Arvoja ja airoja

0

Sauli Niinistö ja Sanna Marin lausuivat torstaina yhdessä, että heidän mielestään Suomen pitää hakea Naton jäsenyyttä niin nopeasti kuin mahdollista. Mieluimmin eilen.

Jo viimeistään keskiviikkona kävi selväksi, mitä Niinistö asiasta ajatteli. Sekä ääni että sanat oli viritetty tiukoiksi, kun hän lehdistötilaisuudessa kehotti Venäjää katsomaan peiliin, koska Natoon hakeutumiseen on aiheuttanut Venäjä.

Onko peilissä vika, jos naama on Putinin?

Tasavallan presidentti ja pääministeri eivät halunneet julkistaa kantojaan aikaisemmin, koska he halusivat antaa tilaa keskustelulle. Sitä onkin käyty, kunhan ensin päästiin keskustelemasta siitä, että pitää keskustella.

Tilan antaminen tarkoittaa, että merkittävimmät päättäjät eivät sano, mitä ajattelevat, jotta sanominen ei vaikuta keskusteluun, jonka perusteella he tekevät päätöksen, jonka ovat jo tehneet ennen keskustelua.

Keskustelun jälkeen valtion johto päätti olla samaa mieltä kuin kansa.

Aikojen kuluessa keskustelun kieli on muuttunut. Pitkään Natosta puhuttiin läntisenä arvoyhteisönä. Nyt tohditaan sanoa suoraan, että Pohjois-Atlantin puolustusliitolla on ydinarvojen lisäksi myös ydinaseita.

Mielet Suomessa ovat kääntyneet niin, että pitkään käytössä olleita arvoja on deaktivoitu. Osa on kätkenyt arvonsa puupinon taakse tai lattialautojen alle varmuuden vuoksi ja vastaisen varalle.

Myös suhtautuminen ihmisiin on muuttunut.

Britannian pääministeriä Boris Johnsonia on pidetty huvittavana brexitöörinä, mutta nyt hän on ihan hyvä tyyppi. Johnson johtaa mahtavinta eurooppalaista Nato-maata ja lupaa tukea ja turvaa Suomelle.

Johnson kävi tällä viikolla Ruotsissa ja Suomessa.

Ruotsin vierailuun sisältyi pääministerien yhteinen venehetki Magdalena Anderssonin kesäasunnolla. Puupaatissa ei ollut Johnsonin perämoottoria. Boris oli airoissa.

Johsonin käynti pohjoismaissa sai huomiota ilman ylimääräisiä kommervenkkejä. Tehoja olisi saatu lisää, jos Magdalena Andersson ja Boris Johnson olisivat soutaneet Tukholmasta Helsinkiin, eivätkä vain kierrelleet pienellä Harpsundinjärvellä.

Itämerellä tuulee aina sen verran, että Anderssoninkin tukka olisi ollut sekaisin.

Sote-uudistus ja Nato-uudistus toteutuvat Suomessa samaan aikaan. Kummassakin haetaan leveämpiä hartioita ja kummassakin nimimerkki huolestunut kansalainen kysyy: onko palveluita saatavilla myös reuna-alueilla.