Halikon Kärävuoren alle saattaa tulla vallihauta ja penger – valtuusto hyväksyi kiinteistöjen lunastamiseen tarvittavan lisämäärärahan ilman puheita

8
Salo aikoo purkaa Kärävuoren vaara-alueella olevat talot lunastamisen jälkeen. Lisäksi alueelle on rakennettava penger, joka estää uusien kivien vyörymisen Vaskiontielle. (Kuva: SSS/Marko Mattila)

Halikon Kärävuoren sortuma-alueen kiinteistöjen lunastaminen on hyväksytty Salon kaupunginvaltuustossa.

Valtuusto myönsi maanantaina 900 000 euron lisämäärärahan maanhankintaan loppuvuoden ajaksi.

Osa määrärahasta on tarkoitus käyttää viiden kiinteistön lunastamiseen ja loppuraha muihin maakauppoihin.

Päätös oli yksimielinen, eikä valtuustossa käytetty aiheesta ensimmäistäkään puheenvuoroa. Valtuuston kokous kesti alle puoli tuntia.

Salon kaupunkikehitysjohtajan Mika Mannerveden mukaan sortuma-alueen kiinteistöjen lunastamisesta tehdään erilliset päätökset kaupunginhallituksessa. Kauppoja on tarkoitus tehdä nopeasti.

– Jos hyvin käy, seuraavan kaupunginhallituksen listalla on jo kauppoja, Mannervesi sanoo.

Kauppojen hyväksymisen jälkeen Salon on odotettava päätösten valitusaika.

– Kun se on ohi ja kaupunki saa lainhuudon kiinteistöille, päästään hakemaan purkulupia rakennuksille. Tässä kohtaa suurin kiire rupeaa olemaan jo ohi, mutta taloja ei ole tarkoituksenmukaista pitää pitkään tyhjillään, Mannervesi suunnittelee.

Kutsumattomien vieraiden varalta kiinteistöt saatetaan aidata väliaikaisesti ennen purkutöihin ryhtymistä.

Kaupungin on varmistettava myös, etteivät kalliosta mahdollisesti myöhemmin irtoavat lohkareet pääse Vaskiontielle asti.

Todennäköisesti kallioseinämän ja Vaskiontien välille on kaivettava jonkinlainen vallihauta ja penger, joka pysäyttää putoavat kivet.

– Sekä talojen purkamiselle että muille toimenpiteille tarvitaan mahdollisesti vielä uusia lisämäärärahoja, Mika Mannervesi sanoo.

Talojen purkutyö hankitaan todennäköisesti kilpailutuksen jälkeen yksityisiltä urakoitsijoilta.

Kärävuoren sortuma sattui maaliskuun alussa. Kallioseinämästä irtosi kaksi suurta lohkaretta, joista toinen murskasi pihasaunan ja toinen murjoi auton lunastuskuntoon.

Viranomaiset evakuoivat asukkaat viidestä kiinteistöstä, ja kaupunki teetti asiantuntija-arvion kallioseinämän vaarattomaksi tekemisestä. Sen alustava kustannusarvio oli 1,2 miljoonaa euroa.

Kaupunki päätyi kiinteistöjen lunastamiseen, koska se on edullisempi vaihtoehto. Myös kaikkien viiden kiinteistön omistajat ovat olleet halukkaita neuvottelemaan kaupoista.

Kallioseinämä on Salon kaupungin omistuksessa ja se on kaavoitettu puistoksi. Siksi kaupunki on vastuussa kalliosta.

8 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Make
1 kuukausi sitten

Halvemmaksi olisi tullut kun olisi verkotettu. Purkukustannukset ja vallihauta lienee puoli miljoonaa.

Eija Seppälä
1 kuukausi sitten

Samaa mietin. Viisi lunastettavaa kiinteistöä, purkutyöt ja vallihauta. Ei tuo raha riitä noihin kaikkiin millään. Miksei kerrota heti kokonaissummaa? Vakuutusyhtiö kaiketi ei sitten korvaa mitään?

Vaihtoehtoja on
1 kuukausi sitten
Reply to  Eija Seppälä

Kallion eroosio on ennalta arvattava luonnonilmiö, joten vakuutuskorvauksiin en näkisi mahdollisuuksia.

Jatkokäyttöä ajatellen tulisi edullisemmaksi ja hienommaksi toteuttaa paikalle jo aiemmin esitetty kirsikkapuumetsä, kuin kalliita maansiirtotöitä vaativa vallihauta ja penger. Vaikka kallion arvokas kivimateriaali ilman muuta kiinnostaa alan yrittäjiä.

Olli
1 kuukausi sitten

Lieneeköhän vallihauta kaukaa haetulta varotoimelta, ei satoja kiloja painavat kivet paljoa pompi eivätkä myöskään pyöri niin vähän viettämällä maalla mikä kyseisen kallion juurella on, puhumattakaan sitten tonnien painoisista. Tuolla ajatuksella pitäsi kaikki maanteiden kallioleikkaukset tehdä samaan muottiin.

Kirsti Pakaste
1 kuukausi sitten

Ennen sortumia on ikäviä onnettomuuksia sattunut. Erästä lasta etsittiin pitkään. Kallion päälle, reuna-alueille pitää rakentaa suoja-aita. Se estäisi putoamiset. Lapset puhuivat sikavarkaan luolasta. Totta vai tarua en tiedä.

Kärävuoressa asuneena päätös on oikea. Varmistakaa turvallinen liikkuminen alueella, myös kallion päällä.

Ei aidat pitele, jos tahto on kova
1 kuukausi sitten
Reply to  Kirsti Pakaste

Taisi se Sika-Kyöstin piilo tulla jo alas. Onhan sieltä kalliolta pudonnut ihmisiä, vahingossa ja tahallaan, mutta se ei ole kallion syy.

Mutta oikeassa olet, parempi aita saisi olla. Itsekin Sika-Kyöstin luolaa joskus lapsena etsinyt.

Olli
1 kuukausi sitten

Kyllä se Sika-Kyöstin luola siellä on, tosin se on vain isompi lohkareista muodostunut kallionkolo. Tuskin siellä kukaan on pidempiä aikoja viettänyt, oli lapsillekin melko ahdas. Sisäpuolen yhteen kiveen oli hakattu kirjaimet SK.

Mahdollista on myös, että pudonnut lohkare, ainakin toinen, on luolasta niin kuin arvioitu. En muista luolan sijaintia tarkkaan kallioseinämällä, aikaa on kulunut käynnistäni vuosikymmeniä.

Lasse Reunanen / Salo
1 kuukausi sitten

Vallihauta ei äkkiseltään tunnu hyvältä ajatukselta. Puistoksi muutettuna ja sopivilla kasveilla liika liikkuminen siellä estyy ja muutaman metrin suojaestekin riittää alhaalle. Ylös myös ehjä matalakin aita varoituskilpineen antaa ymmärtäville riittävän suojan. Pikkulapsia (- 7v.) ilman aikuisia ei siellä liikkunekaan.