Turusta tuotiin lakon alta potilaita Saloon – ”Vähä henkilöstömme on todella kovilla”

1

Salon terveyskeskussairaalaan siirrettiin torstaina ainakin kolmetoista potilasta Tyksin sairaaloista Salosta ja Turusta. Terveyskeskussairaala varautuu ottamaan potilaita hoitajalakon takia jopa ylipaikoille siitäkin huolimatta, että se on jo pitkään kärsinyt hoitajapulasta.

– Vähä henkilöstömme on todella kovilla. Meillä on niin suuri henkilöstövaje, että emme ole pystyneet pitämään kaikkia potilaspaikkoja auki, mutta nyt joustamme ja otamme käyttöön joka ikisen sängyn, vt. ylilääkäri Janika Iivonen sanoo.

Tyksin kantasairaalasta Turusta saatetaan Iivosen mukaan siirtää Saloon vielä kaikki ne potilaat, jotka kuntoutuvat sen verran, että heitä voidaan hoitaa terveyskeskussairaalassa.

– Hoidamme potilaita pienemmällä hoitajamäärällä kuin pitäisi.

 

Salon terveyskeskussairaalassa on 105 potilaspaikkaa, mutta kaksikymmentä vuodetta on ollut pakko pitää poissa käytöstä viime kesästä lähtien. Osastoilla 1 ja 2 on kummassakin ollut käytössä vain 35 paikkaa. Nyt sairaala valmistautuu ottamaan molempiin jopa 42 potilasta.

Se tarkoittaa, että sairaalassa voi lakon aikana olla jopa neljätoista potilasta liikaa.

– Meillä ei ole sen enempää henkilökuntaa kuin aiemminkaan, mutta avaamme kaikki mahdolliset vuodepaikat, Iivonen toteaa.

Torstaina Iivonen neuvotteli Salon vanhuspalveluiden johtajan Salla Lindegrenin kanssa viiden potilaan siirrosta hoivakoteihin. Viisikko oli ollut terveyskeskussairaalassa jo pitkään odottamassa hoivakotipaikkaa.

– Me joustamme ottamalla potilaita Tyksistä ja vanhuspalvelut joustivat avaamalla hoivapaikkoja. Korona on riehunut hoivakodeissa, eivätkä he ole pystyneet avaamaan osastoja, mutta nyt korona on alkanut hiipua joissain yksiköissä niin, että he uskalsivat ottaa sinne uusia potilaita, Iivonen kertoo.

 

Hoitajalakko sulki perjantaina aamulla Salon sairaalanmäellä kuvantamis- ja laboratoriopalvelut sekä Tyksin sairaalan päivystyksen, joka on ollut avoinna ympäri vuorokauden.

– Isoja haasteita, Iivonen huokaa.

Tyksin laboratoriosta on tähän asti tullut hoitaja ottamaan näytteet, jotka on analysoitu muutamassa tunnissa. Monista vanhuksista on otettu näytteitä päivittäin. Terveyskeskussairaala on Iivosen mukaan seurannut herkästi esimerkiksi veren suola-arvoja sekä tulehdus- ja munuaisarvoja.

– Ne seurannat jäävät pois. Vain akuuteimmat ja pakolliset näytteet otetaan. Me otamme verinäytteet itse ja lähetämme ne taksilla Tyksiin. Vastaukset tulevat varmaan viiveellä.

Janika Iivonen ymmärtää, että omaiset ovat huolissaan läheisistään, mutta toivoo, ettei osastoille soiteltaisi viikonloppuna.

– Meillä tulee olemaan äärimmäisen kiireinen viikonloppu. Toivon, että hoitajat eivät joutuisi vastaamaan puhelinsoittoihin, jotta he saisivat tehdä tärkeää hoitotyötä keskeytyksettä.

 

Lakko ei kohdistu suoraan Salon kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluihin, mutta Tehyn ja Superin perjantaina jatkuva ylityö- ja vuoronvaihtokielto puolestaan koskee myös kaupungin työntekijöitä. Ylityö- ja vuoronvaihtokielto saattaa vaikuttaa esimerkiksi äkillisiin sijaistustarpeisiin.

Salon terveyskeskus päivystää myös lakon aikana päivittäin kello 8–22.

– Terveyskeskuksen päivystys toimii ilman erikoissairaanhoidon palveluita eli esimerkiksi laboratorio- ja kuvantamispalveluita on tarjolla rajoitetusti, Salon vt. terveyspalveluiden johtaja Petri Salo sanoo.

Tyks Salon sairaalan ammattiosaston puheenjohtaja Anniina Orrenmaa ei kommentoinut tilannetta Salon Seudun Sanomille torstaina.

”Olen tavattavissa huomenna [perjantaina] klo. 6:00 Tyks Salon sairaalan päivystyksen rampin juurella muiden hoitajien kanssa”, Orrenmaa vastasi sähköpostilla.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Keijo K.
1 vuosi sitten

Sairaanhoitopiiri osaa kyllä tuon logistiikkapuolen hyvin, ambulanssit ajavat ”rahtia” Turusta Saloon, kun sehän ei maksa mitään. Henkilökunta hoitopuolellahan on vaan se välttämätön paha, se vähäinenkin.

Ihmisen järjenjuoksu on ihmeellinen asia, se muuttuu totaalisti, kun henkilö on päättämässä isoista yhteiskunnallisista asioista. Suunta sen ajattelun suhteen saisi nyt muuttua. Mitä maksaa todellakin tuo ”rahti”, ja minkälaiset kärsimykset siitä aiheutuu?