Eläinetsintää vapaaehtoisvoimin

0
Salolaisen Leif Fredrikssonin westie Osku on Varsinais-Suomen ainut pätevöity etsijäkoira.

Eläinten etsintään koulutetut koirat ovat suureksi avuksi, kun lemmikki tai kotieläin karkaa. Valtakunnallinen asiantuntijajärjestö Etsijäkoiraliitto auttaa vuosittain yli tuhannen eläimen etsinnässä koirista ja kissoista hevosiin, lampaisiin, kilpikonniin ja kaneihin.
Liiton neuvontapuhelimeen tuli viime vuonna 1 600 soittoa. 90 prosenttia karkureista kotiutuu parissa päivässä omin avuin tai omistajalle annettujen neuvojen ansiosta, mutta muita on lähdettävä etsimään.

Etsijäkoirakko lähetetään paikalle heti, jos kadoksissa on loukkaantunut, sairas tai vanha eläin. Muita lähdetään jäljittämään muutaman päivän päästä.
Koiria lähtee omille teilleen eniten keväällä ja kesällä. Kiintoisat hajut ja riistan jahtaaminen voivat houkutella ne pitkälle, mutta myös säikähtäminen voi saada ne pakenemaan kauas.
Aina ne eivät löydä itse takaisin tai ne voivat jäädä loukkuun. Lemmikit voivat karata myös autokolarin yhteydessä.

Etsijäkoirat ovat kotikoiria, jotka on koulutettu harrastuksen vuoksi. Harrastus vaatii pitkäjänteisyyttä, sillä koulutus kestää vähimmillään kolme vuotta.
Monia tärkeitä palveluja on tarjolla vain ihmisten harrastuneisuuden ja auttamishalun ansiosta. Arvokasta ja tarpeellista työtä tehdään monella alalla vapaaehtoisvoimin.
Etsijäkoiratoiminnasta apua tarvitsevat ihmiset saavat erikoisosaamista vaativan palvelun, lemmikit ja kotieläimet pääsevät takaisin kotiinsa ja etsijäkoira omistajineen nauttii mielekkäästä harrastuksesta.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments