Haalariväki kokoontui Saloon fiilistelemään böndetunnelmaa, mutta onko Salossa opiskelijaelämää? – ”Yritellään herätellä sitä tässä”

0
Böndeapprot keräsi torstaina opiskelijoita Saloon. Vanhaan kotikaupunkiinsa baarikierrokselle olivat lähteneet myös Henna Hurme (vas.) ja Julia Jansen Turusta sekä Saara Paananen Helsingistä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

– Todellakin piti tulla. Tarjolla oli tutustumismatka Brysseliin komissioon, mutta tämä voittaa sen.

Näin ilakoi Oona Mynttinen. Hän opiskelee journalistiikkaa Tampereen yliopistossa, mutta torstai-iltana Mynttinen suuntasi Salon keskustassa baarista toiseen Böndeapprot-tapahtumassa.

Mynttisen seurana oli Tampereella yhteiskuntatutkimusta opiskeleva Lotta Pekola.

Sekä Mynttinen että Pekola ovat kotoisin Salosta. Kun he kuulivat vanhan kotikaupungin opiskelijatapahtumasta, osallistuminen oli heti selvä asia.

– Kun jotain tapahtuu Salossa, piti lähteä, kaksikko tuumaa.

Lotta Pekola (vas.) ja Oona Mynttinen saivat passeihin illan toisen merkinnän Dramallama-baarissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Yleensä Salossa ei ole tarjolla opiskelijaelämää. Tämän sanovat suorasukaisesti Böndeapprot-tapahtuman järjestäjät.

– Yritellään herätellä sitä tässä, toteaa Salon seudun ammattiopistossa liiketoimintaa opiskeleva Roope Paasivaara.

Paasivaara sekä Turun ammattikorkeakoulussa Salossa opiskelevat Eemil Peltola, Iida Pyörre ja Salla Kakko jakoivat Böndeapprojen torille viritetyssä lähtöpisteessä karttoja ja rastipasseja osallistujille. Tarjolla oli 12 paikan kattaus baareja, kahviloita ja ruokapaikkoja.

Nelikko opiskelee ja asuu Salossa. Heitä yhdistää myös opiskelijoiden pyörittämä Osuuskunta Visioona, jonka nimissä Böndeapprot järjestettiin. Nelikon toiveena on, että Salosta kehittyisi virkeämpi opiskelijakaupunki.

Onko jo jotain konkreettista viritteillä?

– Ei voi vielä paljastaa, sanoo Eemil Peltola.

Salla Kakko (vas.), Roope Paasivaara, Eemil Peltola ja Iida Pyörre toivovat Salon opiskelijaelämän vilkastuvan ja tekevät myös töitä sen eteen. Kuva: SSS/Minna Määttänen
Aalto-yliopistossa energiatekniikkaa opiskelevat Antti Inkinen (vas.) ja Teemu Soukki olivat tulleet Saloon Espoosta. Inkinen on Salosta kotoisin, mutta Soukki kertoo aiemmin vain ajaneensa Salon läpi pysähtymättä. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Böndeapproihin myytiin ennakkoon noin 200 lippua.

Salon Seudun Sanomien jututtamia osallistujia tuntui yhdistävän ennen kaikkea yksi asia: he olivat kotoisin Salosta.

Böndeapproihin oli lähdetty fiilistelemään entistä kotikaupunkia ja katsomaan, onko tutuille kaduille ilmestynyt uusia baareja. Majoituskin tuntui olevan monella kätevästi järjestetty lapsuudenkodissa vanhempien luona.

Julia Jansen oli tehnyt paluun böndelle ystäviensä Henna Hurmeen ja Saara Paanasen kanssa. Salosta kotoisin oleva kolmikko pani tyytyväisinä merkille sään, joka alkoi torstaina muistuttaa jo ihan oikeaa kesää.

– Nyt ulkoilutetaan haalareita viimeistä kertaa tällä lukukaudella. Odotukset ovat hyvät, Jansen iloitsi matkalla ensimmäiselle rastille.

Turun yliopistossa kulttuurien tutkimusta opiskeleva Julia Jansen (vas.), Helsingin yliopistossa farmasiaa opiskeleva Saara Paananen ja Turun yliopistossa kirjallisuustiedettä opiskeleva Henna Hurme olivat tehneet treffit vanhaan kotikaupunkiinsa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mikä appro?

  • Appro on opiskelijatapahtumakonsepti.
  • Approissa suoritetaan tyypillisesti tietty määrä rasteja, joista kustakin saa suoritusmerkinnän rastipassiin.
  • Opiskelijakaupungeissa järjestetään suuria approtapahtumia. Esimerkiksi Tampereella järjestettävä Hämeenkadun Appro on yksi Suomen suurimmista opiskelijatapahtumista.
  • Approon osallistumisesta saa yleensä haalarimerkin. Salossa järjestetyn Böndeapprot-tapahtuman merkin kuvassa on traktori ja lehmä.