Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin

9

Euroalueen inflaatio kiihtyi toukokuussa ennätykselliseen 8,1 prosenttiin viime vuoteen verrattuna, kun Ukrainan sota nosti energian ja ruuan hintoja.
Kuluttajahintojen noususta euroalueen 19 EU-jäsenvaltiossa raportoi EU:n tilastoviranomainen Eurostat.
Inflaatio nousi 8,1 prosenttiin huhtikuun 7,4 prosentista. Edellinen ennätyslukema nähtiin maaliskuussa, jolloin inflaatio oli 7,5 prosentissa.
Ennätyslukema voi nopeuttaa Euroopan keskuspankin aikeita nostaa ohjauskorkoja, mikä olisi tapa hillitä inflaatiota. EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde sanoi reilu viikko sitten, että EKP luopuu todennäköisesti negatiivisten korkojen aikakaudesta syyskuun loppuun mennessä.
Lagarden mukaan euroalueen talous ei ole ylikuumentunut, vaan sekä kulutus että investoinnit ovat edelleen koronaa edeltävän tason alapuolella.

STT

Kuvat:

9 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Masa
1 kuukausi sitten

Euroon liittymisen hyväksi puoleksi sanottiin ainakin ruuan hinnan laskeminen, mutta ei ole Suomessa laskenut, on kaikki mahtunut ahneiden tukkuliikkeiden ja kauppiaiden taskuihin. Samoin luvattiin, ettei inflaatio syö, mutta silti jatkuvasti on ollut inflaatiota enemmän tai vähemmän, tällä hetkellä toisin hyvin runsaasti.
Nyt olisikin hyvä hetki jäädyttää elintarvikkeiden hinnat, ja kauppa, tukku sekä myllyt, teurastamot ja leipomot luopuisivat ylisuurista voitoistaan.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  Masa

Vuodesta 1981 vuoteen 2017 ruoan reaalihinta laski Suomessa 21 %, se euroon liittymisestä.

Marko
1 kuukausi sitten
Reply to  Masa

Ei kai se ole euron vika jos tukkuliikkeet ovat ahneita, eikä kukaan ole luvannut koskaan mitään nollainflaatiota. Suomessa on kauppa liian keskittynyt ,ei ole aitoa kilpailua. Katsokaa liikevaihdoista, kuka niitä suuria voittoja takoo, tuskin nyt ainakaan leipomot.

pertti
1 kuukausi sitten

Sitähän ne pakotteet tekevät. Pahin on vasta tulossa. Pakotteiden ongelmat jäävät Eurooppaan, ja maksajat tulee Euroopasta. Yhdysvaltojen poliittinen valta maailmassa kasva, ja kauppa myynnin osalta harpaa korkeuksiin. Yhdysvallat on hyvin osannut asian järjestää, kannatti heille varmaan Ukraina uhrata. Eikä eurooppalaiset ymmärrä vieläkään.
Suomi on siinä pelinappulana juuri samoin kuin Ukrainakin.

MDI
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Unohtuiko Pertiltä NATO, eikö sekin ole syyllinen kaikkeen?

Pertin tulkinta sama kuin Venäjällä
1 kuukausi sitten
Reply to  pertti

Ukraina on itsenäinen valtio, johon naapurivaltio Venäjä hyökkäsi, ei Yhdysvallat.

pertti
1 kuukausi sitten

Sitähän juuri kirjoitin, eivät ymmärrä vieläkään.
Eikö Yhdysvallat ole yksi Naton jäsen? Jos Nato ei sano itseään irti Yhdysvalain toimista, on myös syyllinen..selkeää, eikö?

Löytyykö Apua Mistään?
1 kuukausi sitten

Silloin joskus, kun seitsemänkymppinen oli nelikymppinen, oli palkoissa ja eläkkeissä joku inflaation noususta tuleva korotus. Se tosin operoitiin niin, ettei se juurikaan toteutunut, kun bensan, tupakan, kahvin tms. hintaa pudotettiin sillä hetkellä . Nyt ei ole mitään suojaa inflaation kurimukseen, kun hinnat nousevat nousemistaan ja tulot pysyvät paikallaan, etenkin eläkkeet. Siinä hiipuu Suomestakin kuuluisa onnellisuus inflaation myötä.

besser
1 kuukausi sitten

Kun koronaelvytystä pistettin Euroopassa tuhat miljardia ja Usassa kolmetuhatta miljardia. Niin siinä se inflaation syy on. Kun painokoneet pukkaa setelielvytystä tuohon tahtiin niin kysyntä nostaa hintoja, koska kaikille ei riitä.