Analyysi: Vilppaan vaihtuvuus jää minimiin – Roope Ahosen lähtökohdat tulevalle kaudelle ovat merkittävästi paremmat kuin vuosi sitten

0
Roope Ahosen kauden paras ottelu osui neljänteen finaaliin, jossa hän haastoi Karhubasketin Severi Kaukiaisen. Kuva: SSS/Kirsi-Maarit Venetpalo

Vilppaan tulevan kauden joukkueen vaihtuvuus on kutistumassa minimiin eli neljään ulkomaalaispelaajaan.

Maanantaina Vilpas julkaisi oman kasvattinsa Roope Ahosen jatkosopimuksen. Ahosen lisäksi viime kauden SM-hopeaa voittaneesta joukkueesta jatkavat kapteeni Mikko Koivisto, Juho Nenonen, Perttu Blomgren, Riku Laine ja Niilo Kärkkäinen sekä juniori-ikäinen Tuukka Juntunen.

Ahosen jatkosopimus tarkottaa sitä, että Vilppaan kotimainen osasto on todennäköisesti valmis.

Pitkään Euroopassa (Ruotsi, Kreikka ja Espanja) pelannut Ahonen palasi viime kaudella kasvattajaseuraansa lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Ahosen pitkään odotettu paluu ei sujunut odotetusti.

Ahonen loukkasi polvensa tammikuussa 2020 pelatessaan Espanjan kakkostasolla Breoganissa. Kuntoutus kesti yli vuoden ja Ahonen palasi kentälle vasta keväällä 2021.

Pitkä kuntoutus näkyi Ahosen liikkeessä ja itseluottamuksessa myös Vilppaassa. Eivätkä sopeutumista auttaneet Vilppaan epäonnistuneet takakentän rekrytoinnit, joiden johdosta pelaajien roolitus ja peluutus oli pitkään epäselvää.

Ahonen nousi odotetulle tasolleen vasta joulukuussa, jolloin hän oli yksi joukkueen parhaista pelaajista kauden ensimmäisessä voittoputkessa. Alkuvuodesta Ahonen sai koronatartunnan, joka piti hänen kuukauden poissa peleistä, ja paluu kesti odotettua kauemmin.

Pudotuspeleissä Ahosen vastuu vaihteli ja hän pelasi oikeastaan vain yhden hyvän (5. välierä Katajaa vastaan) ja yhden erinomaisen (4. finaali Karhua vastaan) ottelun.

Ahosen kauden keskiarvoiksi jäi 17 ja puoli minuuttia, 5,7 pistettä ja 2,3 syöttöä. Toisaalta Ahosen (joskus liiankin) epäitsekäs viisikon eteen pelaaminen näkyi plusmiinus-tilastossa.

Ahonen pelasi viime kaudella 39 ottelua ja jäi 28 ottelussa plussalle. Esimerkiksi 12 pudotuspelissä Ahonen oli miinuksella vain kolme kertaa, mikä kertoo siitä, että ailahtelevasti pelannut Vilpas oli vähemmän ailahteleva Ahosen ollessa kentällä.

Ahonen oli viime kaudella yksi Korisliigan tarkimmista kolmen pisteen heittäjistä (44,5 %), mutta toisaalta hän heitti vain 2,8 kolmosta ottelua kohti. Määrä oli hänen ammattilaisuransa pienin sitten Torpan Pojissa pelattujen kausien 2007-2008.

Ensi kaudella 32 vuotta täyttävältä Ahoselta odotetaan taatusti enemmän, mutta lähtökohdatkin ovat selvästi viime kesää paremmat.

Uusi päävalmentaja Jussi Savolainen tuntee Ahosen pitkältä ajalta, ja viime kauden epäonnistunut roolitus on taatusti tuoreessa muistissa. Tulevalla kaudella Ahonen ja Blomgren kantavatkin vastuun pelinteosta.

Vilppaan sopimuspelaajat kaudelle 2022-2023

  • Takamiehet: Perttu Blomgren, Roope Ahonen.
  • Takamies/laiturit: Mikko Koivisto, Niilo Kärkkäinen ja Tuukka Juntunen.
  • Laiturit: Juho Nenonen ja Riku Laine.
  • Päävalmentaja: Jussi Savolainen.
  • Apuvalmentajat: Jere Anttila ja Teemu Rannikko.
  • Fysiikkavalmentaja: Essi Lindgren.

 

Lue lisää: Vilppaan kotimainen osasto on todennäköisesti valmis

 

Korjattu klo 14:00: Tiistai maanantaiksi.

Päivitetty klo 18.50: Vilpas ei etsi enää kotimaista pelaajaa tai ulkomaalaista pelintekijää.