Tyksissä edelleen paljon poikkeusjärjestelyjä – mikäli vakavia oireita ilmenee, on syytä hakeutua hoitoon

8
Tyks Akuutti sijaitsee Turun yliopistollisen keskussairaalan T-sairaalassa. Kuvituskuva: SSS-arkisto

Työtaistelutilanne aiheuttaa edelleen käytännön ongelmia Turun yliopistollisen keskussairaalan toimintaan.

Tyksin vt. sairaalajohtaja Sirkku Jyrkkiö sanoo tiedotteessa, että vakavasti sairaita potilaita näyttää tulevan sairaalan vähemmän kuin normaalisti.

– Ilmiö on samanlainen kuin pandemian alkaessa keväällä 2020. Vakavien oireiden, kuten sydän- ja halvausoireiden takia on syytä hakeutua sairaalahoitoon, hän toteaa.

Työtaistelun aikana on jouduttu perumaan 45 suurta leikkausta, jotka olisivat vaatineet tehohoitoa leikkauksen jälkeen. Näiden potilaiden leikkaushoito pyritään järjestämään mahdollisimman pian. Leikkaussaleja on saatu avattua ja tällä hetkellä Tyksissä tehdään leikkauksia noin puolet normaalimäärästä päivittäin.

Vuodeosastojen sairaansijoista on ollut käytössä noin puolet, mutta kuluneen viikon aikana vuodepaikkojen määrää on saatu lisättyä lähes sadalla.

Syöpäpotilaiden jo aloitetut lääkehoidot ja sädehoidot saadaan nyt pääsääntöisesti hoidettua, samoin valtaosa syöpäleikkauksista. Syövän diagnostiikassa on viiveitä, eikä kaikkia uusien hoitojen aloittamiseen tarvittavia tutkimuksia ole saatu tehtyä. Tilanne pyritään neuvotteluteitse normalisoimaan.

”Vakavien oireiden, kuten sydän- ja halvausoireiden takia on syytä hakeutua sairaalahoitoon.”

Tyksin päivystys on ajoittain ruuhkautunut, eikä puhelinpalvelua pystytä sairaalassa kaikilta osin hoitamaan.

Sairastapauksissa hakeudutaan ensisijaisesti omaan terveyskeskukseen hoitoon. Hätätilanteissa on syytä soittaa 112:een.

Tyksin puhelinvaihde toimii lakon aikana, mutta pitkään odotusaikaan on syytä varautua.

Kaikki yhteispäivystyksen aikuiset päivystyspotilaat on keskitetty Kantasairaalaan, Tyks Akuuttiin. Lakkotilanteessa keskitytään kiireellistä hoitoa vaativien potilaiden hoitoon. Lasten ja nuorten päivystys sijaitsee Tyks Majakkasairaalassa.

Salon, Loimaan ja Uudenkaupungin päivystykset ovat olleet suljettuina perjantaista 1. huhtikuuta alkaen. Niiden avautumisesta tiedotetaan erikseen, kun lakkotilanne sen mahdollistaa.

Koronanäytteenoton ajanvarauspalvelua käynnistetään asteittain. Jatkossa Tyksin parkkitalon drive in -koronanäytteenottopiste palvelee normaalien käytänteiden mukaan ajanvarauksella. Analyysikapasiteetti riippuu saatavasta suojelutyöstä, joten vastausviiveet saattavat olla huomattavasti tavanomaista pitempiä.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Potilas
1 vuosi sitten

Mihin tässä enää Venäjää tarvitaan, kun omat hoitaa saman asian.

VK
1 vuosi sitten
Reply to  Potilas

Samaa mieltä potilaan kanssa, ja tavoitekin on sama: Lisää rahaa ja etuja sairaista välittämättä.

Ei näin
1 vuosi sitten

Vakavasti sairastuneen potilaan lähiomaisena on kyllä sanottava, että alkaa huumori loppua, kun hyväntuuliset lakkovahdit naureskelevat sairaalan ovella. Veromme olemme huolella maksaneet, nyt kun tarvitsisimme vastinetta rahoillemme, vastauksena on, ettei voi labroja ja tutkimuksia tehdä, kun ei lakon takia kukaan ole analysoimassa näytteitä. Onneksi sentään lääkärit eivät ole lakossa, se olisi jo katastrofi.

Ei hoitohenkilö
1 vuosi sitten
Reply to  Ei näin

Kummallinen asenne ihmisillä on tähän hoitohenkilöstön lakkoon. Syyllistetään, vähätellään ja haukutaan, että ilkeyttään vain lakkoilevat. Voisiko ne haukut ynnä muut solvaukset osoittaa sinne työnantapuolelle pomoja kohtaan, kun he tässä niitä tarinan roistoja ovat, eivät todellakaan nämä lakkoilevat.

Lakko kyllä loppuu heti, jos työnantajapuoli vaan ymmärtäisi taipua, kuten tässä tapauksessa kuuluisikin. Itsellä on ainakin täysi tuki näitä lakkolaisia kohtaan.

Keijo K.
1 vuosi sitten

Olen samaa mieltä. Niin kauan kuin valtioneuvostolla riittää miljardeja tukemaan eteläisemmän Euroopan huonossa hapessa omasta syystään olevia korruptiovaltioita, on turha väittää, ettei ole varaa kunnon palkkoihin.

Repa
1 vuosi sitten

Missään tapauksessa tälläiseen täysin kohtuuttomaan vaatimukseen ei tule suostua. Toimintaa tulee tehostaa ottamalla oppia yksityiseltä puolelta.

Yksi mamma 75
1 vuosi sitten

Kun puhelimeen vastaa soittajan vaivoja vähättelevä ensi- tai muu hoitaja, kynnys hoitoon hakeutumisesta kasvaa ja kasvaa. Olenko varmasti hoitoa tarvitseva?

Tammisiltalainen
1 vuosi sitten

Monessa keskussairaalassa on nyt enemmän hoitajia toimivilla osastoilla kuin ennen lakkoa. HS kertoi tänään keuhkosyöpäpotilaasta, jonka leikkaus peruttiin kolme kertaa, kun ei ollut hoitajia. Nämä olivat ennen lakkoa. Sairaalapomot ovat siis vuosikausia tietoisesti aliresurssoineet ja vaarantaneet potilasturvallisuutta luottaen, että hoitajat tekevät tuplavuoroja tai tinkivät vapaapäivistään.

Tyksin vt. sairaalajohtaja valitti mediassa, kun ei ole miehitystä kolmeen sektiosaliin lakon aikana. Ei kyllä ole ollut ennen lakkoakaan, kun gynekologeja (erikoislääkäri) ei ole ollut tarpeeksi. Se siitä johtajan ammattitaidosta.