Egres kasvoi projektista bändiksi – sinfonista metallia somerolais-salolaisin taustoin

0
Ensilevynsä julkaiseva Egres on yhtä kuin Tommi Nissinen (vas. rummut), Tristan Lumme (piano, koskettimet, taustalaulu) Vilma Peltokangas (sello), solisti Veera Hänninen, Juuso Tolonen (kitara, taustalaulu) ja Pekka Virtanen (basso). Kuva: Tuomas Hietala

Sinfonista metallimusiikkia soittava Egres julkaisee perjantaina ensimmäisen singlensä Endless Individuality. Kesäkuussa tulee julki viiden kappaleen albumi Introspection.

Kuuden hengen yhtyeen perustaja ja johtaja on somerolaislähtöinen Pekka ”Pexi” Virtanen. Egresin pianisti on Salossa kasvanut Tristan Lumme. Ensimmäisellä levyllä kuullaan solistina sopraano Veera Hännistä.

Vuosina 2011–2017 toimineessa somerolaisessa Kärkyssä Henrik ”Tiisu” Illikaisen ja Henry Isbergin kanssa soittanut Pekka Virtanen alkoi kehitellä Egresiä, kun koronapandemia hiljensi elämän. Bändin nimestä ei silloin vielä ollut tietoa.

– Pexi alkoi tehdä biisejä Veeran kanssa. Veeran kautta tuli sellisti, ja jotain kautta kitaristi. Pianistia he etsivät pitkään ja saivat vihiä minusta Salon musiikkipiireistä, Lumme kertoo.

Hän oli alkuun nihkeä ehdotukselle, koska meneillään oli kolme muutakin musiikkiprojektia.

– Päätin kuitenkin suostua mukaan, koska musiikki oli juuri sellaista, jota olen aina halunnut tehdä. Pexi oli tehnyt sinfonisia kappaleita ja toiminut eri tavalla kuin muut käyttäen paljon jousia ja kuoro-osuuksia. Biisit olivat orkesteripainotteista, vaikka sähkökitarat olivat mukana.

Lumme sanoo musiikin tuoneen mieleen Nightwishin, jonka kova fani hän on aina ollut.

– Pidän metallimusiikista, mutta olen melodinen. Tykkään sekä mahtipontisuudesta että progressiivisuudesta. Niitä molempia on Egresissä samoin kuin tahtilajeilla leikittelyä.

Porukka oli koossa huhtikuussa 2021, kun rumpalikin löytyi. Levyn teko alkoi viime vuoden marraskuussa ja nyt on valmista. Sävellyksistä on vastannut Virtanen, ja tekstit on tehnyt Hänninen.

Parissa biisissä on mukana Kaisaniemen koulun kuudennen musiikkiluokan kuoro.

– Saimme sovituksiin paljon apua. Levyn teko on ollut iso oppimatka, Lumme toteaa.

Bändin omakustanne ilmestyy kaikissa suoratoistopalveluissa ja myöhemmin cd-levynä. Vuoden päästä bändi prässättää vinyylin, jos julkaistu musiikki saa hyvän vastaanoton.

Kokoonpanossa soittavat basisti Virtasen ja pianisti Lumpeen lisäksi kitaristi Juuso Tolonen, rumpali Tommi Nissinen ja sellisti Vilma Peltokangas. Bändin nimi muokattiin Peltokankaan löytämästä sanasta Äkräs, joka liittyy karjalaiseen mytologiaan monipuolisen sadon ja kasvillisuuden haltiana.

Seuraava keikka on Helsingin Kalasatamassa lauantaina 21. toukokuuta.

– Siellä soitetaan 31-minuuttinen levy alusta loppuun, Lumme lupaa.

Tommi Nissinen (vas.), Pekka Virtanen, Juuso Tolonen, Veera Hänninen, Tristan Lumme ja Vilma Peltokangas soittivat viime kesänä Salon ohjelmallisella sunnuntaitorilla.

Egres saapuu Saloon torikeikalle sunnuntaina 17. heinäkuuta. Halikon ravintola Nemo on vuorossa syksyllä.

Bändillä on jo valmiina uuttakin materiaalia. Egres ei jääkään korona-ajan projektiksi, vaan jatkaa elämäänsä.

– Huomasimme, miten kivaa meillä on yhdessä ja miten iso konsepti Egres on. Pexi on säveltänyt, ja minä olen tehnyt sanoituksia Veeran kanssa, Lumme kertoo.

– Toiveena on hankkia enemmän keikkaa ja saada levymyyntiä niin, ettei ensimmäinen levy jäisi viimeiseksi.

Sopraano Veera Hännisen aika ei riitä vakituiseen bänditoimintaan, joten solistiksi vaihtuu jo levynjulkaisukeikalla mezzosopraano Hanna Lahtinen.

Tristan Lumme kuvailee pääkaupunkiseutulaisen Egresin musiikkia elokuvamaiseksi ja progressiiviseksi, sello- ja pianopainotteiseksi elämysmetalliksi.

– Tyylin isoja vaikuttajia on Hollywood-säveltäjänä tunnettu saksalainen Hans Zimmer.

Turussa syntynyt ja Perttelin Hähkänällä kasvanut Lumme muutti vajaat kymmenen vuotta sitten Helsinkiin. Hän on senkin jälkeen keikkaillut seudulla Salon ohjelmallisilla sunnuntaitoreilla ja Kokkilan Lossirannassa, jonka naapurissa hänen isänsä Alex Setzer ​ pitää Angelniemen Piano & Flygel Ateljeeta.

– Isän ansiosta olen saanut Salon keikoille käyttööni flyygelin.

Nurmijärven Klaukkalassa asuva Tristan Lumme on automaatioinsinööri ja työskentele 3D-mallintajana ja kenttäinsinöörinä Swagelok Helsingissä.

– Musiikista ei saa tarpeeksi elantoa!