiehtovin asia.

Pitkää taukoa edeltäneet sankarit saivat jatkaa tauon jälkeenkin. Passari Virtanen oli tehnyt jo 11–7-vierasjohtotilanteeseen mennessä kolme hyökkäyspistettä.

Kotijohdossa 16–15 peliin palasivat Andrikopoulou ja Tuchashvili – vain huomatakseen tilanteen olevan pian taas tukala 20–16.

Anna Czakan on enimmäkseen melkoisen laadukas tekijä ottaa kentälle syöttövaihdosta, vaikka kapteenin syöttöpelaaminen onkin pudotuspeleissä tökkinyt. Czakan tuli vaihdosta kolmella nopealla ässällä. Hämeenlinna koki myös epäonnea, kun libero Emilia Joensalo joutui jättämään loukkaantumisen vuoksi kentän.

Rita Timonen joutui kylmiltään epäkiitolliseen paikkaan, ja nämä ässät käänsivät osaltaan tämänkin tiukan erän salolaisille.

Ikävän tapahtuman joutui kokemaan myös LP Viesti. Nilkkavammasta juuri toipunut Czakan loukkasi jalkansa, ja hänen pelinsä päättyi neljännen erän 12–10-vierasjohtotilanteeseen.

LP Viesti näytti siitä huolimatta ottelun voittajalta johtaessaan 17–14. Ottelu oli kuitenkin kaikkea muuta kuin ohi: Hämeenlinna napsi torjuntapisteen toisensa perään, ja tämäkin erä kääntyi lopulta yllättävällä tavalla. Tällä kertaa siis kotijoukkueelle.

Pelin luonteelle sopivasti viideskin erä aaltoili villisti puolelta toiselle. LP Viesti johti 4–1, mutta Hämeenlinnan illan 19:s (!) torjuntapiste käänsi tilanteen kotijohdoksi 6–5. Lentopallokerho kävi kolmen pisteen päässä otteluvoitosta lukemissa 12–11, mutta salolaiset kaivoivat jostain vielä kerran muutaman pisteen.

– Varmaan ainakin yleisöönmenevä ottelu tämä oli, ei hirveän hyvätasoinen kylläkään, sanoi Kosonen Ruudun haastattelussa.

Hyvin sanottu. Ja riittävän hyvin tai riittävän vähän huonosti pelattu, jotta joukkue saa pronssimitalit tarjolle keskiviikoksi Salohalliin.

NAISTEN MESTARUUSLIIGA, 1. PRONSSIOTTELU

Hämeenlinna–LP Viesti 2–3 (25–19, 23–25, 23–25, 25–21, 12–15)

Hämeenlinnan pisteet/plusmiinus: Jenna Ylivainio (passari) 4/+2, Natasa Sevarika 24/+19, Vera Klimovich 10/+9, Bettina Yli-Sissala 11/+8, Yasmine Madsen 17/+10, Nayara Ferreira 11/0. Liberojen vastaanottoprosentti: Emilia Joensalo 32, Rita Timonen 20.

LP Viesti: Viktoriia Tuchashvili (passari) 1/+1, Jessica Kosonen 16/+7, Jenni Jantunen 7/+3, Anna Czakan 6/+4, Iina Andrikopoulou 16/+5, Kaisa Nyman 10/+6, Saana Virtanen (passari) 3/+2, Elena Becheva 9/-1, Linnea Kuusela 2/-1. Liberojen vastaanottoprosentti: Netta Laaksonen 29, Anna Syrjälä 33.

Hyökkäysprosentti: 35–36
Vastaanottoprosentti: 33–35
Torjuntapisteet: 20–19
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 5–7/8–14

Tuomarit: Tomi Järvinen ja Arto Muro.

OHO!

Yhtä vaille kaikki LP Viestin pelaajat olivat kentällä vähintään neljän erän aikana.

2. pronssiottelu LP Viesti–Hämeenlinna ke 13.4. kello 18.30 Salohallissa.