Tulva turmeli somerolaisen Onerva Eklundin kodin ja kissahotellin: ”Tämä on katastrofi, kaikki on mennyt”

0
Painion vesi nousi toista metriä. Kuva lauantailta, jolloin tulvahuippu oli korkeimmillaan. Kuva: Katariina Lagerström

Tulvavesi on tärvellyt somerolaisen eläkeläisen kodin Painioon laskevan Mättäänojan varressa. Palomiehet kantoivat 73-vuotiaan Onerva Eklundin suojaan veden saartamasta talosta. Kissahotellista evakuoitiin toiseen hoitolaan kuusi kissaa.

– Tämä on katastrofi. Kaikki on mennyt, Eklund huokaa.

Painio-järven pinta nousi toista metriä ja vyöryi Onerva Eklundin tonttia suojanneen tulvavallin yli. Mättäänsuolla kolmekymmentä vuotta asunut Eklund on nyt evakossa Lohjalla. Hän ei vielä tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
– Olen sentään aika iäkäs, mutta kukaan ei ole tullut kyselemään, miten minä pärjään.

Pelastuslaitos sai tehtävän Siikjärventielle viikko sitten torstaina aamulla: Vahingontorjunta, keskisuuri. Nopeasti noussut vesi huuhteli silloin jo asuintalon lattiaa. Somerniemen VPK:lle paikka oli tuttu vuosien takaa, jolloin he olivat käyneet suojaamassa rakennusta hiekkasäkeillä.
Sittemmin tontin suojaksi oli rakennettu tulvavalli.
– Olemme yrittäneet varjella, ettei mitään tapahtuisi. Tähän asti se riitti, Onerva Eklund sanoo.

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toi Turusta pumppuyksikön, ja tulvavallia korotettiin kaivinkoneella. ”Painioon laskeva joki tulvii ja yksi rakennus jäi veden valtaan”, pelastuslaitos tiedotti.
– Palokunnalla oli järeät pumput, mutta eivät auttaneet nekään. Kissat saimme evakuoitua toiseen hoitolaan Vihtiin torstaina puoliltapäivin, Eklund kertoo.

Kissahotelli Lipetissä hoidossa olleet kuusi kissaa pelastettiin ennen kuin vesi valtasi Kissalan. Kuva: Katariina Lagerström.
Painio-järven pinta Somerolla nousi toista metriä ja vyöryi Onerva Eklundin tonttia suojanneen tulvavallin yli. Vesi turmeli kodin, jossa 73-vuotias Eklund on asunut kolmekymmentä vuotta. Kuva: Katariina Lagerström.

Vedenpinta jatkoi nousuaan, ja tulva oli pahimmillaan lauantaina, jolloin Onerva Eklund pääsi katsomaan kotiaan. Silloinkin vain Mättäänojan vastarannalta liki sadan metrin päästä.
– Aika hurjan näköistä. Sisällä en ole käynyt, olen nähnyt vain kuvia.
Keskiviikkona Painion pinta oli pudonnut viikonlopun huippukorkeudesta viisitoista senttiä.

Onerva Eklund muutti miehensä kanssa Somerniemelle 1990-luvun alussa. Pariskunta osti alavalta maalta 21 neliön hirsimökin, johon he rakensivat parikymmentä neliötä lisää. Sitten tehtiin vielä autotalli, liiteri ja rantasauna.
Kissahotelli Lipetti valmistui vuonna 2000. Hoitolassa on yksiöitä kahdelletoista kissalle.

Onerva Eklundin mukaan poikkeusluvan hirsimökille on alunperin myöntänyt Turun ja Porin lääninhallitus, mutta talon laajennukseen he saivat aikoinaan luvan Someron kaupungilta.

Onerva Eklundin läheiset ovat yrittäneet saada edes valkoisen sohvan säästymään. Tulvavesi on nostanut asuintalon lattiaa ylös niin, että huonekalut ovat kallellaan. Tavarat olivat pudonneet pöydältäkin. Kuva: Katariina Lagerström

Valtio korvasi vesistötulvista aiheutuneita rakennus- ja irtaimistovahinkoja vuoteen 2014 saakka, jolloin tulvakorvaukset siirtyivät kokonaan vakuutusyhtiöille. Tulvaturva koskee poikkeuksellisia tulvavahinkoja. Tyypillisesti se tarkoittaa vesistötulvaa, jonka todennäköisyys on kerran 50 vuodessa tai harvemmin.

Lähes seitsemän neliökilometrin laajuisen Painion vedenkorkeutta on havainnoitu vuodesta 1965 alkaen. Hurjin tulvalukema on toukokuulta 1966, jolloin järvi nousi vielä 90 senttiä korkeammalle kuin nyt.