Halikon Kirkonniittyä hoidetaan oikein urakalla – jokinotkossa työskentelevät sekä Waltin iskuryhmäläiset että lampaat

0
Halikon Kirkonniityllä tehdään parhaillaan luonnonhoitotöitä. Paikalla on Salon työpajatoiminta Waltin iskuryhmä eli ulkotyöryhmä. Työvalmentaja Otso Lapila (vas.) ja Roope Kreula viihtyvät komeissa maisemissa Halikonjoen ja kirkon kupessa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Halikon Kirkonniityltä kuuluu keväisiä työnääniä. Salon työllisyyspalvelujen Waltin ulkotyöryhmä eli tuttavallisemmin iskuryhmä on täydessä työn touhussa.

Kirkonniityn rehottava ruusupensaikko saa kyytiä, kun Tommy Finnberg leikkaa pensaikkoa raivaussahalla matalaksi.

– Ruusupensaikko leikattiin ensimmäisen kerran matalaksi viime vuonna. Leikkaamisen jälkeen sitä kurittavat vielä kesälaitumelle tulevat lampaat, kertoo Salon työllisyyspalvelujen työvalmentaja Otso Lapila.

Iskuryhmä on Halikon Kirkonniityllä tekemässä luonnonhoitotöitä. Kirkkoniityn lisäksi ryhmä ahkeroi kevään ja kesän aikana Halikon Kylänlapsenpuistossa, Nakolinnan alueella Salossa ja Juottimenojalla Perniössä.

– Niiton lisäksi muun muassa haravoimme ja istutamme puita kohteesta riippuen, Lapila kertoo.

Kirkonniityn raivaustöiden jälkeen paikalle saapuvat kesätyöntekijät eli lampaat. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Halikon Kirkonniittyä palautetaan pikkuhiljaa nimensä mukaisesti niityksi. Jokinotkot ovat päässeet rehevöitymään ja siellä kasvaa vieraslajeista muun muassa jättipalsamia, joka on tarkoitus kitkeä pois.

– 100 vuotta sitten maisema oli hyvin erilainen. Kasvusto pysyi matalana eläinten laiduntaessa. Myös muun muassa kasvien ja hyönteisten lajikirjo oli paljon runsaampi kuin nyt, Lapila tietää.

Halikon Kirkonniityllä luonnonhoitotöillä alkaa jo olla kiire, sillä niityn villaiset kesätyöntekijät ovat lähiaikoina aloittamassa omaa urakkansa.

– Lampaat tulevat niitylle jatkamaan meidän töitämme. Aitojakin pitää hieman korjata talven jäljiltä. Halikonjoen jäät veivät osan joen viereisistä tolpista, Lapila sanoo.

Kirkonniityn lammaslaidun on osa ympäristöministeriön Helmi-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on vahvistaa luonnon monimuotoisuutta. Lampaat ovat laiduntaneet rantaniityillä jo vuosien ajan, mutta viime vuonna laidunta laajennettiin osana elinympäristöohjelmaa.

Waltin iskuryhmä on tuttu näky työkohteissa, joissa tarvitaan paljon käsipareja. Iskuryhmä huolehtii yleensä esimerkiksi Salon kaupungin kiinteistöjen sisäisistä muutoista. Ensi viikolla walttilaiset ovat tyhjentämässä Meri-Halikon päiväkotia remontin tieltä.

– Jos joku tarvii lihasta, niin me tullaan paikalle, naurahtaa Roope Kreula.

Hän kertoo pitävänsä ”sekatyömiehen hommasta”.

– Minulle tämä toimii paremmin kuin paperityöt toimistossa.

Samaa sanoo Tommy Finnberg.

– Työn vaihtelevuus on parasta tässä hommassa. Samaa työtä ei kauan jaksaisi tehdä, Finnberg toteaa ja jatkaa.

– Mikäs tässä töitä tehdessä, kun on kiva keväinen keli ja maisemakin kohdillaan.

Tommy Finnberg viihtyy niittohommissa Halikonjoen kauniissa maisemissa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Luonnonhoitoa syvällisemmin uuden hankkeen turvin

Salon työllisyyspalvelut on mukana Valonian koordinoimassa Lumoa yhteistyönä -hankkeessa, jossa luontokatoa torjutaan uudenlaisella yhteistyöllä. Uuteen hankkeeseen osallistuu työllisyyspalveluiden lisäksi oppilaitoksia.

Salon työllisyyspalveluiden lisäksi mukana on muun muassa Salon lukio ja Ammattiopisto Livia.

Livian ympäristönhoitajaopiskelijat tekevät luonnonhoitotöitä loppuviikosta Paimion Karhunojalla, jossa puroa elävöitetään lisäämällä sinne puuta. Salon lukion opiskelijat siistivät puolestaan ensi viikolla Kirjolan ketoa.

Walttilaiset ovat tehneet luonnonhoitotöitä jo pitkään yhteistyössä Salon kaupungin kanssa, mutta uuden hankkeen ansiosta aiheeseen saadaan lisää perehdytystä.

– Töistä voi halutessaan saada myös opintosuorituksen Liviassa, Salon työllisyyspalvelujen työvalmentaja Otso Lapila kertoo.

Uutta toimintamallia testataan ensin mukana olevien tahojen kanssa. Valonia kokoaa kokemukset syksyllä materiaaliksi, jonka avulla vastaavaa yhteistyötä voidaan toteuttaa myös muualla.

Salon työllisyyspalvelujen työvalmentaja Otso Lapila (vas.) ja Roope Kreula haravoivat ja kasaavat niitettyä ruusupensaikkoa ja kuivaa heinää Halikon kirkkoniityllä. Kuva: SSS/Minna Määttänen