Vaikea talvi tuhosi laajalti syyskylvöjä – sodan vaikutukset suomalaiseen maanviljelyyn konkretisoituvat lannoitekaupoilla

0
Maanviljelijä Mika Äijälä ei muista uransa varrelta vastaavanlaista talvea. Hänen syyskylvöistään vain noin 20 prosenttia on ottanut normaalisti tuulta alleen. Kuva Äijälän mailta Somerontien varrelta. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Sää on lämmennyt Lounais-Suomessa ja Salon seudulla merkittävästi viime viikonlopusta lähtien. Samalla alueen viljelijät ovat päässeet tarkastelemaan syyskylvökasvustonsa elintilaa.

– Aika kauan olen näissä hommissa ollut, mutta vastaavanlaista talvea en muista, kuusjokelaisviljelijä Mika Äijälä päivittelee.

Kulunut talvi jää Äijälän mieleen nimenomaan huonossa mielessä. Hän teki keskiviikkona kiertoajelun viljelyksillään ja lopputulema oli karu: vain 20 prosenttia kylvöalasta on normaalitilassa.

– Viidenneksen tila on välttävä, mutta nekin jätetään kasvamaan. 60 prosenttia kylvetään uudestaan, hän toteaa.

Toisaalta tilanne ei ole niin hälyttävä kuin vielä maaliskuussa. Tuolloin Äijälä ennakoi Salon Seudun Sanomille, että koko kasvusto saattaa joutua uudelleen kylvölle (SSS 9.3.).

– Tämä sesonki on selvästi poikkeus. Syyskylvöt ovat onnistuneet hyvin jo pitkän aikaa, Äijälä sanoo.

Kuusjokelaisviljelijä toimii Kylä-Isotalon tilan isäntänä. Tilan pelloista 270 hehtaaria on ollut syysvehnällä.

– Tuhoutuneille peltoaloille kylvetään öljykasveja ja kevätviljaa, Äijälä kertoo.

”Tämä sesonki on selvästi poikkeus. Syyskylvöt ovat onnistuneet hyvin jo pitkän aikaa.”

Viime talvi oli viljelijöille kelien puolesta haastava. Lämpötila oli nollan asteen molemmin puolin, mikä aiheutti vaihtelua vesi- ja lumisateiden välille. Toisinaan oli myös kovia pakkasia, jotka aiheuttivat peltojen jäätymistä.

MTK-Perniön puheenjohtaja Janne Salminen kertoo, että ratkaisevat vaiheet syyskylvöjen onnistumisen kannalta ovat käsillä.

– Tilanne vaihtelee. Johtopäätöksiä voi tehdä, kun loput lumet ja jäät ovat sulaneet.

– Osa syyskylvöistä näyttää kuitenkin olevan pelastettavissa, Salminen sanoo omiin peltoihinsa viitaten.

Myös MTK-Salon Seudun puheenjohtaja Aki Riski uskoo, että tulevat päivät näyttävät talvehtimisen lopputuloksen.

– Suurin osa joudutaan paikkaamaan, halikkolaisen Purilan tilan viljelijä arvioi.

– Tietyllä tapaa olisi selkeintä, jos koko pelto olisi mustana. Tällöin ei tarvitsisi miettiä rajanvetoa sille, kuinka huonon kasvuston jättää kasvamaan, hän lisää.

Riski toimii myös siementuottajana ja -pakkaajana. Hän kertoo, että siemenkauppa on käynyt hiukan tavanomaista hiljaisempana.

– Suurinta osaa lajikkeista on saatavilla normaaliin tapaan, Äijälä mainitsee.

Talven vaihtelevat sääolosuhteet tuhosivat suuren osan salonseutulaisista syyskylvöistä. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vaikean talven lisäksi viljelijöillä riittää muutakin päänvaivaa. Venäjän Ukrainassa käynnistämät sotatoimet ovat vaikuttaneet rajusti peltolannoitteiden saatavuuteen ja hintatasoon. Syyt kyseiselle ilmiölle ovat selvät: Venäjä ja sen sotatoimia tukeva Valko-Venäjä kuuluvat maailman tärkeimpiin lannoitteiden ja lannoiteraaka-aineiden valmistajiin.

Äijälä ja Salminen toteavat, että viljelyaloja tullaan tulevaisuudessa todennäköisesti supistamaan.

– Panostukset kannattaa kohdistaa hyväsatoisiin lohkoihin, Salminen kiteyttää.

Äijälä korostaa, että viljan hintakehityksellä on yritystoiminnan kannattavuuden kannalta olennainen rooli.

– Lopputuotteen hinnan tulee nousta samaa tahtia lannoitteiden kanssa ja toistaiseksi näin onkin tapahtunut.

Äijälä lisää, että viime kesänä lannoitteet kustansivat noin kolmanneksen nykyisestä taksasta.

– Kevätkylvöt menevät vielä nykyisillä varastoilla, mutta ensi vuoden lannoitteiden osto on vääjäämättä edessä, hän kertoo ja samaa viestii myös Salminen.