Varsinais-Suomen pahimmat kevättulvat vasta tulossa – Uskelanjoki ja Perniönjoki voivat aiheuttaa Salolle lisäharmia

0
Uskelanjoki. Kuva: SSS-arkisto.

Kevättulvat näyttivät Varsinais-Suomessa jäävän vähäiseksi vielä viime viikolla perusteella, mutta kuluvan viikon runsaat lumi- ja vesisateet muuttivat tilannetta oleellisesti.

Perjantain vesisateet sulattavat myös lunta, mikä aiheuttaa valumien merkittävää lisääntymistä viikonlopun aikana. Rannikon pienet ja vähäjärviset vesistöalueet, kuten Perniönjoki ja Aurajoki, tulvivat viikonvaihteen aikana, Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus ennustaa.

Ely-keskuksen tiedotteessa mainitaan, että Salossa lisäharmia voi aiheuttaa jäiden lähtö Uskelanjoessa. Joelle rakennettiin vuosina 2018 ja 2019 jäänpidätysrakenteita, jotka ehkäisevät tulvariskiä merkittävästi.

Kevättulvahuippu on kuitenkin jäämässä keskimääräiselle tai vähän sitä alhaisemmalle tasolle Varsinais-Suomen vesistöissä, koska lunta on jo aiemmin sulanut melko runsaasti. Tulvat nousevat kuitenkin monin paikoin laajasti peltoalueille, ely-keskus ennakoi.