Liikennetehtävät työllistivät poliisia Salossa viikonloppuna.
Lauantaina hätäkeskus sai ilmoituksen Halikossa Lautamiehentiellä hurjastelevasta kuljettajasta, jonka epäiltiin olevan juopunut.
Kun poliisi saapui paikalle, kansalaiset olivat jo napanneet pysähtyneen kuljettajan ja ottaneet tältä avaimet pois.
– Tällainen ei ole tavanomaista. Kansalaiset olivat toimineet tilanteessa hyvin, sanoo rikoskomisario Juhani Malmberg Salon poliisista.
Mies puhalsi poliisin seulonta-alkometriin 2,2 promillen lukemat. Lisäksi kuljettaja kertoi käyttäneensä huumausaineita ajonsa aikana.
Miehen epäillään kuljettaneen henkilöautoa huomattavaa ylinopeutta. Tapahtumapaikalla oli liikkeellä useita jalankulkijoita, pyöräilijöitä sekä autoilijoita.
Nuorta mieskuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä rattijuopumuksesta ja huumausaineen käyttörikoksesta.
Perjantaina poliisi tavoitti Salossa Perniöntietä ajaneen 17-vuotiaan nuoren, joka kuljetti henkilöautoa 171 km/h vauhdilla nopeusrajoituksen ollessa 100 km/h.
Nuorta epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ja hänet määrättiin ajokieltoon.
Juttua täydennetty 23.5.2022 klo 10.54: lisätty teiden nimet ja Juhani Malmbergin kommentti.
Tuo 17-vuotiaille kortin antaminen on suuri virhe. Koko ajan saadaan kuulla kuinka tuon ikäiset töpeksivät liikenteessä. Aivot eivät vaan ole tarpeeksi kehittyneet, kun tuntuu, että vanhemmillakin olisi kypsymisen varaa.
Tuo ajolupa olisi pitänyt antaa vain siihen tarkoitukseen mihin sitä haettiin, ei mihinkään hupiajeluihin. Ja kyytiin ei oteta ketään, nimittäin porukassa tyhmyys tiivistyy.
Kaikki poikkeusluvalla kortin saaneet ja sittemmin kärähtäneet seuraavan kerran inssiin viiden vuoden kuluttua ja rikoksentekoväline takavarikoitava.
Ei sitä ennenkään ole ajokorttia tarvittu auton ajamiseen. Siellä kotosalla jos vanhemmat seuraisivat mitä lapsensa tekevät ja opastaisivat mikä on järkevää toimintaa ja mikä ei.
Hyvä että ollaan valppaina mitä ympäristössä tapahtuu ja toimitaan. Mutta vaarana on että poliisin oikeuksien ja kansalaisten oikeuksien raja hämärtyy, sillä voi olla ikäviä seurauksia, kun yksi jos toinen ottaa oikeutensa omiin käsiinsä.
Poliisin valvonta- ja hälytystehtäviin tarvitaan työntekijöitä sekä kalustoa. Poliisin päällystö käytti valtion poliisille osoittamat varat kaikkeen muuhun kuin mihin ne oli tarkoitettu, ja tämän takia tilanne on entistä huonompi erityisesti valvonta- ja hälytysresurssien osalta.
Sinänsä hyvin toimittu, mutta noissa tilanteissa on aina riski, että joutuu leivättömän pöydän ääreen. Valtion maksamat asianajajat mielellään laajentavat juttua (lue: lisää rahaa) syyttämällä auttajia oman käden oikeudesta.
Toinen puoli on, että kiinniotettu voi vaikka purra ja kertoa olevansa HIV- ja hepatiittipositiivinen. Noilta kun ei koskaan saa mitään korvauksia. Kannattaa siis miettiä millaisiin tilanteisiin ja miten puuttuu.
Olen aikanaan nähnyt ikkunasta naapurin autiotontilla tapahtuneen laitapuolen kulkijoiden tappelun. Myöhemmin yöllä toinen tappoi kaverinsa. Olin sitten tunnistamassa tappajan sekä poliisiasemalla että oikeudessa. Ei kiva kokemus. Poliisi kyllä kuulustelussa kehui, kuinka hyvin muistin uhrin paidan. Muistan sen vieläkin, yli 30 vuoden jälkeen.