Fazer suunnittelee mittavaa makeistehdasinvestointia Lahteen

0

Elintarvikekonserni Fazer suunnittelee mittavaa makeistehdasinvestointia Lahteen.
Fazer on allekirjoittanut Lahden kaupungin kanssa yhteistyösopimuksen 34 hehtaarin kokoisen tontin varaamisesta makeistehtaalle Pippo-Kujalan teollisuusalueelta. Yhteistyösopimus on osa tehtaan perussuunnitteluvaihetta ja edeltää varsinaista investointipäätöstä, joka on odotettavissa vuoden 2023 alkupuoliskolla.
Tehdasinvestoinnin edetessä uusi tehdas korvaisi nykyiset makeistehtaat Vantaalla ja Lappeenrannassa. Toiminta siirtyisi uuteen tehtaaseen vaiheittain vuosien 2025-27 aikana.
Fazer kertoi tammikuussa suunnittelevansa investointia uudenaikaiseen makeistehtaaseen, jolla korvattaisiin Vantaan ja Lappeenrannan tuotantolaitokset. Fazer kertoi samalla käynnistävänsä yhteistoimintaneuvottelut Vantaan ja Lappeenrannan tehtailla työpaikan sijainnin mahdollisesta muutoksesta.
Fazerin nykyiset makeistehtaat työllistävät noin 900 henkeä. Vantaalla työskentelee noin 500 henkeä ja Lappeenrannassa noin 400.

Kymmeniä vaihtoehtoja arvioitiin

Fazer Makeisten toimitusjohtajan Markus Hellströmin mukaan uuden tehdaspaikkakunnan valintaan ovat vaikuttaneet useat eri tekijät. Hänen mukaansa Fazer on arvioinut huolellisesti kymmeniä eri vaihtoehtoja uuden tehtaan kotikaupungiksi.
– Lahti tarjoaisi erinomaiset puitteet työntekijöiden sujuvaan arkeen, joka on pitkällä aikavälillä perusedellytys henkilöstön hyvinvoinnille ja saatavuudelle. Muualla asuville Lahti on liikenneyhteyksien ansiosta hyvin saavutettavissa, Hellström perustelee valintaa Fazerin tiedotteessa.
– Ehdolla oleva maa-alue on tarpeisiimme nähden tarpeeksi suuri ja mahdollistaa makeistehtaan kehittymisen myös tulevaisuudessa. Pippo-Kujalan teollisuusalue on logistisesti ja rakennusteknisesti hyvä ratkaisu, Hellström jatkaa.

Lahdessa jo nyt 600 fazerilaista

Lahden kaupunginjohtajan Pekka Timosen mukaan Lahti auttaisi osaltaan Fazeria sen ympäristötavoitteiden saavuttamisessa, sillä Lahden tavoitteena on olla ensimmäisenä suomalaiskaupunkina hiilineutraali jo vuonna 2025.
– Meille olisi suuri kunnia saada olla Fazerin Sinisen ja Mariannen uusi kotikaupunki, Timonen sanoo tiedotteessa.
Fazer työllistää jo tällä hetkellä Lahdessa noin 600 henkilöä. Yhtiöllä on Lahdessa pitkät perinteet, sillä se osti jo vuonna 1958 Oululaisen leipomon ja vuonna 1971 Lahteen rakennettiin oma mylly. Kärpäsenmäen tehdasalueella toimii lisäksi hapankorpputehdas ja huhtikuussa avattu kauraksylitolitehdas. Lahdessa toimii myös Fazerin gluteeniton leipomo.
– Toivomme, että mahdollisimman moni Fazerin makeistehtaiden nykyisistä työntekijöistä perheineen harkitsisi vakavasti muuttoa Lahteen. Tarjoamme heille muun muassa oman tervetuliaispalvelun, suuren kaupungin monet edut ja kohtuuhintaista asumista, Timonen sanoo.
Lahden kaupungin ja Fazerin välinen yhteistyö sisältää muun muassa joukko- ja tietoliikenneyhteyksien kehittämistä sekä tehtaan henkilöstön saatavuuteen liittyvien kysymysten ratkaisemista yhdessä. Lahden kaupunki on muun muassa sopinut paikallisten oppilaitosten kanssa Fazerin tarpeita vastaavasta koulutusyhteistyöstä.
Sopimuksen voimassaoloaikana Lahden kaupunki sitoutuu olemaan myymättä tehdastonttia muille. Samalla kaupunki vastaa tontin esirakentamisesta yhteistyösopimuksessa sovitussa aikataulussa.

Tuomas Savonen

STT

Kuvat: