Cadillac vei huomion vanhusten ulkoilupäivässä – Somero jatkaa ikääntyvien asumisen kehittämistä ministeriön tuella

0
Kauko Järvisellä (vas.) ja Jarkko Korpihuhdalla riitti juteltavaa Korpihuhdan Cadillacista. Kuva: SSS/Minna Filppu

– Tuo kiinnostaa, ilmoitti somerolainen Kauko Järvinen ja osoitti Jarkko Korpihuhdan komeaa valkoista amerikanrautaa.

Pihlajakylän rivitalojen sekä Tervaskannon ja Mäntykodin palvelutalojen asukkaiden ensimmäinen yhteinen ulkoilupäivä luotti menneen ajan autojen ja tanssimusiikin tenhoon. Pyörätuolillaan paikalle tullut Kauko Järvinen innostui tosissaan valkoisesta Cadillacista.

– Hieno yksilö, joita ei ole montaa Suomessa, hän kehui.

Korpihuhta kertoili Järviselle vuoden 1969 menopelistään, jonka hankki kahdeksan vuotta sitten. Kuusi vuotta meni auton kokoamiseen, joten kaksi vuotta on vasta tullut ajeltua.

Järvinen muisteli omia autojaan, joita hän omisti aikanaan useita kuten Fiatin, Mossen ja kupla-Volkkarin. Volkswagen Transporterilla mies teki 3 000 kilometrin Euroopan kierroksen.

Hanketyöntekijä Tommi Palomäki (vas.) veti aluksi pientä jumppaa osallistujille. Kuva: SSS/Minna Filppu

Pihlajakylän hanketyöntekijä Tommi Palomäen järjestämän nostalgiahenkisen tapahtuman otsikkona oli Vanhat autot ja kellohelmat. Paikalla oli kymmenkunta erilaista kulkupeliä Volvo Amazonin farmarimallista Fordin koppakoslaan. Mukana oli myös vanhusten kansanautoina muistamia merkkejä kuten Fiat 600, kupla-Volkkari ja muutama rätti-Citikka.

Vanhusten palvelutalojen hoitajaresurssit ovat rajalliset, mutta Palomäki oli saanut runsaasti vapaaehtoisia ulkoiluttajia vanhusneuvostosta, Someron Vanhaintuesta ja Eläkeliiton Someron yhdistyksestä. Valtaosa osallistujista istui pyörätuoleissa.

– Pyrimme saamaan mahdollisimman monet ulkoilmaan. Nostalgisilla autoilla, tansseilla ja musiikilla herätellään muistijälkiä, Palomäki kertoo.

Valtaosalla ulkoilupäivään osallistuneista oli kulkupelinään pyörätuoli tai rollaattori. Kuva: SSS/Minna Filppu

Muistot tuovat hyvää mieltä vuosikymmenten takaa. Myös Anita Hallapelto kurvasi paikalle pinkillä Cadillacillaan ja lavatanssiseura Monokas esitti tansseja kellohelmat heiluen. Grillimakkarat täydensivät ulkoilupäivän.

Somero käynnisti viime vuonna ympäristöministeriön tuella Pihlajakylähankkeen, joka paneutuu vanhusten välimuotoisen asumispalvelun kehittämiseen. Sairaalantiellä sijaitsevan Pihlajakylän rivitaloissa on 34 asuntoa, yhteistila ja toimisto. Tommi Palomäki järjestää asukkaille viikoittain yhteisöllistä toimintaa kuten lehtikatsauksia.

– Ja aina saa tulla juttelemaan, jos on huolia ja murheita.

Ympäristöministeriö on nyt myöntänyt Somerolle rahoituksen toiseen ikääntyvien kotona asumista tukevaan hankkeeseen. Yhteisöllisyyteen ja yhteistyöhön nojaavaan kehittämistyöhön kannustetaan mukaan yhdistyksiä ja yhteisöjä. Tavoitteena on hyödyntää myös kaupungin vanhus- ja vammaisneuvostojen, seurakunnan, taloyhtiöiden ja kyläyhteisöjen voimavaroja ja osaamista.

Hankkeen on yhteistyössä kaupungin perusturvatoimen kanssa valmistellut Someron Vanhaintuki ry, joka omistaa Turuntieltä kolme rivitaloa. Niissä on 37 ikääntyville tarkoitettua vuokra-asuntoa. Yhdistyksellä on taloissa yhteinen kokoontumistila, keittiö ja sauna.

– Hanke ei kohdistu pelkästään Turuntielle, vaan toimintamalleja pyritään jalkauttamaan ympäri Someroa, perusturvajohtaja Marjaana Sorokin toteaa.

Ympäristöministeriö maksaa 55 500 euron hankkeesta 33 300 euroa. Parhaillaan etsitään hanketyöntekijää, joka tulee toimimaan yhteisökoordinaattorina kaupungin ja yhteisöjen välillä ja luo uusia toimintamalleja. Hankkeeseen sisältyy vapaaehtoisten asumis- ja yhteisöllisyyskoordinaattoreiden kouluttaminen.

Vanhoissa autoissa riitti ihasteltavaa. Kuva: SSS/Minna Filppu

Pihlajakylän avulla Somerolla on saatu hyviä kokemuksia ja tietoa siitä, miten ikäihmisten hyvinvointia voidaan lisätä kustannustehokkaasti kehittämällä yhteisöllistä asumista ja järjestämällä virikkeellistä toimintaa.

Suomessa on akuutti tarve kehittää vanhusten välimuotoista asumista, joka lykkää siirtymistä tehostettuun palveluasumiseen. Nykyään monet päätyvät hoivakoteihin terveyskeskuksen vuodeosaston kautta.