Haaveammatti vaihtui astronautista lääkäriksi – halikkolainen Jenni Saarinen kirjoitti huipputuloksen Turussa

0
Jenni Saarinen on varttunut sukutilalle, mutta ei ole miettinyt maanviljelijän ammattia. Vanhemmatkin ovat kannustaneet opiskelemaan "niin pitkälle kuin mahdollista".

Halikon Hajalassa asuvan Jenni Saarisen, 19, haaveammatti oli peruskoulussa astronautti.

Hän tiesi jo varhain, ettei avaruuteen olisi asiaa huonolla todistuksella. Siksi tyttö teki koulussa parhaansa.

Haaveammatti herätti Jennin kiinnostuksen luonnontieteisiin. Hän hakeutui Hajalan alakoulun jälkeen Armfeltin koulun matemaattis-luonnontieteelliselle luma-luokalle ja myöhemmin Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion luonnontiedelinjalle.

Lukiossa haaveammatti vaihtui lääkäriksi, mutta opiskelutahti jatkui tiukkana.

Palkinto kovasta työstä tuli tiistaina. Jenni Saarisen ylioppilastodistuksessa on kuusi laudaturia ja yksi eximia.

– Uskoisin, että pääsen Turun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan ilman pääsykokeita. Olen vertaillut viime vuosien vaatimustasoa, ja tämän pitäisi riittää, Jenni Saarinen sanoo.

Kirjoituksissa erityinen ilonaihe on, että fysiikasta, kemiasta ja biologiasta tuli laudatur. Muut ”ällät” tulivat ruotsista, englannista ja äidinkielestä.

Matematiikka jäi neljän pisteen päähän ylimmästä arvosanasta, mutta se ei harmita, eikä suunnitelmissa ole arvosanan korottaminen syksyllä.

– Lääkärin ammatti kiinnostaa minua, koska luonnontieteet ovat sitä lähellä. Haluan myös auttaa työssäni ihmisiä. Jenni Saarinen perustelee.

Hän on jo alustavasti ajatellut erikoistumista radiologiaan, koska fysiikka kiinnostaa.

– Sitä on aikaa miettiä. Lääkärin yleisopinnot kestävät kuusi vuotta, ja vasta sen jälkeen on mahdollisuus erikoistua.

Sukutilalla Hajalassa kasvanut nuori nainen sanoo, että kotona on aina kannustettu opiskelemaan. Äiti ja isä ovat kumpikin opiskelleet yliopistossa.

– Maanviljelys on käynyt mielessä, mutta ei ehkä vakavasti. Sen suhteen kotona ei ole odotuksia. Minulle on sanottu, että opiskele niin pitkälle kuin suinkin.

Hyvää tukea Saarinen on saanut myös opettajiltaan. Hän mainitsee nimeltä Kimmo Ansamaan Hajalan koulusta, Joonas Meren Armfeltista ja Kalle Vähä-Heikkilän lukiosta.

– Minulla on ollut joka koulussa vähintään yksi lempiopettaja, jonka tunnille on ollut kiva mennä. Ja silloin, kun on kivaa, innostuu aineesta yhä enemmän, hän perustelee.

Jenni Saarinen luonnehtii itseään määrätietoiseksi opiskelijaksi. Hän on ollut sellainen pienestä pitäen.

– Luin esimerkiksi koko lukuloman aamusta iltaan. Vanhemmat muistuttivat välillä, että taukojakin on hyvä pitää, hän nauraa.

Sama perusteellisuus näkyi, kun piti hakea jatko-opiskelupaikkaa. Saarinen haki Turun yliopiston lisäksi lääketieteelliseen Tampereelle, Ouluun ja Kuopioon. Lisäksi hän pisti hakupaperit Turun yliopiston biolääketieteen laitokselle ja biokemiaan.

– Halusin laittaa kaikki kuusi vaihtoehtoa!

Saarisen perheessä vietetään kesäkuun alussa tuplajuhlia, sillä Jennin kaksoisveli Joonas kirjoitti ylioppilaaksi Halikon lukiosta.

Juhlien jälkeen Jenni Saarinen alkaa valmistautua Turkuun muuttoon ja tuleviin opiskeluihin.

– Jännittää, mutta toisaalta sitä myös odottaa, että pääsee kokeilemaan omia siipiään. Ja kotiin pääsee kuitenkin aina viikonloppuisin!