THL luopui yleisestä maskisuosituksesta, kolmea poikkeusta lukuun ottamatta – maskia voi oman harkinnan mukaan edelleen käyttää

0
Suosituksen päivityksestä huolimatta jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia. Kuva: TS-arkisto/Marttiina Sairanen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti torstaina, että se on poistanut yleisen maskisuosituksen Suomessa. THL:n kasvomaskisuositus oli käytössä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä.

Suositus on kuitenkin voimassa edelleen kolmessa tapauksessa: silloin, kun hakeutuu koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin, jos on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä tai jos tietää altistuneensa koronavirukselle, mutta kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Oireisille THL suosittelee aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

THL muistuttaa, että jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa.

– Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vaikea koronatauti rokotuksista riippumatta, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti, THL:n ylilääkäri Otto Helve sanoo.

THL:n mukaan koko väestön tasolla maskien käytölle ei ole vaikuttavuusperusteita vallitsevassa epidemiatilanteessa, jossa niiden laajakaan käyttö ei yksittäisenä toimena merkittävästi estä viruksen leviämistä.

– Koronarokotukset ovat ylivoimaisesti tehokkain keino suojautua koronalta. Vaikka rokotukset eivät kokonaan estä tartunnan saamista, ne suojaavat erittäin hyvin vakavalta tautimuodolta, tiedotteessa kerrotaan.

THL:n maskisuositus ei koske työpaikkoja ja työskentelytilanteita, joissa maskien käyttö perustuu työsuojeluun ja asiakasturvallisuuteen. Näistä vastaa työnantaja ja ohjeistaa Työterveyslaitos.

Lisäksi eri alueilla voi olla voimassa paikallisia maskisuosituksia. Jokaisen kannattaa seurata oman kunnan tai sairaanhoitopiiriin viestintää maskien käytöstä alueella.
Sosiaali- ja terveydenhuollossa on omat suosituksensa ja ohjeensa suojainten käytöstä.