”Aivan mahtavaa, kunpa Kaija näkisi tämän” – Kaija Aarikan tyttäret iloitsevat galleriasta, joka muistuttaa heidän äitinsä lapsuudenkotia

0
Kaija Aarikan tyttäret Sarianna Partanen (vas.) ja Pauliina Aarikka vastaavat uuden taidegallerian Aarikka-näyttelyiden kokoamisesta. Tyttäret iloitsevat siitä, että heidän äitinsä suunnittelemat esineet saadaan vihdoin esille Somerolle.

Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen laittavat esille äitinsä Kaija Aarikan suunnittelemia lasiesineitä Someron Aholaan. Somerolla on puhuttu vuosia museosta tai galleriasta, joka esittelisi maalaiskunnassa syntyneen ja kasvaneen Aarikan uraa. Torstaina 2. kesäkuuta haave toteutuu, kun uusi kulttuurigalleria avautuu yleisölle.

– Tämä on aivan mahtavaa. Voi, kunpa Kaija tietäisi ja näkisi, että galleria toteutuu. Hän olisi erittäin tyytyväinen ja innostunut, Pauliina Aarikka ja Sarianna Partanen sanovat.

Aarikka ja Partanen ovat valinneet äitinsä lukuisista töistä ensimmäisenä näytteille lasi- ja messinkiesineet, joita säestävät Aarikan puukorut ja puiset maljakot. Näyttely on saanut nimekseen Jäähileitä kuutamolla.

– Lasi- ja messinkityöt ovat olleet vähiten esillä Kaijan töistä, joten halusimme aloittaa niistä. Äidillä on valtava tuotanto, joten pystymme kokoamaan eri vuosina hyvin erilaisia näyttelyitä. Haluamme tarjota yleisölle elämyksiä ja nähtävää muuttuvassa galleriassa.

Pauliina Aarikka katselee ympärilleen vuonna 1867 rakennetussa Aholassa.

– Tämä vanha talo tuo mieleen Kaijan lapsuudenkodin Jurvalan. Äiti olisi tykännyt niin tästä paikasta.

Kaija Aarikka suunnitteli uransa aikana satoja ja taas satoja esineitä.

– Noin 3 000, heittää Sarianna Partanen suurpiirteisen arvion.

Galleria esittelee Aarikan suunnittelemien esineiden lisäksi hänen tietään Jurvalan kartanosta kansainvälisesti tunnetuksi suunnittelijaksi, jonka nimestä tuli käsite.

Kaija Aarikan suunnittelemia maljakoita.

Gallerian keskiössä on Kaija Aarikka, mutta se tulee esittelemään myös muita somerolaisia kulttuurivaikuttajia. Vaihtuvat näyttelyt korkkaa kirjailija ja historioitsija Kaari Utrion uraa esittelevä näyttely.

Somerniemellä asuva Utrio on koonnut näyttelyn yhteistyössä Someron Kulttuurin kulttuurituottaja Liisa Mattilan kanssa. Utrio kuvaa urakkaa yhtä aikaa vaikeaksi ja innostavaksi:

– Pidän kunnianosoituksena omalle uralleni sitä, että minut kutsuttiin näyttelyyn. Olen ollut kuitenkin samalla ihmeissäni, mitä oikein voin tuoda esille, sillä kirjailijan työ tapahtuu aivoissa.

Näyttelyssä on mukana muun muassa Utrion muistivihko, johon hän on hahmotellut vuonna 2017 julkaistun viimeisen romaaninsa Hupsu rakkaus sisältöä. Hahmotelmien jälkeen syntyy romaanisuunnitelma, johon kuvataan yksityiskohtaisesti tulevan kirjan juonen käänteet, henkilöt sukuineen vaatetusta ja ulkonäköä myöten sekä tapahtumapaikkojen miljööt.

– Jokaisen romaanin suunnittelu vei pari vuotta ja suunnitelma oli helposti sata liuskaa, Utrio kertoo.

Tulevasta näyttelystä löytyy myös Utrion eri kielillä ja erilaisina painoksina julkaistuja romaaneja, leikekirjoja hänen urastaan sekä henkilökohtaisia tavaroita.

Utrio tunsi hyvin Kaija Aarikan ja he olivat tuttu näky toisillaan kylässä.

– Olen todella iloinen, että Kaijan töitä esittelevä galleria viimein toteutuu.

Kulttuurituottaja Liisa Mattila esittelee Kaari Utrion muistikirjaa, johon kirjailija on luonnostellut muun muassa viimeisen romaaninsa Hupsu rakkaus juonta. Galleriassa esineet ovat nähtävillä vitriinissä.

Kulttuurigallerian perustamisesta on vastannut Someron Kulttuuri yhdessä Someron kaupungin kanssa. Someron Kulttuuri on saamassa gallerian perustamiseen 40 000 euroa EU-rahaa. Kulttuurituottaja Liisa Mattila on tyytyväinen ja helpottunut.

– Rahoituksen kanssa on ollut melkoinen vääntö ja 25 000 euron EU-rahasta saadaan lopullinen päätös vasta syksyllä, mutta mutkista huolimatta galleria saadaan nyt auki. Tämä on upea lisä Someron kulttuuritarjontaan.

Pauliina Aarikalla on sylissään lasipäärynä, jonka Kaija Aarikka suunnitteli aikoinaan vuonna 1984 pidettyyn yrityksen 30-vuotisnäyttelyyn.


Galleria on avoinna kesän ajan keskiviikosta perjantaihin kello 12–18 ja lauantaista sunnuntaihin kello 12–16. Galleriassa on Someron Kulttuurin palkkaama työntekijä.

Kulttuurigallerialla on käytössään koko Ahola. Varsinaista näyttelytilaa on lähes 180 neliötä.

Galleriassa on esillä myös Someron kaupungin omistamaa taidetta ja sieltä löytyy veteraanien perinnehuone sodan ajan tavaroineen. Lisäksi Aholaan tulee Someron matkailuinfo ja pieni myymälä.