Huippukauden Belgiassa pelanneen Niklas Breilinin on todistettava tasonsa joka päivä – ”Ei sinne voi lähteä ja sanoa, että maksakaa 50 000 euroa ekasta kaudesta”

0
Niklas Breilinin "hihapelaaminen" nosti hänet seurajoukkueensa avainpelaajaksi. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Suomessa pelaavan lupaavan nuoren palloilijan uralla tulee jossain vaiheessa eteen kysymys, johon ei ole oikeaa vastausta: milloin on oikea aika lähteä ulkomaille?

– Onko kukaan koskaan oikeasti valmis lähtemään? Senhän näkee vasta siellä, että pärjääkö, salolaislähtöinen maajoukkuelibero Niklas Breilin pohtii.

– En sano, että pelaajien on lähdettävä Suomen liigasta mahdollisimman pian. Kyse on siitä, koska aika on kypsä ja esimerkiksi ”Niken” aika oli kypsä, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks muistuttaa.

Kotimaan Mestaruusliigassa jo alle parikymppisenä loistanut Breilin lähti Belgiaan viime kesänä ja ainakin nyt lähtö näyttää hyvin ajoitetulta. Breilin pelasi vahvan kauden Gentissä ja oli yksi joukkueen avainpelaajista.

– Nikke löysi sarjan, joka on hyvätasoinen, ja seuran, jossa hän pääsee pelaamaan paljon. Ja Nikke pelasi superkauden. Seurasin häntä tarkasti, koska Belgia on kotimaani, lähes vuosikymmenen Belgiassa valmentanut Banks muistutti.

Kauden kruunasi täysin puskista tullut Belgian cupin voitto.

– Kukaan ei odottanut, että Gent olisi voittanut cupin, Banks taustoitti.

– Jep. Jo välieräpaikka oli meille iso saavutus, Breilin myöntää.

”Ehkä olisin voinut päästä Veikkausliigaan.”

Cupin finaalia seurasi Antwerpenissa yli 7 000 katsojaa, mikä on taas yksi osoitus siitä, että muualla cupia arvostetaan enemmän ja siitä on osattu rakentaa kauden toinen huipennus.

– Jos MM-kisoja ei lasketa, niin cupin finaali oli hienoin tapahtuma, jossa olen pelannut, Breilin hehkutti.

Belgian liigassa kausi ei ollut ihan niin hehkeä, vaikka se olikin yksi seurahistorian parhaista. Gent putosi omituisessa sarjajärjestelmässä alempaan jatkosarjaan ja pelasi loppukauden ilman panosta, kun cupin voitto varmisti jo europelipaikan tulevalle kaudelle.

Breilinin sopimuksessa Gentin kanssa on optiovuosi, joka olisi pitänyt käyttää tammikuuhun mennessä. Lopulta Breilin sorvasi salolaisagenttinsa Nisse Huttusen kanssa kokonaan uuden jatkosopimuksen, joka kattaa ensi kauden.

– Kyllä me Nissen kanssa keskusteltiin vaihtoehdoista, mutta aika nopeasti päädyttiin tähän.

Pelin tasosta, olosuhteista ja kulttuurieroista on helppo puhua, mutta rahasta ei. Tosin tässäkin Breilin on normaalia rehellisempi.

– Ensimmäisellä kaudella panostettiin enemmän siihen, että saan paikan ulkomailta ja näytän, mitä osaan. Vasta sen jälkeen voi kysyä, että maksatteko jatkossa enemmän. Ei sinne voi lähteä ja sanoa, että maksakaa 50 000 euroa ekasta kaudesta, Breilin muistuttaa realiteeteista.

Niklas Breilin palaa maajoukkuepaitaan Salohallissa pelattavissa Viro-maaotteluissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Realiteetti on myös se, että ulkomaalaispelaajan on todistettava tasonsa joka päivä.

– Jos ei taso riitä, saat lähteä, Breilin hymähtää.

– Tason ylläpitämiseksi on ammattilaisen oltava ammattilainen myös arjessa lentopallokentän ulkopuolella.

– Kokonaisuus pitää pilkkoa pieniksi paloiksi ja nostaa jokaisessa asiassa tasoa, Breilin kuvailee.

Breilin viihtyi Gentin historiallisessa yliopistokaupungissa hyvin. Normipulliaiselle hyvän suklaan ja vielä paremman oluen maa kuulostaa hyvältä, mutta huippulibero ei luonnollisesti näistä eduista voi nauttia kuin korkeintaan satunnaisin kerta-annoksin.

– Gent on aika lailla kuin Tampere. Eli ei todellakaan mikään pikkukylä kuten (Akseli) Lankisella (32 000 asukkaan Menen), jossa ei ole muuta kuin se lentopallo.

– Gentissä on esimerkiksi iso futisseura. Eli jos haluaa tehdä muutakin kuin lentopalloa, niin mahdollisuuksia riittää.

Jalkapallosta puheen ollen: Salon Urheilupuiston yläkentällä käydään joka kesä vakiopohdinta, että kuinka hyvä jalkapalloilija Niklas Breilinistä olisi tullut. Breilin oli SalPan loistavan 1999–2000 syntyneiden ikäluokan parhaita pelaajia ennen kuin valitsi lentopallon.

– Itse asiassa porukoiden kanssa mietittiin just ihan samaa. Vaikea sanoa… Ehkä olisin voinut päästä Veikkausliigaan, Breilin pohtii.

Jalkapalloon hän ei ole koskenut enää vuosiin, joten se juna meni jo.

Seurajoukkuekauden jälkeen Breilin latasi viikon verran akkujaan ja liittyi maajoukkueen mukaan Salon leirille.

 ”Onko kukaan koskaan oikeasti valmis lähtemään?”

Suomen pelaajaryhmä on nuori ja 30 maaottelun Breilin kuuluu sen kokeneempaan puoliskoon. Breilin sentään tunsi kaikki muut kanssapelaajat paitsi Salon Viestissä hiljattain A-poikien Suomen mestaruuden voittanutta Luka Marttilan.

Breilin muodostaa Salohallin Viro-otteluissa liberokaksikon yhdessä Voitto Köykän kanssa.

Suomen pitkäaikainen ykköslibero Lauri Kerminen pelasi kiistanalaisesti kautensa loppuun Venäjällä maan hyökkäyssodasta huolimatta. Kermisen asema maajoukkueessa on vielä auki, toisaalta kesän päätavoite eli EM-karsinnat pelataan vasta elokuussa, jolloin likaisin pöly aiheen ympärillä on ehtinyt jo laskeutua ja pyyhkiytyä pois.

Miesten maaottelut Suomi-Viro Salohallissa tänään ja huomenna kello 18.30.